Foto: renica
Viem,že receptov na šišky je tu habadej.Napriek tomu som sa rozhodla pridať aj ten svoj.Šišky sú mäkkučké ako vata a vydržia mäkké aj do Zobraziť celý popisViem,že receptov na šišky je tu habadej.Napriek tomu som sa rozhodla pridať aj ten svoj.Šišky sú mäkkučké ako vata a vydržia mäkké aj do druhého dňa,teda pokiaľ nezmiznú skôr :)
príprava
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky v šupke a necháme ich vychladnúť.Mne sa nikdy nechce čakať až do vychladnutia,tak ich pridávam do cesta aj vlažné. Z vlažného mlieka,droždia a trošky cukru urobíme kvások. Kým nám bude kvások pekne rásť,navážime si do misy múku,postrúhané varené zemiaky,vajíčko,rozpustené maslo,kyslú smotanu,rum,štipku soli a nakoniec kvások.
-
2
Teraz si trošku zababreme ruky a vypracujeme cesto.
-
3
Vôbec sa nemúsime zdržiavat tým,že necháme ceto kysnúť. Ja si ho hneď po vymiesení rozdelím na dve polovice a z každej urobím šúľok.
-
4
Tie si potom nakrájam na menšie kúsky.
-
5
A z nich potom robím guličky. Kľudne môžete cesto aj vyvaľkať a vykrajovať šišky pohárom alebo iným načiním. Je to určite jednoduhšie,len ja mám všetky poháre buď veľké alebo malé,tak sa s tým takto hrám.
-
6
Teraz príde na rad kysnutie. Šišky prikryjeme utierkou a necháme ich odpočívať. Pol hodinka bude úplne stačiť.
-
7
Do každej,už vykysnutej šišky,urobíme prstom dierku. Toto je moja najobľúbenejšia časť :)
-
8
V hrnci si rozpálime olej a šup doň so šiškami. Pozor,šišky smažíme najskôr dierkou nadol,lebo inak by nám zmizla.
-
9
Smažíme do zlatista. Stačí tomu naozaj chvíľka.
-
10
Šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierovom obrúsku.
-
11
Posypeme cukrom a plníme do dierok lekvárom alebo jahodovou penou,alebo čo už má kto rád :)
Nie,vobec nenasaju vela tuku.Nemusis sa toho vobec bat :)
Tvoj recept ide do knihy pre zábudlivých , aj si to hneď vytlačím.
S tým dierkovaním , je tiež moje :-)
Ja si spomínam, že aj moja babka neváľkala cesto, neviem kedy to vaľkanie začalo, dokonca s veľkou polievkovou lyžicou naberali cesto a tak dávali piecť na panvicu . V kysnutom ceste s kyslou smotanou nič nepokazíš, skôr vylepšíš, moja skúsenosť.