Maďarské Bakoňské bravčové plátky fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. apríla 2011
Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept)
Foto: pusta

V Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové Zobraziť celý popisV Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové karé, opečeného na cibuľovom základe, s pridaním mletej červenej papriky, posekanej pálivej sušenej papriky, paprikových krémov, šampinonov, zeleninovej papriky, paradajky, pomaly dusené na malom množstve vody, zjemnené kyslou smotanou a podávané s madarskými haluškami. Recept som vybrala z webu No Salty a len máličko som ho upravila.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

600 g bez kosti
400 g
2 PL vrchovaté
2 ks stredne veľké
1 ks
1  CL
1  CL
1  ks
1/2 ks
2 CL
podľa chuti
p.p
3 PL




Postup

  1. 1

    Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pálivú sušenú papriku som pokrájala na drobno.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miesto čerstvých šampiňonov som použila sušené, sú aromatickejšie, namočila som ich na 30 minút do teplej vody.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miesto zeleninovej papriky a paradajky som si nachystala lečo, ktoré som si sama zavarila

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bravčové karé som nakrájala na 4 plátky o hrúbke 1cm, po obvode som ich narezala, naklepala som ich len zľahka a posolila som ich.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som rozpustila bravčovú masť, na ktorej som...

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...orestovala cibuľu s pálivou sušenou paprikou a ..

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a na tomto cibuľovom základe som opiekla bravčové plátky z oboch strán, pričom som dávala pozor, aby sa cibuľa nespálila. Opečené mäsko som vybrala na tanier a...

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..cibuľu som zasypala sladkou mletou paprikou, nechala som ju rozpustiť, pridala som 4 PL leča, podliala trochou vody, priviedla do varu...

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vložila som späť opečené rezne, pridala oba paprikové krémy "Aranypiros csemege" a...

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...aj namočené šampiňony i s vodou a prikryté pokrievkou som dusila, kým mäsko nezmäklo, za občasného podliatia horúcou vodou, napokon som pridala kyslú smotanu a ešte som nechala všetko spolu prevrieť.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Horúce Bakoňské bravčové plátky som rozdelila na taniere a podávala som s haluškami.

    Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

evanaaa
Mama keď dusila mäso, ( aj ja ), skoro všade dávala papriku a paradajku, pokiaľ mala a robila výborné šťavy, vodu nechala skoro úplne vydusiť, zostali len pochutiny, mne sa tak nedarí, lebo musím dať veľa vody, aby bolo veľa šťavy ( pre muža). Tiež bola inšpirovaná maďarskou kuchyňou ( kedysi bolo územie kde žila pod maď. nadvládou - reč, školy, úrady a pod.).
pusta
evanaaa, tvoja mamička to robila veľmi správne. fakt je, že ak chceš paprikový základ podliaty len trochou vody, vydusiť na tuk, musíš pri to m doslova stáť a stále miešať, aby sa paprika nepripálila. okrem toho sa tento postup opakuje 2-3x.
jarunka
My varime velmi podobne. Jedla su si velmi podobne, zvlast na juznom slovensku ale aj ine recepty sa prelinaju.
sracz
Och jááááááj @pusta milá, ďakujem Ti úprimne za ďalšiu lahodnú spomienku na moju dávno zašlú mladosť a rodičovské sídlo. Doma sme toto jedlo - ako origoš Košičania, aj s takým postupom a nokerdľami jedávali, aspoň sporadicky, ale tu - za veľkou bačorinou, či kalužou, som ho ešte nevaril. Až Ty si ma pätou jemne nakopla do rozkroku! Ďakujem Ti, ide sa na to. Inak, ako vždy, pekná a hlavne podrobná (pedantne gramotná) práca i rcp!
pusta
Ach jáááj, môj sracz, kedvesem, tam som ťa určite nekopla, ani len jemne. :D to by som si angyalom niky voči žiadnemu mužovi nedovolila a k tebe už vôbec nie... som rada, že som ti pripomenula vôňu domova. bude ma úprimne tešiť, milý Feri, ak spravíš a potom mi daj vedieť, či chutilo. vdaka za uznanie. pekný pozdrav do Iyowi posielam.
pusta
@evanaa , aj ja to tak robím a tá nadvláda, to je len špinavá politika, je jedno, kde to je.
dakujem ti za pekné hodnotenie
pusta
@jarunka , pravdu máš, tie jedlá sa prelínajú v tej oblasti a sú neskutočne dobré.
dakujem.
pusta
@rolfynka , je to pre mňa veľká pocta, že si toto jedlo uvarila.
dakujem za úžasnú pochvalu.
pusta
@heureka , hej, vyzerá fantasticky.
dakujem, že si si uložila do kk i za pochvalu.
helica
@pusta , normálne som sa preniesla do 50-tych rokov, kedy moja mamina pracovala v jedne dobrej reštaurácii, kde mali ešte lepšieho kuchára- maďara, ktorý vynikajúco pripravoval práve toto jedlo. Koreniny vraj nosil pod zásterou vo vačku a nikomu okrem mojej mamy neprezradili tajomstvo týchto ingrediencií. Bolo to naše oľúbené jedlo a nebyť Teba, aj by zapadlo do zabudnutia. Mama v tom čase vykonávala funkciu " Gazdinky", aspoň tak tomu kedysi hovorili, vždy chodila ochutnávať všetky jedlá a radila, čo prípadne pridať pre zvýraznenie chuti do jedla. Mamu mal veľmi v obľube a mňa ešte viac. No a ešte vraj robil vynikajúce zákusky : Rigo Janči. No na tie si už nepamätám. Ďakujem a určite najbližšie vyskúšam.
P.S. Tiež ich mama robila vždy s pravými nokerlami a volala to - Dusené a la Bakony". (neviem, či som to dobre napísala). Tak čauko!
pusta
@helica , je to úžasná dobrota ako všetky špeciality madarskej kuchyne :-)
patrí aj dnes na stôl v lepšej madarskej reštaurávii, aj dom sa môže uvariť.
samozrejme, že najlepšou prílohou sú práve halušky.
a "Rigó Jancsi" je preslávený zákusok vo svete už viac ako 120 rokov, je to klenot.
ten pravý vôbec nie je ľahké pripraviť, je náročný a vyžaduje cukrársku zručnosť :-)
dakujem ti za zastavenie a krásne hodnotenie :-)
pusta
@redakciaVarechy
Vážená redakcia,
srdečna Vám dakujem za uverejnenie môjho receptu v dnešnej prílohe Pravdy - Varecha.
mám z toho úprimnú radosť.
andreac
Milá @pusta , aj my by sme sa Vám chceli poďakovať, že pridávate na Varechu také krásne recepty. Tešíme sa na ďalšie a želáme pekný deň. Redakcia
pusta
@andreac - Varecha.sk admin
Vaše ocenenie je pre mňa odmena za moju prácu a zároveň veľká pocta!
ešte raz srdečne dakujem celému tímu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia