Mäsové guľky v letnej kapuste fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 23. júna 2016

Podobný recept tu už mám, tam sa plnili papriky a dusí sa to v rúre. Toto je zase niečím iné.

20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1/4 hrnčeka predvarená
1 ks
2 strúčiky veľké
1/2 ks letná
300-350 ml (alebo mäsový, prípadne voda)
1,5 PL
2 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Množstvá sú viac-menej orientačné. U nás bola aj príloha ryža, tak som najprv postavila variť tú. Počas varu som z nej trocha odobrala a nechala voľne vychladnúť, zatiaľ som pomlela pekný chudučký kus bôčika spolu s očistenými strúčikmi cesnaku. Zmes som ochutila soľou, červ. mletou paprikou a čiernym mletým korením, primiešala ryžu a spojila bielkom, čo mi ostalo od potierania koláča. Na oleji som spenila pokrájanú cibuľu, keď začala chytať farbu, pridala som múku a miešala túto zápražku na miernom ohni len minútku, aby ostala bledá. Po stiahnutí z ohňa som primiešala zvyšok mletej papriky a vracajúc na oheň som ju za stáleho miešania zaliala asi 2,5 dcl vody. Treba miešať metličkou, aby sa neurobili hrčky. Tento základ som osolila a priviedla k varu. Z mäsovej zmesi som postupne robila guľky a vkladala ich do vriacej šťavy. Keď tam už boli všetky, opatrne som hrncom pootáčala z jednej do druhej strany, aby sa už odspodu obvarené guľky pohýbali a pritom nerozpadli.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kastról som zakryla a guľky sa dusili na miernom ohni asi pol hodiny, zatiaľ sa dohotovila aj prílohová ryža. Vybrala som z chladničky kapustu a pokrájanú na malé kocky som ju prisypala k mäsovým guľkám.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To už trebalo podliať. Tekutinu korigujte podľa množstva mäsa a kapusty.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vedľajšej platni sa mi varila hrášková polievka, tak som z nej ubrala za dve naberačky a jedlo znova prikryté dodusila.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To už netrvalo dlho, kapusta zmäkla za pár minút.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako príloha sa hodia knedle, zemiaky parené, varené, pučené či kaša z nich. Ale takisto čerstvý chlieb alebo len tak bez ničoho. Prajem aj vám dobrú chuť.

    Mäsové guľky v letnej kapuste (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klukodvody
Jejda to to vypadá hodně jedlé. No jako všechno. Měli jsme návštěvu, dělal jsem krkovičku s klobáskama podle Tebe a než jsem se vzpamatoval že to nafotím měli všichni ujedeno. Tak příště a jinak paráda a odvezený recept. No a tohle bude stejně dobré. Myslím, že si k tomu dáme jen chléb. Srdečně zdravíme.
haji
Jako vždy krásný recept, přesný postup, vymalovaná fota a plno vůně se táhne až k nám! Krásný podvečer, Kuku!!
terinka55
Mäsové guľky v kapuste robím tiež. Ako prílohu som ešte ryžu nedávala, ale prečo nie? Výborné jedlo, pekne odprezentované, palec hore!
anaba
Toto mi príde ako jednoduchšia verzia našich vychodniarskych "holubkov"
anaba
Super nápad a inšpirácia za 5* :-)
monty469
Veľmi dobrý nápad. Je to vlastne zjednodušená verzia našej plnenej kapusty. Ukladám a aj čoskoro urobím. Naši chceli plnenú kapustu, ale ja to urobím podľa teba. Verím, že im bude chutiť
boxik
Kvitujem , že na vareche sa občas, žiaľ skutočne iba občas,nájde aj niečo čo sa dá jesť a toto vyzerá veľmi dobre , dávam +.
kukulienka71
@anaba , v maily som si prečítala celý tvoj komentár, tu časť z neho chýba, cestou sa to stratilo:-)) som rada, že si si vybrala ako inšpiráciu môj recept, nech vám chutí cez víkend a ďakujem ti:-)
@monty469 , toto je rýchlo hotové, aj ke´d dobrá plnená kapusta má čo do seba;) Vďaka za návštevu:-)
@boxik , to je pre mňa veľká pocta, čo si napísal, ďakujem ti pekne. Dobrých receptov je tu určite viac, len máme každý iné chute;-)