Mahshi cromb - ryža v kapustných listoch (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

(Egyptský recept) Tento recept už na Vareche síce je, avšak zvyknem ho robievať trošku inak a preto ho prikladám. V postupe na zmes mahshi sa budem opakovať z môjho ďalšieho receptu (Mahshi v baklažánoch), nakoľko predpokladám, že by Varecháčom nebolo pohodlné preklikávať medzi dvomi receptmi. Mahshi cromb sa výborne hodí ako príloha k rezňom. Jediná jeho nevýhoda je dlhá príprava.

Postup

  1. Kapustné listy si umyjeme a varíme vo vode, kam sme nasypali 1ČL mletého indického kmínu (cumin). Listy varíme, až kým nebudú akoby priesvitné. Môžeme variť viac listov naraz.
  2. Kým sa listy varia, pripravíme si zmes mahshi. 1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca 2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov) 3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín 4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži 5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) 6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť.
  3. Uvarené kapustné listy si nakrájame na štvorce/široké pásy, na ktoré dáme zmes mahshi. (Pozor - nedávame veľa ryžovej zmesi, pretože pri varení nám ryža napučí a roztrhla by listy). Kapustné listy so zmesou zvinieme. Konce listov môžeme zahnúť. Ak ich nezahneme, nič sa nestane, nakoľko pri varení sa listy na koncoch akoby uzatvoria.
  4. Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme plnené kapustné listy a postupne ich na seba vrstvíme.
  5. Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané plnené kapustné listy. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.
  6. Na naukladané plnené kapustné listy položíme tanier/misku jeho/jej opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad plnených kapustných listov nebol zaliaty. Takto pripravené plnené kapustné listy dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď plnené kapustné listy klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier/misku z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.
  7. Približný čas varenia je 30 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v kapustných listoch uvarená. Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.