Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tak som sa dočkala prých tohoročných lúskov. Hneď som z nich spravila polievku a aj túto omáčku.

Suroviny

Postup

  1. Obrala som lúsky, odrezala som špice, umyla som ich, nakrájala. Očistila som si 2 stredné zemiaky, nakrájala som ich na menšie kocky.Taktiež som nakrájala jednu strednú cibuľu, ktorú som orestovala na oleji.
  2. Potom som do hrnca vložila nakrájané lúsky spolu so zemiakmi, bobkovými listami. Ja som dala 2 menšie kúsky. Podliala som ich horúcim kuracím vývarom, ktorý mi zostal od nedele. Zakryla som hrniec pokrývkou a nechala variť.
  3. Pripravila som si zátrepku. Do misky som dala jednu kyslú smotanu, mlieko, 2 pl hladkej múky.
  4. Metličkou som to dobre rozmiešala, aby som nemala hrudky.
  5. Vliala som to do uvarených lúskov. Nechala som omáčku asi 10 minút prevariť. Pridala som soľ, mleté čierne korenie.
  6. Umyla a nasekala som si kôpor.
  7. Pridala som ho do hotovej omáčky spolu s kúskami masla, ktoré omáčku zjemní.. Omáčku som ochutnala, pridala trošku octu.
  8. Na perkelt som udusila väčšiu cibuľu na oleji.
  9. Opiekla som mäso, aby sa mi zatiahlo. Pridala som nadrobno nakrájanú zelenú papriku.
  10. Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som mletú sladkú červenú papriku, pomiešala, podliala asi 1 dcl horúcej vody. Mäso som osolila, okorenila.
  11. Dusila som mäso za častého miešania.
  12. Omáčku sme jedli s chlebom.