Mantı

Autor receptu: nazarboncuk

Moje najobľúbenejšie turecké jedlo. Delí si prvé miesto ešte asi s dvadsiatkou ďalších. Niekedy mám taky pocit, či som ja nebola nejakou osmanskou dievkou v minulom živote :) Mantı sú malé cestoviny plnené mletým mäsom, podávajú sa s jogurtom, roztopeným maslom a paprikovou pastou. Kto ochutnal, dá mi za pravdu, že je to božské jedlo.

Postup

  1. Najskôr pripravíme mäsovú náplň: Hovädzie mäso chudé zomelieme, pridáme jednu nadrobno nasekanú cibuľu, polievkovú lyžicu paprikovej pasty, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, a chilli korením alebo pull biber. DOBRE premiešame a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
  2. Cesto pripravíme veľmi jednoducho. Neuvádzam množstvá pretože to robím od oka. Múku dáme do misky, pridáme soľ a prielievame toľko vody aby sme vypracovali jemné, pružné cesto. Bochník cesta prikryjeme miskou a necháme postáť asi 15 minút. Potom rozvaľkáme asi na hrúbku 2-3 mm a nakrájame na malé štvorčeky (3x3 cm).
  3. Naplníme mäsovou plnkou a vytvárame malé pirôžky...
  4. ...alebo takéto "tortelliny". Tieto môžete uvariť podobne ako manti, ja som ich zamrazila a používam ich do polievky. Hotové naplnené cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľu povaríme a sú hotové. Ja som ochutnávala.
  5. Medzitým ako sa cestoviny varia, na panvici rozpustíme 2 - 3 lyžice masla s lyžicou paprikovej pasty a minútky pražíme. Ozaj len chvílu. Odstavíme. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom a osolíme. Cestoviny vyberáme sitkom priamo z vody do väčšej misky. Trocha prepláchneme studenou vodou, len aby sa nelepili a scedíme. Naservírujeme na misu, polejeme ochuteným jogurtom a napokon rozpusteným paprikovým maslom (oboma nešetriť!!). Môžeme ešte posypať sušenou mätou. Mnammmm! :)