Mangový sorbet (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Zbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa opakovane premixuje, čo mu dá kašovitú konzistenciu. Môže sa pridať i alkohol, ktorý znižuje bod tuhnutia a má potom jemnejšiu štruktúru. Sorbet je zdravší a menej kalorický ako zmrzlina, neobsahuje mlieko, vajcia, má veľa vlákniny. Pôvod je sporný, poznal ho cisár Nero, tiež sa pripisuje Marcovi Polovi, Arabom, Turkom a iným.

5 hodín minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si kryštálový cukor.
  2. Nasypala som ho do vriacej vody, /trocha cukru sa mi vysypalo aj na hrnček a skaramelizoval hore na okraji vľavo/...
  3. a uvarila som cukrový sirup,...
  4. ...ktorý som nechala úplne vychladnúť.
  5. Pripravila som si mango a limetku.
  6. Kým sirup chladol, mango som zvislo rozrezala ostrým nožom rovnobežne zhora nadol tesne vedľa kôstky uprostred z oboch strán. Mango sa nešúpe dookola, ale najprv sa pripraví týmto spôsobom. Kôstka manga je pomerne veľká a zaberá takmer celý stred ovocia, odstraňuje sa ťažko, najľahšie tak, ako som popísala.
  7. Dužinu som narezala len po šupku na kocky, ktoré išli potom nožom ľahko oddeliť.
  8. Kocky manga som dala do nádoby,...
  9. ...pridala som limetkovú šťavu a...
  10. ...vychladnutý cukrový sirup.
  11. Všetko som rozmixovala ponorným mixérom do hladkej jemnej kašovitej konzistencie. Teraz sú 2 možnosti: 1. dokončiť v zmrzlinovači alebo 2. dať do mrazničky a riadiť sa nasledovným postupom v dalších bodoch.
  12. Zmes som naliala do plastovej nádoby a odložila na 3 hodiny do mrazničky.
  13. Potom som vybrala zmes z mrazničky, najviac je zmrznutá po obvode, v strede menej.
  14. Ponorným mixérom som ju dôkladne rozmixovala do hladka a vrátila späť do mrazničky na 2 hodiny.
  15. Po 2 hodinách som zmes vybrala z mrazničky, znovu premixovala do hladka a sorbet bol hotový.
  16. Naservírovala som do pohárov a podávala. Mangový sorbet je nesmierne osviežujúci, príjemnej sladko - kyselej chuti, je skvelou bodkou za obedom alebo vynikajúcou mrazenou maškrtou miesto zmrzliny a zákuskov.
  17. Mangový sorbet je doslova vitamínová bomba, 100 g mangovej dužiny obsahuje provitamín A až 5000 Mj, 2x viac vitamínu C ako citrón, vitamíny skupiny B, má vysoký obsah minerálov - K+, ale i vápnika, horčíka, sodíku, fosforu a železa, obsahuje 11 - 22% sacharidov, 0,7% bielkovín a 0,3% tukov. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi po ožiarení UV lúčmi. Nezrelé mango sa používa pre vysoký obsah škrobu ako zelenina. Je známych 1000 druhov manga od žltej až po hnedo - červené odrody, vyskytuje sa najviac v Indii,k ale aj inde. Sorbet sa pripravuje aj z iných druhov ovocia, dokonca najnovšie aj zo zeleniny. Pravý sorbet musí obsahovať aspoň 25% ovocnej dužiny, nemá nič spoločného s mrazenými ovocnými pretlakmi z cukru a vody z obchodov. Malý prídavok alkoholu znižuje bod tuhnutia a tým zjemňuje jeho štruktúru. Príprava sorbetu je naozaj jednoduchá, nenáročná a ide o veľmi chutný a vynikajúci zdravý mrazený dezert, známy v celom svete.