Marhuľové čatní (fotorecept)

Autor receptu: evusik

sezóna zavárania si nevyberá či je alebo nie je horko, či sa nám chce alebo nechce, jednoducho ovocie dozrie a treba s ním niečo robiť... u nás kompóty nikto moc nechce a tak som z prebytku marhúľ urobila výborné čatní... grilovacia sezóna je v plnom prúde tak sa celkom hodí...

20 minút
príprava
65 minút
tepelná úprava

Postup

  1. množstvá jednotlivých surovín sú orientačné pretože čatní je predovšetkým o chuti, treba neustále ochutnávať a dolaďovať chuť podľa seba... výsledné čatní by malo byť sladko - kyslo - pálivo - korenisté... všetky chute pekne prepojené
  2. marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na kocky a hrozienka umyjeme, klinčeky je dobré dať do čajítka, alebo zabaliť do gázy aby ste ich potom nehľadali... do dobrého kastróla dáme asi 2/3 marhúľ a všetky suroviny a koreniny... 1/3 marhúľ, medovku a mätu odložíme na neskôr
  3. zmes pomaly varíme, najskôr premiešavame aby sa cukor rozpustil a potom necháme pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút, netreba miešať ale treba ochutnávať, hlavne ku koncu a dochutiť podľa seba... ja som pridávala ešte trochu cukru a štipku zázvoru
  4. keď je všetko dobre rozvarené pridáme zvyšok marhúľ a nasekanú mätu a medovku... odokryté varíme ešte asi 20 minút tak aby sa prebytočná tekutina odparila, ale nemusí to byť veľmi husté, nevaríme lekvár... stále ochutnávame a ak je všetko tak ako má byť vyberieme škoricu, badián, klinčeky, vetvičky tymiánu... na záver v troche vody rozmiešame kukuričný škrob, vylejeme ho do čatní a necháme prevrieť aspoň 5 minút
  5. ešte horúce plníme do pohárov... ja čatní nesterilizujem a vydrží mi od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov
  6. čatní sa môže ihneď konzumovať... je výborné ku grilovanému mäsu, ku hydine ale aj k syrom, ale výborné je aj na hrianku...