Losos pod bylinkovými mandľami (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Toto jedlo je čo chladnička, mraznička a balkónové kvetináče dali, keď som si dnes uvedomila, že moje zásoby čerstvej zeleniny sú fuč. Aj keď vždy je lepšie mať suroviny čerstvé než mrazené, podarilo sa niečo vcelku chutné... :)

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Losos: Rúru dáme vyhriať na 200°C. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame na drobno. Zmiešame ju s bazalkou a tymianom. Pridáme aj strúhanku, mandle, horčicu a olivový olej a dobre zmiešame.
  3. Lososa umyjeme pod vodou a osušíme. ČL oleja potrieme zapekaciu misu, posypeme ju čiernym korením a soľou. Položíme na ňu plátky lososa. Posypeme lososa korením a soľou i zvrchu a uložíme naň mandľovú korenistú zmes. Takto ho vložíme do rúry na 15 minút.
  4. Zeleninová príloha: Nakrájame si na drobno cibuľu a cesnak a dáme ich opiecť na 1 PL oleja. Potom k nim pridáme mrazenú zeleninu a opekáme.
  5. Pred koncom podlejeme 1 PL vína a dobre premiešame. Jarnú cibuľku si očistíme, pokrájame a odložíme bokom.
  6. Zemiaková kaša: Priebežne sme očistili a dali variť zemiaky v osolenej vode. V poháriku si rozmiešame zvyšné suroviny - smotanu, maslo, kurkumu a muškátový oriešok. Keď sa zemiaky uvaria, roztlačíme ich a premiešame s pripravenou zmesou.
  7. Vínno-medová poleva: 1 PL vína a 1 ČL medu dobre zamiešame.
  8. Pripravíme jedlo na taniere a môžeme servírovať. Dobrú chuť.
  9. Dala som na tanier šalát lollo rosso, na ktorý som uložila zeleninu. Na vrch som položila filet lososa, ktorý som poliala vínno-medovou polevou.
    Dala som naň lístok petržlenu na ozdobu.
    Vedľa som dala zemiakovú kašu a všetko posypala čerstvou cibuľkou. Na okraj som pridala aj 1 ČL brusníc.