Mäkké hovädzie mäso ako z čínskeho bistra

2010 - bez fotky2010, 9. júla 2015
Mäkké hovädzie mäso ako z čínskeho bistra
Foto: 2010

Vzdy som sa cudoval ako sa im podari spravit take makke maso, jasne ze maju napisane na menu ze to je stejkove- haluz. Tu Zobraziť celý popisVzdy som sa cudoval ako sa im podari spravit take makke maso, jasne ze maju napisane na menu ze to je stejkove- haluz. Tu je postup ako to spucia.

25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ČL
1 ks na šťavu
1 ks
1 PL (alebo kuk. škrob)




Postup

  1. 1

    Hovadzie maso, priemernej kvality si dame trochu zmrazit aby sa nam dalo krajat na slize tak okolo 5 mm hrube. Krajame proti vlaknam. Je dolezite aby maso bolo tenke.

  2. 2

    Nakrajane maso dame do misky a zalejeme vodou v ktorej sme rozmiesali lyzicku sody bikarbony, tak aby len zakryvala maso. Maso nechame v tejto marinade 15 minut- viac netreba. Tato marinada reaguje len s povrchom masa preto musi byt tenke.

  3. 3

    Ty skor narodeni si pamataju ako sa robila klasicka lacna dedinska sodova voda... Vytlacime stavu z jedneho citrona rozmiesame v troche vody a naleje na nas bikarbonovy nalev a nechame ucinkovat 1-2 minuty.

  4. 4

    Soda bikarbona ma ODPORNU chut, preto musime maso poriadne niekolko minut poumyvat pod studenou tecucou vodou. Maso osusime. A ideme na dalsiu etapu zmeny tvrdeho hovadzieho na makkucke.

  5. 5

    Bielko si vymiesame s lyzicou maizeny.(Klasicky v azii by pridali lyzicku umami - glutamantu alebo praskoveho bujonu na slovensku vegeta je nahrada). Nemusi byt. Maso poriadne pomiesame s bielkovou glazurou.

  6. 6

    Vo woku alebo panvici si rozpalime rastlinny olej - bez chuti. Obalene maso na etapy rychlo oprazime a odkladame na stranu na vacsie sitko aby nam prebytocny olej odkvapkal. Hotovo, a mame nachystane predpriprave makkucke masko ako z pravej hovadzej panenky.

  7. 7

    Takto predpripravene maso teraz pridame k zelenine do woku a ochutime aky mame recept napriklad sojovou omacku alebo inymi podla chute. Vyzera to velmi pracne, ale tak za 30 minut mame drahe masko.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
pekne jedlo, akurat mam problem. 5mm maso nedokazem nakrajat, skusal som, ale najtensi moj vysledok mal 0,5 cm :)
dik za recept...
kecemis
@mb 0.5 cm - nie je to 5 mm? Nehaj maso dobre schladit, krajaj napriec a hlavne pouzi ostry noz.
havino
ma neštvi, že takto, ja Ti verím chlape, toto som potrebovala vedieť, to isté mi vždy chodilo po rozume, akú hovädzinu tam dávajú ked je mäkká a pritom lacné jedlo, ukladám a určite vyskúšam čím skôr, ja rada tie čínske jedla, ale z hovädziny viac
jamarlen
ja robievam aj bez zmäkčovania sódou bikarbónou a citrónom, aj bez majzeny, iba prudko opražíme tie tenučké plátky - hotovo…../prskance okolo panvice doumývame po jedle:)
vyskúšame aj podľa teba, možno budú chcieť aj deti, ktorým sme doteraz mäso radšej pomleli a restovali ako malé placky . chuť vynikajúca, iba s troškou čierneho korenia...
tiginko
oj tak na toto "ako to spucia" čakám už dlho ... vyčkaj času jak hus klasu a ja to vyprobujem, určite... Teším sa z tohto receptu a ukladám ho pre istotu, lebo u teba človek nigdy nevie :-)
mijaita
@2010 ja nevim,proc takhle? Uz kdyz jsem zacala kdysi varit cinska jidla, naucila jsem se podle popisu krajet maso hodne zmrzle,pres vlakno, doslova prusvitne platecky a jen rest ve woku a vzdycky bylo mekkoucke. A delam tak dodnes.Pak smicham s macenym skrobem a kapnu olej,chvilku necham odlezet.Maso hned povoli jak je tenoucke a krasne se orestuje
2010
@mijaita preco tak ? ja som nenapisal ako sa robi domaci postup, len som napisal ako sa to robi komercne v azii, kde je hovadzie maso drahe plus dosiahnes lesk na mase a mas predprivravene maso ked robia individualne rychle servirovanie.
eraserhead
chodím pravidelne k aziatom na obed a okrem toho mäkkého hovädzieho (čo spravia do 5minút od objednávky) ma fascinuje ako mäkké vedia robiť aj krevety, by som sa spýtal ale ..........
mám tú sprostú zásadu, nikdy sa nepozeraj do kuchyne (nesadni si tak aby si videl do kuchyne) ...
frezia68
Ej ha,zaujímavé finty,takže čaká na vyskúšanie.A dnes budem zapekať cuketu podľa Tvojich tekvičiek (veď tekvičky nezoženiem také malé),tak ďakujem za recept :-)
používateľ nemá avatar
asu
asu
Ďakujem za nápad, určite vyskúšam.
PS : Ukladám do KK - aby sme nezabudli.
afataga
no si predstav, tak ani ho takto morduju? chuda maso, uz viem, preco si v cinaku nedavam hovadzinu :-), ale raz vyskusam, ci bude naozaj makke maso a spomeniem si na teba
2010
Este par slov k tej sode, rozpraval som s mojim azijskym kucharskym "guru". Nie je to len o lacnom mase, ale tak ako v europe sa vela ludi snazi odkyslit organizmus, ze vraj tento postup je aj o odkysleni jedla? ( pisem ako mi bolo povedane).
@eraserhead ohladom tych kreviet mi hovoril ze tradicne ich nechavali pod tecucou vodou aj hodinu aby dosiahli tu spravnu kombinaciu makkosti a chrumkavosti zvonka. Teraz sa robi obalovanie ( voda je draha a nie vsade je zasadita )-bielko, skrob a spetku sody a vola sa to ( shang jiang) alebo tak daako.
evanaaa
Už dávno, ešte ako mladá som si pomáhala tým, že ak som chcela, aby mi mäso skôr zmäklo, dala som doň štipku sódy, priamo do šťavy pri varení, potom ale som varievala hov. mäso v kuchte, tak som to nerealizovala. Dokonca mi známa poradila dať veľký klinec do varenia, to som ale neskúšala ( nie hrdzavý), nemala som nový :), to tiež malo urýchliť var mäsa.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Zaujimavy postup. Stoji za vyskusanie. Ja sa s tym vzdy trapim a meso je bud ako zuvacka alebo pripecene ako oskvarok :-).

@2010 - nerad by som vyvolal nejaky FW ale nic take ako "prekysleny organizmus" neexistuje. Take nieco nie je biologicky ani chemicky mozne. Nechcem to dalej rozoberat. Kto chce, najde si.
2010
Aj fasirky su ovela lepsie - nadychane ked sa do nich prida prasok do peciva.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia