Mäkké hovädzie mäso ako z čínskeho bistra

Autor receptu: 2010

Vzdy som sa cudoval ako sa im podari spravit take makke maso, jasne ze maju napisane na menu ze to je stejkove- haluz. Tu je postup ako to spucia.

25 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Hovadzie maso, priemernej kvality si dame trochu zmrazit aby sa nam dalo krajat na slize tak okolo 5 mm hrube. Krajame proti vlaknam. Je dolezite aby maso bolo tenke.
  2. Nakrajane maso dame do misky a zalejeme vodou v ktorej sme rozmiesali lyzicku sody bikarbony, tak aby len zakryvala maso. Maso nechame v tejto marinade 15 minut- viac netreba. Tato marinada reaguje len s povrchom masa preto musi byt tenke.
  3. Ty skor narodeni si pamataju ako sa robila klasicka lacna dedinska sodova voda... Vytlacime stavu z jedneho citrona rozmiesame v troche vody a naleje na nas bikarbonovy nalev a nechame ucinkovat 1-2 minuty.
  4. Soda bikarbona ma ODPORNU chut, preto musime maso poriadne niekolko minut poumyvat pod studenou tecucou vodou. Maso osusime. A ideme na dalsiu etapu zmeny tvrdeho hovadzieho na makkucke.
  5. Bielko si vymiesame s lyzicou maizeny.(Klasicky v azii by pridali lyzicku umami - glutamantu alebo praskoveho bujonu na slovensku vegeta je nahrada). Nemusi byt. Maso poriadne pomiesame s bielkovou glazurou.
  6. Vo woku alebo panvici si rozpalime rastlinny olej - bez chuti. Obalene maso na etapy rychlo oprazime a odkladame na stranu na vacsie sitko aby nam prebytocny olej odkvapkal. Hotovo, a mame nachystane predpriprave makkucke masko ako z pravej hovadzej panenky.
  7. Takto predpripravene maso teraz pridame k zelenine do woku a ochutime aky mame recept napriklad sojovou omacku alebo inymi podla chute. Vyzera to velmi pracne, ale tak za 30 minut mame drahe masko.