Makový závin

Makový závin
Foto: cica2
cica2Cica2, 43 ročná žena, recept pridala: 19. januára 2011 23:12Ďalšie jej recepty

odkedy som sa skamarátila s kysnutým cestom, tak záviny už v obchode nekupujem a pečiem si ich doma. Cesto dávam vymiesiť a vykysnúť do pekárničky, fakt úžasná pomocníčka v kuchyni. Za tú dobu sa môžem venovať dcérke a potom keď už cesto vykysne už len vaľkáme a plníme a potom sa môžu naše výtvory piecť :) Recepty na kysnuté cestá si vymieňame s kamarátkou, ktorá má rovnakú záľubu ako ja v pečení s pekárničkou

Suroviny


Postup prípravy receptu

Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtky, citronová šťava....) Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru . Potom uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať niekedy aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!!! Zapnem program cesto a nechám pekárničku pracovať, sama si cesto vymiesi a aj krásne vykysne. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby. Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberiem a už plním záviny alebo sa môže spraviť vianočka a toto cesto je dobré aj na plnené pečené buchty. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1 lyžicou mlieka a dáme piecť do vyhriatej rúry pri cca 180°C / 15 - 20 minút. Upečené záviny preložím z plechu na mriežku.

Plnka: Vo vriacom mlieku rozpustíme práškový a vanilkový cukor, zamiešame mak a chvíľu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom naplníme záviny.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

37 komentárov k receptu
  • marianne69, 20. januára 2011 o 09:12
    ...vyzeraju velmi lakavo..vyborne budu urcite tiez,len ten postup je trochu strucny:-)alebo ze by mi zase blbol notebook?sem tam mi vsetko nenacita...


  • michsamant, 20. januára 2011 o 09:13
    Tak toto je pre mna cista provokacia :)) MNAM!


  • marianne69, 20. januára 2011 o 09:18
    ...aha,to je vlastne vsetko v pekarnicke,uz viem...


  • angiek, 20. januára 2011 o 09:57
    mnam, a ten druhy mas aky, tvarohovo makovy? alebo je to len inak stocene?


  • pekarik, 20. januára 2011 o 10:13
    receptura z hľadiska podielu tuku a cukru vyvážená,upresnil by som droždie na 5OOgr múky 25gr droždia min.,plnka sa mi zdá dosť riedka,pre istotu pred pečením urobiť priečne rezy ,aby závin nepopraskal po bokoch


  • cica2, 20. januára 2011 o 10:21
    @angiek , aj ten druhý je s makovou plnkou....len závin som nerobila klasicky.Najprv som cesto vyvaľkala na obdlžník, ale len do stredu som dala plnku a tie boky na obidvoch stranách som nakrájala na pásiky (škoda že som to celé hneď nepofotila s postupom) a potom som to krížom poprekladala


    -a ďakujem:)




  • kozima, 20. januára 2011 o 12:49
    Robievam to ale len zriedka,kysnute cesto je tažko stravitelne,a velmi kaloriícke.


  • enge149, 20. januára 2011 o 13:33
    makové záviny sú dobré,hlavne domáce,ale tento recept nie je úplný..


  • danculka, 20. januára 2011 o 13:43
    cica,máš ich pekné a makové,ako ľúbim ja....


  • cica2, 20. januára 2011 o 14:15
    @pekarik , rada si dám poradiť, len chcem vedieť že prečo viac droždia?

    @kozima , ja som predtým vôbec z kysnutého nerobievala ale kedže máme radi, tak raz za času upečiem aby som aj pekárničku využila:)

    @enge149 , ak treba tak doplním, myslíš postup po vykysnutí cesta alebo?


    @danculka , ďakujem:)


  • pekarik, 20. januára 2011 o 15:51
    na sladké tukové pečivo by som droždie a soľ presne vážil,droždie čerstvé min.5% soľ1,2-1,5% ,lebo sa musí dodať množstvo kvasiniek na kysnutie a soľ nie len,že vytvára chuť,ale stužuje bielkoviny,keď nedate soľ tak cesto zriedne,roztečie,výrobky súplacaté


  • pekarik, 20. januára 2011 o 15:58
    keď sikupite českú zmes na chlieb tak si dobré overite,že keď budete pracovať podľa návodu,tak budete čakač hodiny kým vám cesto vykysne,keď nepridate droždie preto,lebo tam sú zvyknutí na tuhé,husté cesta,my zase na porovité,objemové výrobky


  • angiek, 20. januára 2011 o 16:12
    pekarik, uz som robila kysnute aj uplne bez soli a vzdy sa mi vydarilo, drozdie som nikdy nevazila, ked je pisana menej ako cela kocka, tak len od oka, nieto, aby som ho este vazila :) podla mna skor zalezi na dlzke kysnutia, tymto mna napr. najnovsie prekvapila pekarnicka


  • marcy, 20. januára 2011 o 16:53
    mám v zásobe vždy 2-3 sáčky sušeného franc.droždia,ale používam aj čerstvé.Mám vyskúšané,že pol kocky je tak akurát na 1/2 kg múky :-) a bez soli ani náhodou,bez chuti...môj názor,rešpektujem iné chute


  • pekarik, 20. januára 2011 o 17:17
    angiek,sama si oponujete,doba kysnutia cesta je závislá od množstva droždia,teploty cesta a teploty prostredia a množstva cesta


  • viedra, 20. januára 2011 o 17:17
    no super kolač len že ja som sa ešte stale neskamaratila s kysnutym cestom neviem raz sa mi podari preto som si kupila DP ale to iste raz dobre cesto raz nie musim vy skušat tento recept


  • viedra, 20. januára 2011 o 17:23
    angiek napiš mi prosim ta presny postup na ten kysnuty kolač kolko mam dat mlieka atd dakuujem


  • orchidea, 20. januára 2011 o 18:30
    ...makom si teda nešetrila, také mám rada aj ja pri závinoch plnkou nešetrím, keď už, tak už, musia chutiť


  • cica2, 20. januára 2011 o 18:36
    recept som upravila, dopísala som postup ako to robievam ja...@viedra , ani ja som nevedela robiť kysnuté cesto, preto som sa pekárničke velmi potešila a odvtedy sme už kamošky:)...@pekarik , cesto mi vždy krásne vykyslo, niekedy som mala obavy či mi už aj veko na pekárničke nevytlačí....ale je pravda že keď som robila slnečnicový chlebík a dala som viac droždia (ako bolo písané na recepte) tak chlebík bol viac nadýchaný....ale toto cesto je fakt dobré aj s takým množstvom droždia ako som uviedla.....cesto krásne nakyslo a dobre sa s ním pracovalo


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 18 komentárov)
  • viera1, 20. januára 2011 o 19:07
    @cica2 a komu je tento recept určený ? Skúseným netreba a neskúseným si nenapísala ani približné teploty a časy pečenia,ani čím ho potieraš.Skús to doplniť.


  • cica2, 20. januára 2011 o 19:30
    @viera1 , všetko ani ja perfektne neovládam, som tu len od včera a ak sa už poriadne zorientujem, určite dopíšem....a mne sa teploty zle píšu, kedže mám plynový sporák a pokiaľ to nemám uvedené v recepte podľa ktorého pečiem, tak to neviem napísať... ale čas pečenia napísať môžem


  • angiek, 20. januára 2011 o 22:15
    ako priznam sa nikdy som neskumala od coho vsetkeho zavisi kysnutie, zamiesim na kolac, dam do kysky, nakysne, ked menej nakysne tak dokysne pocas pecenia v trube, neviem co z toho robit vedu :)
    ja postupy na kysnute cesto nemam, robim od oka a vzdy sa mi vydari, od vianoc mam pekarnicku, tam davam podla receptu, lebo som nevedela ako a co to bude robit, ale prisla som nato, ze ani tam sa to nemusi presne na gramy vazit, naco sa zdrzovat :) kazdy si robi po svojom, ma to take ake to chce mat :)) a tak to bude aj jest...


  • viedra, 21. januára 2011 o 10:55
    dakujem cica2 určite to skusim ja som omylom oslovila angiek lebo som do dnes nevedela ako zistim kto pridava recepty ale už som to zistila tak že diiik ja mam dp LEN S JEDNYM HMETAčOM TAK NEVIEM čI TO BUDE TAKE DOBRE AKO TVOJE


  • cica2, 21. januára 2011 o 11:25
    @angiek , áno máš pravdu že každý si robí po svojom a má to také aké chce mať, súhlasím:)....ja do pekárničky sa snažím dávať suroviny presne, lebo ako som už spomínala predtým som s kysnutým cestom nebola kamoška a preto kedže to ešte úplne neovládam, radšej sa poradím:)

    @viedra , to je v pohode však ja sa tiež mýlim:)....a myslím že to nevadí že máš len s jedným....mám známu a tiež ma pekárničku s jedným hákom a chlebík mala dobre vymiesený a aj bol výborný. Neviem aký typ máš pekárničky, ja mám Moulinex XXL a preto má dva háky a sú potom menšie pekárničky a tam stačí jeden hák. Treba len skúšať, držím ti palce a potom napíš ako sa ti darilo:) Ja som mala zo začiatku tiež obavy a teraz si neviem pekárničku vynachváliť:) Už som skúšala piecť rožky, pletenky, vianočky, chlebík, bábovku...


  • cica2, 21. januára 2011 o 13:03
    @viedra , tu je recept na vianočku » varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/13249-pouzi...


  • enge149, 21. januára 2011 o 14:25
    @cica2 ,toto píšem už tretíkrát/dnes mám také problémy s Varechou,vypadáva..tak ďakujem za recept,ja pečiem z hlavy,málokedy vážim,aj postup mám v hlave,/lebo som to študovala,hlavne diéty/chcem napísať však,tí čo sme tu dlhšie si pamätajú kedysi bolo pridávanie receptov aj čítanie prehľadnejšie,teraz sa to posúva a niečo si musíme domyslieť..to je asi dotaz aj /pre redakciu/Varecha sa však stále vynovuje,tak uvidíme..


  • cica2, 21. januára 2011 o 20:38
    @enge149 , hmm píšeš že predtým boli recepty prehľadnejšie , zrejme sa to týka aj mňa kedže neudávam do svojích receptov napr.čas pečenia, na koľko stupňov a čas prípravy. Ja recept napíšem (hoci som narobila aj chaos, kým som sa tu zorientovala ale keď ma upozornili tak som to opravila).... a snažím sa pridať aj foto (aj keď zatiaľ to nemám s fotopostupom) a kedže ako som už spomínala mám plynovú rúru tak stupne sa mi nedajú uviesť a nemám to ani časovo odstopované, kedže moja 6 ročná dcérka mi rada pomáha pri pečení a potom nám to trvá dlhšie....a ak čítam recepty od vareškárov a niečomu nerozumiem tak som si všimla že sú ochotní vysvetliť....zatiaľ sa mi tu páči a dúfam že to tak bude aj naďalej


  • viedra, 21. januára 2011 o 22:52
    cica2 dakujem za recept si užasna žienka ked mi hned poradiš ešte raz vdaka


  • viedra, 22. januára 2011 o 11:54
    cica2 chlebik ako pečieš s mukou z lidl alebo z normalnou mukou?


  • cica2, 22. januára 2011 o 20:14
    @viedra , ďakujem si milá:)....a ohľadom múky z Lidla, myslíš tu zmesku na pečenie chleba? Lebo tie nekupujem, raz som to vyskúšala ale nechutila nám. A začínala som ako môj prvý chlebík piecť tento:

    300ml vody (vlažnej)
    2 lyžičky soli
    500g hladkej múky
    2lyžičky cukru
    1 lyžička rasce
    1 lyžička sušeného droždia

    A ako som písala vyžšie ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny a potom sypké suroviny. A na pekárničke zapínam program základný biely a kôrka stredná a váha 1000g



    Vložila by som sem aj foto toho chlebíka ale do komentárov sa to asi nedá..


  • alexola, 31. januára 2011 o 20:47
    závin sa Vám vydaril, vidno, že je vyrobený s láskou :) aj plnka chutná, veru by som si dala... robievame podobný


  • cica2, 6. februára 2011 o 23:03
    @alexola , ďakujem:)....a nevykaj mi ;-)


  • cupcake, 28. mája 2011 o 15:36
    Vzera vyborne. Ja mam zopar receptov, ale nakoniec aj tak robim recept mojej mamy. Uz sme si zvykli a chuti kazdemu, komu ho ponuknem. Takze, pekne si pec podla svojho. A dcerka sa nauci od teba, tak ako som sa ja naucila od mojej mamy. Takto sa rodia rodinne recepty.


  • cupcake, 28. mája 2011 o 15:37
    Vzera vyborne. Ja mam zopar receptov, ale nakoniec aj tak robim recept mojej mamy. Uz sme si zvykli a chuti kazdemu, komu ho ponuknem. Takze, pekne si pec podla svojho. A dcerka sa nauci od teba, tak ako som sa ja naucila od mojej mamy. Takto sa rodia rodinne recepty.


  • middaka, 17. februára 2013 o 17:28
    Super recept.Pekárničku nevyužívam,len na pečenie chlebika,ale aj na pečenie kolačov,perníkov mliečnej ryže.Podobný makový zavin som objavila na nete,po rozvalkani a naplnení plnkou sa cesto zvinie,prekroji na polovicu a da sa do pekarne bez hnetakov jedna polovička na druhú,potrie sa vajičkom.Zapnúť program pečenie.Je naozaj super.


  • jozka2, 2. apríla 2014 o 12:09
    cica,pozeram tvoj recept s odstupom casu a neda mi nenapisat,ze ho nemas dostatocne upeceny.Je to vidno podla farby kolaca a na pravej strane na reze.Prosim nic v zlom,zda sa,ze si zacinajuca kucharka a pisem to pre tych, ktori budu piect podla tvojho receptu.Cas pecenia a teplota pecenia je maaalo,180 st.C sa vacsinou pecu piskoty a 20 min.je veeelmi malo preto mas skoro bielu farbu.Vid.monda40,tinca,sovka,atd.a rada dalsich teplota je aj u nich udavana 190-200 st.C.a doba pecenia 40 st.i viac podla druhu rury do peknej zlato hnedej?!farby.Kysnute kolace sa nechavaju na plechu podkysnut,ked sa daju do rury vyssia teplota ich automaticky stopne,zastavi sa proces kysnutia a zacnu sa hned piect,preto su take krasne oni este aj tak tam podkysnu ale uz len trochu v zaciatkoch.zaujimave,ze Tolko disk.prispevkov a nikto si to nevsimol,ani pekarik?1/4 drozda je naozaj malo na pol kg muky,bolo by dost ak by si nedavala olej.Olej cesto robi tazkym a drozde ho dviha.To je tiez vidno,ze kolac nevykysol do okruhla ale na strany ,skus poopravit trosku svoj recept a uvidis vysledok sa dostavy,kolac mas pekny,dostatok plnky I ked do maku by som pridala citr.koru ale nemusi.Neber to ako kritiku,ale ako dobru radu.my v mladsich rokoch narodeni sme to vsetko preskakali.


  • ywett, 4. apríla 2014 o 19:58
    @jozka2 , neberiem to v zlom, ja som tiež rada ak mi dobre poradia, však sa učíme po celý život, preto ti ďakujem za tvoj komentár a radu. Len musím napísať, že podľa fotky sa nedá výtvor posudzovať, že či je dobre upečený. A v tomto recepte neuvádzam vôbec olej, ale maslo...a áno zabudla som napísať, že ešte som nechala záviny 15 minút na plechu podkysnúť. A možno záleží aj od rúry, lebo u svokry v elektrickej som ich piekla 30-35 minút na 180 stupňov a u mňa doma v plynovej stačilo 20 minút (len pri plynovej sa stupne nedajú uvádzať) ...a ohľadom droždia, môže sa dať viac, teda aj 20g na 500 g múky.


    Určite recept upravím, budem záviny ešte piecť a dám potom aj iné foto, ak sa mi vydarí lepšie...skúsim ho teda piecť dlhšie a na 190-200 stupňov.

    Musím priznať, že kysnuté nerada pečiem, skôr rolády a iné koláče :-) Ale mám tu asi 3-4 recepty na vianočky a domáce pečivo, ak chceš pozri si ...už ich aj vyskúšali. Odpisujem ti pod novým nickom, lebo nick@cica2 už nepoužívam.

    Toto je recept na dvojfarebnú vianočku:
    » varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fot...


    Vianočka1:

    » varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html...


    Domáce pletenky a bagety:
    » varecha.pravda.sk/recepty/domace-pletenky-a-bagety-fotore...


    Dvojfarebná vianočka z domácej pekárne:

    » varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-z-domacej-...



    Ak záviny ešte raz spravím, recept upravím aby to bolo čo najlepšie a dám ti vedieť ;-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Austrálii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine.

Veľkonočná saláma
Obe mandle v našej záhrade toho roku opäť zakvitli. Veľkoplodá ešte koncom februára a maloplodá o čosi neskôr. Kvitli dlho. Akoby čakali na prebúdzajúce sa včely.

Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist