Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Teraz je obdobie ovocia,za chvíľku v záhradkách bude veľa jabĺčok.Ťahaná štrúdľa je naj manželov zákusok.Má 1 miesto,medzi sladkosťami.

22
porcií
150 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dávka je na dva záviny.Do múky dám soľ,vajce stolový olej,citrónovú šťavu,a pridám vlažnú vodu.Cesto začínam spracovávať v miske.Keď sa mi už nelepí,prenesiem ho na pomúčenú pracovnú dosku,kde ho ešte dobre vypracujem /vybúcham/. Potom ho prikryté odložím na teplé miesto.Používam na to elektrický vankúš na najnižšej teplote.To je môj výmysel. Stačí nechať cesto oddýchnuť na 1,5 hodinky.Cesto si po tomto čase vyberiem a rozdelím ho na dva bochníčky.Tieto nechám ešte pomastené maslom odpočívať ďaľších 15 minút. Potom cesto prenesiem na stôl s obrusom posypaným múkou.
  2. Začnem s ním pracovať od stredu vymastnými rukami,/bez prsteňov/,a naťahujem ho smerom od stredu von.Kým nie je celkom tenučké.
  3. Celé cesto pokropím a potriem rozpusteným maslom.Posypem zomletým makom,nastrúhanými jablkami,posypem škoricou,hrozienkami,citrónovou kôrou a zasypem polovicou kr.cukru a opätovne posypem makom.Nakoniec všetko pokvapkám maslom.
  4. Potom hrubšie okraje cesta odstrihnem nožnicami.Toto cesto už žiaľ nemá upotrebenie u mňa.Boky cesta zhrniem na koláč a pomocou obrusu,závin stáčam.
  5. Takto pracujem aj na druhom bochníčku.Záviny pomocou obrusu prenesiem na vymastený plech.Tiež povrch a boky závinu dobre ponatieram maslom.Dám piecť na 45 - 50 minút pri teplote 180 stupňov.Hotové záviny ešte za tepla posypem práškovým cukrom. Závin plním orechami,strúhankou,tvarohom.Tiež používam aj iné ovocie ako jablká.
  6. A tu už je konečný chutný jablkovo-makový závin.Viem,že sa manželovi zavďačím.