Marcipánky

vavan - fotkavavan, 16. septembra 2011
Marcipánky
Foto: vavan

tento recept nie je taký zložitý ako sa zdá ,ale podľa postupu to určite zvládne každý je vhodný na slávnostné príležitosti

Suroviny

Nepravý marcipán:
200 g
200 g
cca 40 ml
1 KL
Parížska plnka:
100 g
70 g
3 dcl
100 g
80 g
Kávová plnka:
100 g
 podľa chuti
3 dcl
1
1
1 KL kopcom
Piškóta:
4
4 PL
4 PL
 na špičku noža
Čokoládová poleva:
150 g
75 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si nepravý marcipán.200g sušeného mlieka polotučného,200gpráš.cukru (mlieko aj cukor preosejeme pridáme1lyžičku oleja,trochu mandlovej arómy a vodu pridávame po troške (s vodou opatrne!!!!! nie vždy je treba 40ml len koľko znesie hmota) a vypracujeme ručne hladkú hmotu

    Marcipánky - obrázok 1
  2. 2

    vypracovaná hladká hmota ktorú si zabalíme do potravinárskej fóle necháme aspoň 30 minút odležať aby sa s nou lepšie pracovalo.

    Marcipánky - obrázok 2
  3. 3

    Hmotu vyvaľkáme na podložke vysypanej práškovym cukrom na obdĺžnik na hrubšie. A ten potom prejdeme valčekom aby sa nám vytvorili šráfiky,alebo nemusíme môžu byť len hladké.Pokrájame na pásiky dlhé asi 13 cm,široké 2cm(dĺžku pásikov určíme podľa formičky)necháme chvíľu zatuhnuť,lepšie sa budú tvarovať.Otočíme na rubovú stranu obidva konce natrieme štetcom vodou.Keď robíme koliečka potierame vodou len 1 koniec.

    Marcipánky - obrázok 3
  4. 4

    Obtočíme okolo plechovej formičky,ktorú si pomúčime solamylom.Oba konce spolu stlačíme keď robíme šáločky tak musíme mať pásiky o 1cm dlhšie ako keď robíme kolieska vyklápame s formičky na tácku vyloženú papierom na pečenie a necháme aspoň 24hod volne vysušiť, potom prikryjeme potr.fóliou môže to stáť aj 3 dni.

    Marcipánky - obrázok 4
  5. 5

    keď robíme kolieska tak len trochu pritlačíme spoj

    Marcipánky - obrázok 5
  6. 6

    Kto bude robiť s obidvoma plnkami stačí s parížskej len polovičná dávka. Parížska plnka:100g horkej čokolády,70g masla,3dcl sladkej smotany ,100g práškového cukru všetko rozpustíme nad parou na hladkú homogénnu zmes a nakoniec primiešame 80g kakaa.Krém schladíme a odložíme na 12 hodín do chladničky.Po stuhnutí ho vyšlaháme a môžme plniť. Kávova plnka: 3dl mlieka, 1 vanil.puding,1van.cukor, 1 KL pomletej zrnkovej kávy(nie tekutej)KL pomletej kávy, zalejeme 1dcl vrelého mlieka v ostatnom mlieku rozmiešame , puding,vanil.cukor a vlejeme do kávovej zmesi za stáleho miešania uvaríme hustý puding necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, prišľaháme vychladnutý puding a práškovy cukor podľa chuti.Ja niekedy ani kávovu plnku nerobím plním len parížskou ale to už je na vás či sa rozhodnete pre obe.Originál je s oboma.

    Marcipánky - obrázok 6
  7. 7

    Piškota: 4vajcia, 4PL hl. múky, 4PL kryšt. cukru,na štipku noža PDP Bielky vyšľaháme dotuha a postupne pridávame,cukor,žĺtky a múku s práškom do pečiva. Upečieme na plytkom plechu vystlanom papierom na pečenie.Do vyformovaných a vysušených marcipánok vložíme piškótove koliečko,ktoré si vykrojíme s formičkou s ktorou sme tvarovali marcipánky.

    Marcipánky - obrázok 7
  8. 8

    Plníme parížskou a kávovou plnkou drezírovacim vreckom. Kávovu plnku dávame do stredu,a parížsku po obvode marcipánok.Do šáločiek dávame plnku aj pri držiakoch aby nám nevytekala von čokoláda ktorou ju budeme nakoniec zalievať.Dáme stuhnúť do chladničky.

