Mamine oškvarkové pagáče fotorecept

katkaszaboova - fotkakatkaszaboova, 3. októbra 2011

Mamine preto, lebo ich veľmi ľúbi moja mamina. Chutia ale aj nám všetkým, k polievočke, alebo len tak ešte teplé a chrumkavé...

40 ks
porcií
120 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

60 dkg
2 ks
1 kocka
1/2 KL
250 ml vlažné
1 KL
3 PL /smotana kyslá
+:
10 dkg
40 dkg
1 KL




Postup

  1. 1

    Oškvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme 1 KL soli, pridáme 10 dkg múky a vypracujeme takúto pastu.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý máme inú metódu ako urobiť kvások, tak ja zvyknem takto: na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor (1/2 KL), naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka (ktoré zoberiem z celkového množstva mlieka v recepte), aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások (ako na obrázku).

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások (celý obsah hrnčeka), zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Lepšie sa rozotiera mäkká pasta, ale keby to nešlo nožom natierať, môžeme aj dlaňou vytvárať placky a jemne natlačiť na cesto.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto poskladáme podľa obrázku tak, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Potom cesto zase rozvaľkáme a poskladáme tým istým spôsobom. (cesto podsypávame múkou, lebo sa rado prilepuje k doske.) Celkovo opakujeme tento postup 3x vždy s 20 min. pauzami.

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A pomaličky finišujeme - po 3. odpočinku rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Celé cesto zužitkujeme (z odrezkov urobíme bochník, rozvaľkáme a vykrajujeme).

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom. Ja som zabudla dať papier na pečenie a veru sa mi sem-tam pripiekli :-(

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca. 20 minút. Dobrú chuť!

    Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

danculka
Pagáčiky máš ako maľované,peknučké...aj foto super...
hubata
Až mi vykrúcajú nos, sú ako živé: recept pekne nafotený, komentík jasný, zrozumiteľný. Si šikovná dcéra svojej šikovnej mamy.
janazjarku
Jejda skoro rovnaké ako od mojej nebohej svokruši No 1 :-) ukladám a s príchodom čerstvých oškvarkov oskúšam a potom sa samozrejme pochválim :-)
cica2
vydarili sa ti velmi pekné pagáčiky!:)
lia66
Milujem pagáááče, môj recept mám od tety a môžem ich prekladať aj neviem koľko krát, nikdy ich nemám také, ako ona...krásne "listovali"-mala asi desať "poschodí" a na výšku boli hádam aj 5/7 cm. A to ich robím tak, ako ona...ale asi robím niekde chybu-len už sa nedozviem kde. Ale máš ich pekné-super pofotené!
45678
@lia vyskúšaj oškvarky rozdeliť na dva krát a natri aj po ďalšom preložení. pagáčiky ukladaj tesne vedľa seba v plechu, aby mohli narásť do výšky :-) ak sa oškvarky zle roztierajú na cesto, môže sa do nich pridať trošku teplej vody-nariediť a natierajú sa dobre.
@katkasabov á si šikovná, pagáčiky si upiekla veľmi pekné a chutne vyzerajú:-)
edimilka
dakujem velmi pekne pani katka je to zospísane celkom pre moju potrebu už len isť kúpiť oškvarky je to super napísane aj odfotené už len upiecť a spapkať díky eda
dogagador
musim sa pozriet, asi mam tiez tento recept, ale nie s jogurtom, ale s kyslou smotanou, milujem ich, aj ked su doslova skvarkove=dost mastne, ale raz do roka sa to da...a recept mam od mojej starej mamy z Kosic. ak sa recept lisi, dam ho sem, lebo su vyborne, chrumkave a vydrzia dlho, ako mi ich pazrosi nespucuju...
duschko
Velmi pekne a urcite aj take chutne. Postup vo vseobecnosti znamy, ale mna skor zaujima, ako si robila tie miezky, ze su ako podla pravitka. Ked mam pomlete skarky dost tuhe, dam ich na par sekund do mikrovlnky a potom to ide natierat bez problemov.
babkamt
Hneď by som sa ponúkla.Tento recept mám aj ja.Pagáčiky sa ti krásne vydarili.
katkaszaboova
Ďakujem všetkým za komentáre, je to recept trošku zdĺhavý, ale popri jeho príprave sa dá urobiť aj všeličo iné :-) a chutia fakt výborne.
duschko, mriežky som robila nožom od oka, a ver mi, nie vždy sa mi podaria, ale chvalabohu to na chuti nič nemení :-)
remcula
Dělám je stejně a vůbec nejsem nadšená, že tady lezu tak pozdě večer. Hned bych si jeden dala, ale obávám se, že bych u jednoho nezůstala...:-(
vavan
Nemusí byť ani pozde večer takýmto pagáčikom sa nedá odolať;-))
3stan
krásne super , podobné robím aj ja ale plech podla mna netreba mastit kedže pagáče su dosť mastné samé osebe aspon ja nemastím , a veru sa blíži sezona vždy na jesen robievam :-) tak už sa na ne chystám.
nosata
Ešte som ich v živote nerobila, veľmi mi však chutia a tieto sú prekrásne musím ich urobiť.
bobina
vsetkym velmi chutili k vinku ako stvorene
pampuch
No za prve nie som alkoholik takže neviem ako to chutí k vínku, ale keď som ich jedol tak to bol ale pekný humus fuuuuuuuuuuj tým ktorím také niečo chutí buď sú veľmi hladný, allebo maju zdegenerované alebo choré chuťové bunky, alebo sú blbí, alebo majú poškodené chuťové bunky, alebo nejedli ešte nič skutočne dobrého, alebo jedli už všetko na svete len to to ňe, alebo jednoducho nevedia čo je dobré, lebo keď ja som to jedol tak šim viac som zjedol tým viac mi bolo zle a na vracanie fuj fuj fuj a ble. Radšej odporúčam nejaký poriadny recept.
kamilka4
Škvarkové placky jsou velmi dobré nejen k vínu,my je pojídáme s bílou kávou,dělanou s melty a je to dobrá kombinace.