Mamine oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: katkaszaboova

Mamine preto, lebo ich veľmi ľúbi moja mamina. Chutia ale aj nám všetkým, k polievočke, alebo len tak ešte teplé a chrumkavé...

40 ks
porcií
120 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oškvarky pomelieme na mäsovom mlynčeku, osolíme 1 KL soli, pridáme 10 dkg múky a vypracujeme takúto pastu.
  2. Každý máme inú metódu ako urobiť kvások, tak ja zvyknem takto: na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor (1/2 KL), naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka (ktoré zoberiem z celkového množstva mlieka v recepte), aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások (ako na obrázku).
  3. K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások (celý obsah hrnčeka), zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske.
  4. Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Lepšie sa rozotiera mäkká pasta, ale keby to nešlo nožom natierať, môžeme aj dlaňou vytvárať placky a jemne natlačiť na cesto.
  5. Potom cesto poskladáme podľa obrázku tak, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Potom cesto zase rozvaľkáme a poskladáme tým istým spôsobom. (cesto podsypávame múkou, lebo sa rado prilepuje k doske.) Celkovo opakujeme tento postup 3x vždy s 20 min. pauzami.
  6. A pomaličky finišujeme - po 3. odpočinku rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Celé cesto zužitkujeme (z odrezkov urobíme bochník, rozvaľkáme a vykrajujeme).
  7. Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom. Ja som zabudla dať papier na pečenie a veru sa mi sem-tam pripiekli :-(
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca. 20 minút. Dobrú chuť!