    Marcipánky - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si čokoládovú polevu čokoládu a ceru rozpustíme nad parou. Po stuhnutí povrch zalejeme čok.polevou. Do mikroténového vrecka si dáme čokoládovu polevu,kuštik rožku sáčku odstrihneme a zalievame kolieska.

    Marcipánky - obrázok 9
  10. 10

    Opäť dáme stuhnúť do chladničky a po povrchu zdobičkou rozpustenou bielou polevou robíme cikcaky.

    Marcipánky - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť

    Marcipánky - obrázok 11

Diskusia k receptu

ancicka
No tak to je oku krásne lahodiace,ale určite su výbornééé...
nika60
Tak toto je krásne, ako napísala ancicka oku lahodiace a isto aj dobré
evusik
u nás by toto malo veľký úspech, pretože naši sú na sladké... ak sa odhodlám, tak vyskúšam :-)
matata1
Uf, tak toto ma dostalo. Elegantné, doslova a do písmena reprezentatívne. A k tomu určite a vynikajúce. Prosím jednu na koštovku. Slimtám sko Alik...
hubarka35
tak toto je krásne-už som to chcela robit-mám receptik v časopise knihovnička-no nejak som sa nemala k tomu-no po tvojom fotorecepte to spravím určite-priatel má narodky v oktobri.
marcy
pracné,no DOKONALÉ....skvelá práca,zlaté ručičky,mňam
huck
Nadherna fantazia. Krasne spracovany receptik ! Si pravy majster cukrarskeho remesla! Moja poklona!
babav
Krasne....profesionalne spracovany recept.....si velmi sikovna !
Zda sa mi ,ze kedysi nieco podobne ... tvarovo ....predavali
v cukrarni, ale urcite sa chutou tvojim nevyrovnali ...pouzila si
kvalitne ingrediencie;-)
anene
Veľmi pekné. Uložené, určite skúsim. Tu by som chcela poprostiť, či niekto nevie takého šáločky z páleného cukru. Aj tie sú veľmi dobré, len neviem ako na to. Ďakujem.
babkamt
Paráda.Ako stvorené na slávnostné príležitosti.
hubata
Wau, aké sú milené, naozaj krásne, precízne ich máš urobené, ako stvorené na slávnostný stôl. No, zbytočne by som ich ukladala do KK, aj tak by som ich nikdy nerobila, lebo mne by sa ruky dolámali, nemala by som toľko trpezlivosti aj keď tvoj popis receptu je zrozumiteľný, máš to krásne nafotené. Jednoducho šikuľka!
zdenkas
Tak klobúk dole to je nádhera,tak ako písala babav aj ja si ich pamatám,ale to je asi 30 rokov dozadu,ste mi pripomenuli mládi....
vavan
@huck Ďakujem krásne ale ja som len cukrár amatér od toho cukrárskeho
majstra mám veľmi ďaleko @babav Ďakujem,máš pravdu v cukrárni ich predávajú aj teraz.@anene Ďakujem a mám aj ten recept čo spomináš len pri tom pália prstíky:- ))) musím ho vyhrabaťale bude bez fotopostupu
ak ty to nevadí postup je ako tento len namiesto marcipánu sa používa griláž
s kryš.cukru,orieškov a masla a plnka je táto istá.
3sandra3
teeeda , ty si šikovná,,,krásne marcipánky.... ukladám a vyskúšam túto nádheru
sladkacokolada
peknučké, aj dobré, ja som ich jedla nedávno pri Nemšovej ich vyrábajú, ukladám niekedy vyskúšam:)
violetacamorova
Sú prekrásne a aj musia super chutiť samé dobroty, dá sa kúpiť aj hotový marcipán, myslíš, že by som mohla skúsiť urobiť z neho?
zdezda
fantázia, krásny recept, krásne zákusky, šikula si :-)
medovnicek
môžem potvrdiť, že sú výborné, pečie ich mamka mojej kolegyne a aj veľmi pekne vyzerajú
kata50
Klobúk dole - obdivujem ťa, aj túto cukrovinku. Do takých receptov som sa ešte nepúšťala.
cica2
@vavan , si velmi šikovná, radosť pozerať tvoje nádherné recepty, klobúk dole! Tie marcipánky sú nádherné a viem že sú výborné, lebo parížsky krém a marcipán zbožňujem:D
marianne69
aj moja polovicka nakukla ,ze nad cim tak hikam a povedal,ze tak to je kraasne:-) len ci to ja spravim?:-DDD ale pokusim sa, si velmi sikovna...
palokuchki
@vavan , ty si umelkyna v kuchyni. Ja by som si na to netrufla. Je to naozaj perfektne. Mas napisane, ze pochadzas z obce blizko Nitry. Skoda, ze som ta nestretla ked som bola na Slovensku. Skoro cele dva mesiace som sa tulala po Nire. Hadam by si mi bola dala nejake cukrarske lekcie.
jerica
krásne , len sa ponúknuť,ja mám rešpekt pred sto % ným zákuskom,fotopopis ako z knihy len neviem či by som to spravila také vzorové , nemala by som na to nervy , asi je to vekom,radšej opravím kľučku na dverách . Šikulka :-))
tothka
Toto som už dávno hľadala, nahradiť karamel niečím iným, super nápad, chválim a ukladám.
janger
@vavan , no tie su nadherne! Tiez mi to pripomenulo tie 'grilazove' kolieska.
anina43
krásne a iste vynikajúce koláčiky, mne sa zároveň vynorila spomienka na detstvo a cukráreň v Zl. Moravciach, kde predávali také šáločky z griláže, vo vnútri bola vynikajúca plnka a na vrchu poleva, mala som 9 rokov a nič lepšie vtedy pre mňa neexistovalo. Od vtedy som už nikde taký fantastický koláčik nevidela. Ak máte niekto taký recept, prosím zverejnite, ďakujem pekne
vavan
@jerica @tothka @megginr @janger Ďakujem za milé komentáre
@anina43 tie grilážové šáločky sa robia presne takto isto len na miesto
marcipánu sa varí griláž.Mám aj ten recept ale som to ešte neskúšala až
ty to nevadí bude bez fotopostupu.Možno v budúcnosti ho vyskúšam
na to treba mať čas lebo sa to musí každú chvílu nahrievať griláž rýchlo
tuhne.
vavan
@palokuchki Ďakujem je to od teba veľmi milé, od toľkej chvály sa červenám
až k ponožkám. Neviem čo by som ťa ja už len mohla naučiť:-)))ja som cukrár amatér a učím sa s fotopostupov môj učiteľ je ujo GOOGLE.
helca103
velmi pekný a zaujímavy recept na marcipánky najbližšia príležitosť budú Vianoce tak sa pokusim urobiť ich.
dogagador
pozrela som si aj tieto Tvoje krasavice, uz mam plan :-), ako ich zacat sirit tu, kludne davaj aj dalsie Tvoje receptiky sem!!!! nevzdavaj to, robis tym radost aj inym :-)
marienka44
@Vavan ,krasne, profesionalne. Co s tymi okrojkami z piskoty? Neskusala si pre ulahcenie namiesto vykrajovanej piskoty vkladat do salok obycajne detske gulate piskoty? Ukladam do KK.
skandik
Pracné ale vynikajúce. Najprv nám marcipán po vytiahnutí z chladničky stvrdol na kameň ale rozrobili sme ho s trochou mlieka a dopadlo to skvele. :)
vavan
@skandik to som veľmi rada že sa ti vydarili,ak stvrdne stačí trochu vody
ak s marcipánom ideš hneď pracovať tak ho nemusíš dávaťdo chladničky
on stuhne vo fólii aj vonku.Na budúce sa ti už nebudú zdať pracné lebo už
vieš ako nato.
vavan
@marienka44 detské piškóty sú malé na priemer marcipánok a keďže je to slávnostný zákusok tak stojí zato sa s tým pohrať a odrezky má u nás
kto pojesť a ani nestihnem s nich robiť guľky :-))
mariaklara
@vavan , to je krásne. Ukladám, čoskoro bude v rodine prírastok, dcéra čaká bábätko, budem ich robiť.
pivonka
Prácne ale nádherné. Reprezentatívny zákusok, a tá kombinácia plniek musí byť úžasná.
cupcake
Vyzera naozaj vyborne a velmi elegantne. Priatelkyn syn sa ide zenit/zrovna na Silvestra/ tak toto bude naozaj reprezentativny darcek odo mna, okrem torty, ktoru budem tiez robit.
zdenka1009
Kde som bola ?, keď som taký krásny koláčik prehliadla.Ano aj já si naň spomínam keď som bola mladá.Vyskúšam.
