Maďarské Bakoňské bravčové plátky (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V Madarsku sú Bakoňské bravčové plátky veľmi známe a obľúbené jedlo, ktoré je často podávané aj na svadbách. Ide o hrubšie plátky z bravčové karé, opečeného na cibuľovom základe, s pridaním mletej červenej papriky, posekanej pálivej sušenej papriky, paprikových krémov, šampinonov, zeleninovej papriky, paradajky, pomaly dusené na malom množstve vody, zjemnené kyslou smotanou a podávané s madarskými haluškami. Recept som vybrala z webu No Salty a len máličko som ho upravila.
4 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 100 °C |
Postup
- Očistenú cibuľu som nakrájala na kocky.
- Pálivú sušenú papriku som pokrájala na drobno.
- Miesto čerstvých šampiňonov som použila sušené, sú aromatickejšie, namočila som ich na 30 minút do teplej vody.
- Miesto zeleninovej papriky a paradajky som si nachystala lečo, ktoré som si sama zavarila
- Bravčové karé som nakrájala na 4 plátky o hrúbke 1cm, po obvode som ich narezala, naklepala som ich len zľahka a posolila som ich.
- V hrnci som rozpustila bravčovú masť, na ktorej som...
- ...orestovala cibuľu s pálivou sušenou paprikou a ..
- ... a na tomto cibuľovom základe som opiekla bravčové plátky z oboch strán, pričom som dávala pozor, aby sa cibuľa nespálila. Opečené mäsko som vybrala na tanier a...
- ..cibuľu som zasypala sladkou mletou paprikou, nechala som ju rozpustiť, pridala som 4 PL leča, podliala trochou vody, priviedla do varu...
- ...vložila som späť opečené rezne, pridala oba paprikové krémy "Aranypiros csemege" a...
- ...aj namočené šampiňony i s vodou a prikryté pokrievkou som dusila, kým mäsko nezmäklo, za občasného podliatia horúcou vodou, napokon som pridala kyslú smotanu a ešte som nechala všetko spolu prevrieť.
- Horúce Bakoňské bravčové plátky som rozdelila na taniere a podávala som s haluškami.