Foto: pusta
V Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové Zobraziť celý popisV Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové karé, opečeného na cibuľovom základe, s pridaním mletej červenej papriky, posekanej pálivej sušenej papriky, paprikových krémov, šampinonov, zeleninovej papriky, paradajky, pomaly dusené na malom množstve vody, zjemnené kyslou smotanou a podávané s madarskými haluškami. Recept som vybrala z webu No Salty a len máličko som ho upravila.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
600 g bez kosti |
|
400 g |
|
2 PL vrchovaté |
|
2 ks stredne veľké |
|
1 ks |
|
1 CL |
|
1 CL |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
2 CL |
|
podľa chuti |
|
p.p |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.
-
2
Pálivú sušenú papriku som pokrájala na drobno.
-
3
Miesto čerstvých šampiňonov som použila sušené, sú aromatickejšie, namočila som ich na 30 minút do teplej vody.
-
4
Miesto zeleninovej papriky a paradajky som si nachystala lečo, ktoré som si sama zavarila
-
5
Bravčové karé som nakrájala na 4 plátky o hrúbke 1cm, po obvode som ich narezala, naklepala som ich len zľahka a posolila som ich.
-
6
V hrnci som rozpustila bravčovú masť, na ktorej som...
-
7
...orestovala cibuľu s pálivou sušenou paprikou a ..
-
8
... a na tomto cibuľovom základe som opiekla bravčové plátky z oboch strán, pričom som dávala pozor, aby sa cibuľa nespálila. Opečené mäsko som vybrala na tanier a...
-
9
..cibuľu som zasypala sladkou mletou paprikou, nechala som ju rozpustiť, pridala som 4 PL leča, podliala trochou vody, priviedla do varu...
-
10
...vložila som späť opečené rezne, pridala oba paprikové krémy "Aranypiros csemege" a...
-
11
...aj namočené šampiňony i s vodou a prikryté pokrievkou som dusila, kým mäsko nezmäklo, za občasného podliatia horúcou vodou, napokon som pridala kyslú smotanu a ešte som nechala všetko spolu prevrieť.
-
12
Horúce Bakoňské bravčové plátky som rozdelila na taniere a podávala som s haluškami.
dakujem ti za pekné hodnotenie
dakujem.
dakujem za úžasnú pochvalu.
dakujem, že si si uložila do kk i za pochvalu.
P.S. Tiež ich mama robila vždy s pravými nokerlami a volala to - Dusené a la Bakony". (neviem, či som to dobre napísala). Tak čauko!
patrí aj dnes na stôl v lepšej madarskej reštaurávii, aj dom sa môže uvariť.
samozrejme, že najlepšou prílohou sú práve halušky.
a "Rigó Jancsi" je preslávený zákusok vo svete už viac ako 120 rokov, je to klenot.
ten pravý vôbec nie je ľahké pripraviť, je náročný a vyžaduje cukrársku zručnosť :-)
dakujem ti za zastavenie a krásne hodnotenie :-)
Vážená redakcia,
srdečna Vám dakujem za uverejnenie môjho receptu v dnešnej prílohe Pravdy - Varecha.
mám z toho úprimnú radosť.
Vaše ocenenie je pre mňa odmena za moju prácu a zároveň veľká pocta!
ešte raz srdečne dakujem celému tímu :-)