gerino
tak to je super ukladam a budem robit dakujem
vavan
@mariaklara až teraz som si všimla tvoj komentár dúfam že sa podarili a samozrejme gratulujem k novonarodenému anjelikovi aj
maminke obidvom veľa zdravia.
matilda256
Voľakedy ich bolo dostať v cukrárni.Teraz už nie.Škoda.Takže musím vyskúšať.
sovka62
@vavan , tak som sa do nich v stredu pustila. Najviac som sa obávala výroby šáločiek, tak som nimi začala, ak by sa nedarili, nemalo by zmysel pokračovať. Na moje prekvapenie to celkom šlo, marcipán som si rozdelila na tri časti a ako tradične, najkrajšie boli tie posledné, to som to už trochu mala v ruke. Tak som si hneď uvarila kávový puding a čokoládovú plnku, strčila do chladničky a včera som pokračovala. Už som len upiekla piškótu a vyšľahala krémy, šlo to jedna radosť. Mala som len jeden problém, keď som ich naplnila kávovou plnkou, na čokoládovú mi skoro neostalo miesto. Zostalo mi jej viac ako polovica, možno mám nižšiu formičku ako ty. Ale krém sa samozrejme nevyhodil, časť pojedli manžel s vnučkou s okrajkami z piškóty, až im oči vyliezali,také to bolo dobré a zvyšok som uložila do mrazničky, veď sa raz zíde. Takže na budúce toho čokoládového spravím polovicu, alebo vynechám kávový.
Veľmi pekne ti ďakujem za recept, tak si ma posmelila, že si vyskúšam aj grilážové šálky. To je môj obľúbený zákusok, ale ani by ma nenapadlo skúsiť ich upiecť (aj keď na Vareche recept je), zdalo sa mi to príliš zložité.
Dnes máme vianočné posedenie s kolegami, preto som ich piekla a už sa teším na ich reakcie, dúfam, že budú pozitívne. Tak drž palce.
vavan
@sovka62 to som veľmi rada že sa vám vydarili a s tou plnkou ako píšete máte pravdu že zostane lebo ja to zvyčajne robievam len s tou parížskou tú kávovu vynechám som zabudla dopísať do receptu že kto bude robiť s obidvoma že s tej druhej stačí len polka,už aj to idem dopísať a verím že bude chutiť aj bez držania palcov zataľ kto ich chutnal nikto nimi neohrdol.Pre istotu držím všetký prsty!!! Verím že aj grilážky sa vydaria len pri tom trošku pália prsty lebo to rýchlo tvrdne a treba to nahrievať.
sovka62
@vavan , kopírovala som recept do diskusie (kvôli parížskemu krému), tak som sa sem vrátila. Marcipánky mali úžasný úspech, tie, čo sa nezjedli si kolegyne rozobrali domov, chceli dať ochutnať rodine, lebo také dobré zákusky ešte nejedli. Veľmi pekne ďakujem, keby ten recept nebol tak perfektne spracovaný, veru by som si netrúfla.
betul
@vavan si šikulka,určite vyskúšam,nádhera a perfektne nafotené..no nemá to chybu...klobúk dolu...
vavan
@sovka62 Nie je začo ďakovať som rada že ste mali s nimi úspech
a že vám chutilo.Prajem Šťastný Nový Rok!!!!!
vavan
@betul Ďakujem si zlatá môžem len doporučiť @valdo130 Ďakujem
za pochvalu,som rada že chutilo.Prajem Šťastný Nový Rok!!!!!
etulik
Krásne, výborné..ale asi trochu pracné, no aj tak vyskúšam....ukladám do KK.
martamm
Tento recept urcite vyskusam, krasny a urcite vyborny kolacik...
chapona
ďaleko Ty bývaš @Vavan ? prišla by som na marcipánky, asi by to bolo rýchlejšie ako keď ich začnem ja robiť:))
evka55
tak, skúsila som ich, sú fantastické, úplne ako originál...len mi akosi ten marcipan stvrdol viac ako by bolo vhodné...neviete prečo??
havino
no toto je nádhera, šikovné ručičky, krásny postup, ja síce uložím,ale kedy sa do nich pustím neviem



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia