Mäkké hovädzie mäso ako z čínskeho bistra
Autor receptu: 2010
Vzdy som sa cudoval ako sa im podari spravit take makke maso, jasne ze maju napisane na menu ze to je stejkove- haluz. Tu je postup ako to spucia.
25 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Hovadzie maso, priemernej kvality si dame trochu zmrazit aby sa nam dalo krajat na slize tak okolo 5 mm hrube. Krajame proti vlaknam. Je dolezite aby maso bolo tenke.
- Nakrajane maso dame do misky a zalejeme vodou v ktorej sme rozmiesali lyzicku sody bikarbony, tak aby len zakryvala maso.
Maso nechame v tejto marinade 15 minut- viac netreba.
Tato marinada reaguje len s povrchom masa preto musi byt tenke.
- Ty skor narodeni si pamataju ako sa robila klasicka lacna dedinska sodova voda...
Vytlacime stavu z jedneho citrona rozmiesame v troche vody a naleje na nas bikarbonovy nalev a nechame ucinkovat 1-2 minuty.
- Soda bikarbona ma ODPORNU chut, preto musime maso poriadne niekolko minut poumyvat pod studenou tecucou vodou.
Maso osusime.
A ideme na dalsiu etapu zmeny tvrdeho hovadzieho na makkucke.
- Bielko si vymiesame s lyzicou maizeny.(Klasicky v azii by pridali lyzicku umami - glutamantu alebo praskoveho bujonu na slovensku vegeta je nahrada). Nemusi byt.
Maso poriadne pomiesame s bielkovou glazurou.
- Vo woku alebo panvici si rozpalime rastlinny olej - bez chuti.
Obalene maso na etapy rychlo oprazime a odkladame na stranu na vacsie sitko aby nam prebytocny olej odkvapkal.
Hotovo, a mame nachystane predpriprave makkucke masko ako z pravej hovadzej panenky.
- Takto predpripravene maso teraz pridame k zelenine do woku a ochutime aky mame recept napriklad sojovou omacku alebo inymi podla chute.
Vyzera to velmi pracne, ale tak za 30 minut mame drahe masko.