Mangový sorbet fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. júla 2013
Mangový sorbet (fotorecept)
Foto: pusta

Zbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa Zobraziť celý popisZbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa opakovane premixuje, čo mu dá kašovitú konzistenciu. Môže sa pridať i alkohol, ktorý znižuje bod tuhnutia a má potom jemnejšiu štruktúru. Sorbet je zdravší a menej kalorický ako zmrzlina, neobsahuje mlieko, vajcia, má veľa vlákniny. Pôvod je sporný, poznal ho cisár Nero, tiež sa pripisuje Marcovi Polovi, Arabom, Turkom a iným.

5 hodín minút
príprava

Suroviny

400 g čistej dužiny
170 g
250 ml
z 1 - 2 ks - podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravila som si kryštálový cukor.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nasypala som ho do vriacej vody, /trocha cukru sa mi vysypalo aj na hrnček a skaramelizoval hore na okraji vľavo/...

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a uvarila som cukrový sirup,...

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ktorý som nechala úplne vychladnúť.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravila som si mango a limetku.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sirup chladol, mango som zvislo rozrezala ostrým nožom rovnobežne zhora nadol tesne vedľa kôstky uprostred z oboch strán. Mango sa nešúpe dookola, ale najprv sa pripraví týmto spôsobom. Kôstka manga je pomerne veľká a zaberá takmer celý stred ovocia, odstraňuje sa ťažko, najľahšie tak, ako som popísala.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dužinu som narezala len po šupku na kocky, ktoré išli potom nožom ľahko oddeliť.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kocky manga som dala do nádoby,...

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som limetkovú šťavu a...

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vychladnutý cukrový sirup.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko som rozmixovala ponorným mixérom do hladkej jemnej kašovitej konzistencie. Teraz sú 2 možnosti: 1. dokončiť v zmrzlinovači alebo 2. dať do mrazničky a riadiť sa nasledovným postupom v dalších bodoch.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zmes som naliala do plastovej nádoby a odložila na 3 hodiny do mrazničky.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom som vybrala zmes z mrazničky, najviac je zmrznutá po obvode, v strede menej.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ponorným mixérom som ju dôkladne rozmixovala do hladka a vrátila späť do mrazničky na 2 hodiny.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Po 2 hodinách som zmes vybrala z mrazničky, znovu premixovala do hladka a sorbet bol hotový.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Naservírovala som do pohárov a podávala. Mangový sorbet je nesmierne osviežujúci, príjemnej sladko - kyselej chuti, je skvelou bodkou za obedom alebo vynikajúcou mrazenou maškrtou miesto zmrzliny a zákuskov.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Mangový sorbet je doslova vitamínová bomba, 100 g mangovej dužiny obsahuje provitamín A až 5000 Mj, 2x viac vitamínu C ako citrón, vitamíny skupiny B, má vysoký obsah minerálov - K+, ale i vápnika, horčíka, sodíku, fosforu a železa, obsahuje 11 - 22% sacharidov, 0,7% bielkovín a 0,3% tukov. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi po ožiarení UV lúčmi. Nezrelé mango sa používa pre vysoký obsah škrobu ako zelenina. Je známych 1000 druhov manga od žltej až po hnedo - červené odrody, vyskytuje sa najviac v Indii,k ale aj inde. Sorbet sa pripravuje aj z iných druhov ovocia, dokonca najnovšie aj zo zeleniny. Pravý sorbet musí obsahovať aspoň 25% ovocnej dužiny, nemá nič spoločného s mrazenými ovocnými pretlakmi z cukru a vody z obchodov. Malý prídavok alkoholu znižuje bod tuhnutia a tým zjemňuje jeho štruktúru. Príprava sorbetu je naozaj jednoduchá, nenáročná a ide o veľmi chutný a vynikajúci zdravý mrazený dezert, známy v celom svete.

    Mangový sorbet (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

malroxa
to teda áno. snáď si ho vyrobím na moje narodeniny v auguste . mňam mňam
katkat
jaaj, mnaaam :) Mangovy sorbet som videla predavat iba v Marks&Spencer a ten je neuveritelne dobry... ak sa mi podari zohnat dobre mango, skusim si urobit takyto vlastny:)
marianna76
krásne, určite spravím ráno... deti budú potešené... no mango u nás na dedine nezoženiem... ale marhule hej
pusta
@marianna76 , to je škoda, že na dedine mango nezoženieš...má totiž jedinečnú a s ničím nezameniteľnbú chuť. ja som ho kúpila v tescu - iste aj z marhúľ sa dá pripraviť výborný sorbet.
sorbet je dobré mať v mrazáku, najmä v tejto horúčave. osvieži lepšie ako zmrzlina, okrem toho je príjemným pohostením i pre nečakanú návštevu.
nech vám doma chutí.
pusta
@katkat , ja som kúpila mango v tescu. kúpila som 2 nezrelé väčšie, dala som ich doma do papierového sáčku, kde za 7 dní krásne dozrelo a vyšlo ma to o 100% lacnejšie.
máš pravdu, mangový sorbet je neuveriteľne dobrý a jeho príprava je úžasne jednoduchá.
len spokojne vyskúšaj svoj vlastný, lepšie chutí a vieš, čo si tam dala.
pusta
@malroxa , len si sprav radosť na tvoje narodeniny - tento úžasný mangový sorbet a pochutnaj si!
dakujem za pochvalu.
srac
Rozumné využitie lahodného manga v Tvojom rcp, milá @pusta - toto lahodné ovocie vrelo vrelo odporúčam každému. Pri jeho výbere sa v obchode riadim podobne ako pri avokáde = plod jemne stlačím prstami dlane a ak mi bez zvýšeného tlaku "pretlačia" kožu na 3÷5 mm je práve zrelé a vhodné na konzumáciu!
pusta
@ywettka , tá chuť je fantastická, ja mango priam zbožňujem.je to neuveriteľne chutný a osviežujúci mrazený dezert.
príd, rada ponúknem :-)))
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, je to ovocie úžasnej lahodnej a osviežujúcej chuti, vitamínová bomba s množstvom minerálov a liečebnými účinkami.
naučila som sa kupovať nezrelé mango, vložím do papierového sáčku a nechám dozrieť pri izbovej teplote asi 7 - 10 dní, tento spôsob nákupu je o 100% lacnejší a správna zrelosť sa dá pri dennej kontrole krásne zistiť.
dakujem za uznanie.
babula90
Mangový sorbet som mala teraz v Anglicku- každý deň a je naozaj vynikajúci a osviežujúci! Vyskúšam tento recept.
janger
Na dovolenke v Grecku sme ochutnali tak strasne dobry mangovy sorbet!... Odvtedy som taky dobry nejedla. Mozno vyskusam podla tohto tvojho receptu, mozno sa mu vyrovna ;-).
pusta
@babula90 , mangový sorbet je naozaj vynikajúci a osviežujúci. tiež by som ho jedla každý deň.
budem rada, ak vyskúšaš tento recept a dáš potom vedieť.
dakujem.
pusta
@j änger, milá janka - je viac receptov na mangový sorbet, neviem, aký je ten grécky, ale píšeš, že strašne dobrý.
ak vyskúšaš môj rp, budeš môcť porovnať a povieš mi potom, či sa mu vyrovná. potešilo by ma to veľmi, napokon príprava mangového sorbetu je veľmi jednoduchá a chuť úžasná.
dakujem.
janger
@pusta , robila som tvoj mangovy sorbet, bol vyborny, mozem len odporucit :-). Pochutili sme si. Na buduce skusim dat trosicku menej cukru. Ale asi to zalezi aj od zrelosti a sladkosti manga. Myslis, ze to narusi strukturu sorbetu?
pusta
@j änger, dakujem za potešujúcu správu.
máš úplnú pravdu, , samozrejme, že záleží na samotnej chuti manga. treba najprv ochutnať samotné mango. ja som to nespravila, potom som pridávala limetovú šťavu a bolo to ok.
Nie,nenaruší to štruktúru sorbetu.
mám odskúšané.
jednoduchá príprava a ničím nezameniteľná vynikajúca lahodná chuť, lepšia ako zmrzlina :P
eviana
@pusta ... tiež mango milujem a tento sorbet dokonalosť sama... mňam, toto budem musieť vyskúšať:)
pusta
@eviana , ja mango zbožňujem a tento sorbet fakt nemá chybu.
budem veľmi rada, ak vyskúšaš.
dakujem.
2010
Pekny recept, a da sa aj po Thajsky ked mame vela zreleho manga zo stromu, dame menej cukru malo vody a pridame kokosove mlieko, viac limetky a ked chceme naozaj dekadentne tak to cele vmiesame do slahacky , a zmrazujeme, mixujeme min. 6 hodin.
3 manga 2 kg :-)



pusta
@201 , ked príde sezona manga, určite vyskúšam aj podľa teba, láka ma najmä tá tvoja Thajská verzia :-) - a najmä tá dekadentná dekadentná verzia:-)
dakujem za pochvalu i za tvoj nápad, páči sa mi veľmi.
pusta
ospravedlňujem sa za chybu v tvojom nicku, prepáč prosím - dakujem.
oprava - *@2010
2010
Este taka poznamka, ked uz je to skoro hotove tak este vmiesat male kusky manga do sorbetu, pre dospelakov poliat Malibu - kokosovym liquerom.

1x cvikla
pusta
@2010 , dík.
ty teda vieš, čo chuťové kanáliky štekliace aj u dospelých
maškrtníkov :-)
2010
@pusta , do vcera som krajal mango tak ako to tu mas vysvetlene, ale to funguje ked je ich malo, ked je ich vela tak ich oskrabat skrabkou na zemiaky a obrezat na platky okolo kostky, ked je ich velmi vela tak ich najpv obarit vo vriacej vode a potom do ladovej tak ako paradajky ( rady od kamarata greckeho zeleninara).

pusta
@2010 , dakujem.
chystám sa znovu na mangový sorbet,
použijem tvoju radu.
pusta
@babkamt ,
veľmi ma teší, že môj recept sa ti páči.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
1x pusta




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia