Marhuľový džem ako robili naše babky

Autor receptu: diabambulka

Voľakedy nebolo toľko pomocníkov na zaváranie ako dnes. Mám na mysli rôzne druhy Gelfixov a podobných prípravkov na rýchle stuhnutie a zakonzervovanie. Ja ich z času na čas tiež použijem, ale stará klasika je len klasika. A tak sa k nej s radosťou vraciam.

17 malých fliaš
porcií

Postup

  1. Na jeden kilogram ovocia použijeme 600g cukru .Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť nakrájaných a očistených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa presladzovať na chladnom mieste. Na druhý deň, nám marhule krásne pustili šťavu, troška ich popučíme ako zemiaky a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľoočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a chvíľočku sterilizujeme ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).
  2. Ak sa Vám nechce čakať do druhého dňa, kým sa ovocie presladí nemusíte, nieje to podmienka. Kľudne marhule zasypte cukrom a hneď varte. Ak nemáte radi kúsky ovocia, ale hladkú konzistenciu, tak potom očistené marhule najskôr pomelte na mäsovom mlynčeku, alebo ich môžete uvarené rozmixovať ponorným mixérom :-))) Z tejto dávky mi vyšlo 17 malých ( presnidávkových ) fliaš marhuľového džemíku, už mi zostáva len upiecť vianočku :-)))