Marcipánky

Autor receptu: vavan

tento recept nie je taký zložitý ako sa zdá ,ale podľa postupu to určite zvládne každý je vhodný na slávnostné príležitosti

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si nepravý marcipán.200g sušeného mlieka polotučného,200gpráš.cukru (mlieko aj cukor preosejeme pridáme1lyžičku oleja,trochu mandlovej arómy a vodu pridávame po troške (s vodou opatrne!!!!! nie vždy je treba 40ml len koľko znesie hmota) a vypracujeme ručne hladkú hmotu
  2. vypracovaná hladká hmota ktorú si zabalíme do potravinárskej fóle necháme aspoň 30 minút odležať aby sa s nou lepšie pracovalo.
  3. Hmotu vyvaľkáme na podložke vysypanej práškovym cukrom na obdĺžnik na hrubšie. A ten potom prejdeme valčekom aby sa nám vytvorili šráfiky,alebo nemusíme môžu byť len hladké.Pokrájame na pásiky dlhé asi 13 cm,široké 2cm(dĺžku pásikov určíme podľa formičky)necháme chvíľu zatuhnuť,lepšie sa budú tvarovať.Otočíme na rubovú stranu obidva konce natrieme štetcom vodou.Keď robíme koliečka potierame vodou len 1 koniec.
  4. Obtočíme okolo plechovej formičky,ktorú si pomúčime solamylom.Oba konce spolu stlačíme keď robíme šáločky tak musíme mať pásiky o 1cm dlhšie ako keď robíme kolieska vyklápame s formičky na tácku vyloženú papierom na pečenie a necháme aspoň 24hod volne vysušiť, potom prikryjeme potr.fóliou môže to stáť aj 3 dni.
  5. keď robíme kolieska tak len trochu pritlačíme spoj
  6. Kto bude robiť s obidvoma plnkami stačí s parížskej len polovičná dávka. Parížska plnka:100g horkej čokolády,70g masla,3dcl sladkej smotany ,100g práškového cukru všetko rozpustíme nad parou na hladkú homogénnu zmes a nakoniec primiešame 80g kakaa.Krém schladíme a odložíme na 12 hodín do chladničky.Po stuhnutí ho vyšlaháme a môžme plniť. Kávova plnka: 3dl mlieka, 1 vanil.puding,1van.cukor, 1 KL pomletej zrnkovej kávy(nie tekutej)KL pomletej kávy, zalejeme 1dcl vrelého mlieka v ostatnom mlieku rozmiešame , puding,vanil.cukor a vlejeme do kávovej zmesi za stáleho miešania uvaríme hustý puding necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny, prišľaháme vychladnutý puding a práškovy cukor podľa chuti.Ja niekedy ani kávovu plnku nerobím plním len parížskou ale to už je na vás či sa rozhodnete pre obe.Originál je s oboma.
  7. Piškota: 4vajcia, 4PL hl. múky, 4PL kryšt. cukru,na štipku noža PDP Bielky vyšľaháme dotuha a postupne pridávame,cukor,žĺtky a múku s práškom do pečiva. Upečieme na plytkom plechu vystlanom papierom na pečenie.Do vyformovaných a vysušených marcipánok vložíme piškótove koliečko,ktoré si vykrojíme s formičkou s ktorou sme tvarovali marcipánky.
  8. Plníme parížskou a kávovou plnkou drezírovacim vreckom. Kávovu plnku dávame do stredu,a parížsku po obvode marcipánok.Do šáločiek dávame plnku aj pri držiakoch aby nám nevytekala von čokoláda ktorou ju budeme nakoniec zalievať.Dáme stuhnúť do chladničky.
  9. Pripravíme si čokoládovú polevu čokoládu a ceru rozpustíme nad parou. Po stuhnutí povrch zalejeme čok.polevou. Do mikroténového vrecka si dáme čokoládovu polevu,kuštik rožku sáčku odstrihneme a zalievame kolieska.
  10. Opäť dáme stuhnúť do chladničky a po povrchu zdobičkou rozpustenou bielou polevou robíme cikcaky.
  11. Dobrú chuť