Mangový sorbet (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet.
Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa
opakovane premixuje, čo mu dá kašovitú konzistenciu. Môže sa pridať i alkohol, ktorý
znižuje bod tuhnutia a má potom jemnejšiu štruktúru. Sorbet je zdravší a menej kalorický
ako zmrzlina, neobsahuje mlieko, vajcia, má veľa vlákniny. Pôvod je sporný, poznal ho
cisár Nero, tiež sa pripisuje Marcovi Polovi, Arabom, Turkom a iným. Postup- Pripravila som si kryštálový cukor.
- Nasypala som ho do vriacej vody, /trocha cukru sa mi vysypalo aj na hrnček a skaramelizoval hore na okraji vľavo/...
- a uvarila som cukrový sirup,...
- ...ktorý som nechala úplne vychladnúť.
- Pripravila som si mango a limetku.
- Kým sirup chladol, mango som zvislo rozrezala ostrým nožom rovnobežne zhora nadol tesne vedľa kôstky uprostred z oboch strán.
Mango sa nešúpe dookola, ale najprv sa pripraví týmto spôsobom. Kôstka manga je pomerne veľká a zaberá takmer celý stred ovocia, odstraňuje sa ťažko, najľahšie tak, ako som popísala.
- Dužinu som narezala len po šupku na kocky, ktoré išli potom nožom ľahko oddeliť.
- Kocky manga som dala do nádoby,...
- ...pridala som limetkovú šťavu a...
- ...vychladnutý cukrový sirup.
- Všetko som rozmixovala ponorným mixérom do hladkej jemnej kašovitej konzistencie.
Teraz sú 2 možnosti:
1. dokončiť v zmrzlinovači
alebo
2. dať do mrazničky a riadiť sa nasledovným postupom v dalších bodoch.
- Zmes som naliala do plastovej nádoby a odložila na 3 hodiny do mrazničky.
- Potom som vybrala zmes z mrazničky, najviac je zmrznutá po obvode, v strede menej.
- Ponorným mixérom som ju dôkladne rozmixovala do hladka a vrátila späť do mrazničky na 2 hodiny.
- Po 2 hodinách som zmes vybrala z mrazničky, znovu premixovala do hladka a sorbet bol hotový.
- Naservírovala som do pohárov a podávala. Mangový sorbet je nesmierne osviežujúci, príjemnej sladko - kyselej chuti, je skvelou bodkou za obedom alebo vynikajúcou mrazenou maškrtou miesto zmrzliny a zákuskov.
- Mangový sorbet je doslova vitamínová bomba, 100 g mangovej dužiny obsahuje provitamín A až 5000 Mj, 2x viac vitamínu C ako citrón, vitamíny skupiny B, má vysoký obsah minerálov - K+, ale i vápnika, horčíka, sodíku, fosforu a železa, obsahuje 11 - 22% sacharidov, 0,7% bielkovín a 0,3% tukov. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi po ožiarení UV lúčmi.
Nezrelé mango sa používa pre vysoký obsah škrobu ako zelenina. Je známych 1000 druhov manga od žltej až po hnedo - červené odrody, vyskytuje sa najviac v Indii,k ale aj inde.
Sorbet sa pripravuje aj z iných druhov ovocia, dokonca najnovšie aj zo zeleniny.
Pravý sorbet musí obsahovať aspoň 25% ovocnej dužiny, nemá nič spoločného s mrazenými ovocnými pretlakmi z cukru a vody z obchodov.
Malý prídavok alkoholu znižuje bod tuhnutia a tým zjemňuje jeho štruktúru.
Príprava sorbetu je naozaj jednoduchá, nenáročná a ide o veľmi chutný a vynikajúci zdravý mrazený dezert, známy v celom svete.
|