Malé chlebíčky - vianočné pečivo

alexdidi - fotkaalexdidi, 10. decembra 2010
Malé chlebíčky - vianočné pečivo
Foto: alexdidi

Tento recept mám z istého módneho zahraničného časopisu a robievam ho už mnoho rokov, vždy na Vianoce. "Chlebíčky" sú krehučké a veľmi chutné.

30
porcií
30 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g, (palmarín)
75 g
3 ks
 štipka, strúhaný
Plnka:
3 ks
125 g
125 g, mleté
z 1
 štipka




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto spracujeme a necháme stáť v chlade 1-2 hodiny. Potom vyvaľkáme na hr. 1/2 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 3-4 cm.

  2. 2

    Z bielkov so soľou vyšľaháme tuhý sneh, nakoniec 2-3 minúty prišľaháme cukor. Primiešame mandle a šťavu z citróna. Pridaním mandlí sneh trochu zredne, netreba sa toho obávať, tak to má byť.

  3. 3

    Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme kolieska a na ne dávame po kávovej lyžičke plnky. Pečieme 20-25 minút pri 180st.C.

  4. 4

    Clebíčky môžeme podľa chuti aj spájať džemom.

    Malé chlebíčky - vianočné pečivo - obrázok 4

Diskusia k receptu

morenajea
veľmi pekné. ten sneh sa rozleje sám, alebo ho treba lyžičkou roztrieť?
emica
no to sa mi tiez paci kam na to chodis
klaura
hneď ich idem vyskúšať ... ale ja dám namiesto mandlí lieskovce ... hádam to nebude vadiť ... :)
jeka
páčia sa mi ,ukladám so KK,dakujem za recept
alexdidi
Ďakujem...sneh sa rozleje sám pri pečení, netreba ho roztierať, len položiť 1 lyžičku a namiesto mandlí určite môžu byť lieskovce...
marienka44
@alexididi ,ja by som ich nezliepala, len upiekla ako keks. Pripadne by som dala do cesta mandlovu aromu, aby sa zvyraznila chut mndli navrchu.
alexdidi
@hambalko35 , do snehu uprostred sa lekvár alebo orech dával len veľmi ťažko,@marienka44 , dáva sa plná lyžička, takže snehu nezostane veľmi veľa, ale pár pusiniek som urobila. Ja ich tiež nezliepam džemom, ale je to možné, kto má rád.
zdezda
Jeeej, výborný receptík, 2 v 1, ukladám si :-) pekné foto.
jerica
ukladám , zíde sa aj keď ho nebudem hneď robiť :-))
olinka12
Receptík ukladám do KK určite vyskúšam len škoda ten názov chlebíky mi tam akosi nesedí. Ale vyzerá to výborne čo tam po názve.
alexdidi
@olinka12 , taký názov mali už pôvodne v časopise a my sme si jednoducho naň zvykli...vieš pečiem ich už min.30 rokov a práve preto som dopísala, že ide o vianočné pečivo. Nuž, zvyk je železná košeľa....a možno sú aj tým zaujímavejšie.....
babav
Vyzeraju lakavo,zaradim ich do mojich vianocnych receptov;-) .
Ako dlho vydrzia byt krehke?Niektore kekesiky radi zvlhnu,take
radsej nepeciem.
marienka44
@alexdidi ,dnes som ich robila. Mam ich viac ako 40 ks. Asi som mala tensie cesto. Sneh bol krasne vyslahany, tuhý. Ked som vsak pridala zomlete mandle, okamzite sneh zredol. Bola som prekvapena. Cize hned sa sneh na kolaciku roztiekol, este ani nebol plech v rure. Na kazdy kolacik som na sneh polozila aj polovicku mandle. Dúfam, ze budu koláciky chutit. :-)
alexdidi
@marienka44 , dúfam aj ja, že vám budú chutiť tiež...je to tak, že pridaním mandlí sneh zredne, uvediem to aj do receptu, aby aj iní neboli prekvapení, vieš pre mňa to bola už normálka, tak som si to ani neuvedomila.@babav , neviem Ti odpovedať úplne presne, nikdy som to nesledovala, ale chutili stále, takže asi dosť dlho...
domci4
mohla by som prosím Ta :) zmiešať trochu mandlí s vlašskými orechmi? :) ďakujem, vyzerajú super...kedy ich mám začať robiť? môžem aj teraz? majú dlhú trvandlivosť? (pokým sa nezjedia?)
alexdidi
@domci4 ,môžeš použiť aj samé vlašské orechy alebo aj bez orechov,len sneh.Niekedy robila moja mamička takto len so snehom a spájala ich džemom.Boli však tvaru štangličky a nazývali sme ich Radačky.
1x analu
alexdidi
@domci4 ,zabudla som odpovedať na druhú časť otázky:môžeš ich ribiť už teraz,vydržia aspoň tri týždne,ak vydržia.....
domci4
takže ich robím :) lepiť ich myslíte , že obidvoje z tej nebielkovej strany zlepim,?
domci4
akurát som ich dorobila, plnku som nemala vôbec riedku...ale to asi preto že ked som robila sneh pomaly som zašlahávala cukor (automaticky) takže :) sú na koláčikoch malé pusinkové kopčeky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia