Lokšovníky fotorecept

eviana - fotkaeviana, 21. októbra 2013
Lokšovníky (fotorecept)
Foto: eviana

Moja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s Zobraziť celý popisMoja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s lokšami ošemetné (nevravím nemožné). Tak som vymyslela takúto verziu lokšov a nazvala som ich lokšovníkmi :) Sú úžasné... ako deťom nám maminka robievala lokšové "chipsy" (no dobre, vtedy sme ich tak nevolali, boli to chrumkavce) na kačacej masti na panvičke... a tieto lokšovníky chutia presne tak... my ich milujeme, co Vy na ne? :)

10-12
porcií
10 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 šálka
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa)

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme šálku (klasickú čajovú) polhrubej múky (resp. ako hovorí moja maminka - koľko pojmú zemiaky :) a soľ

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme cesto.

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na dve polovice a z každej urobíme valček o priemere cca 4-5 cm.

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Oba valčeky cesta nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne vyšlo 34 koliesok.

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm (čím tenšie, tým chrumkavejšie :)

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vysmažíme v horúcom oleji z oboch strán do červena. Komu sa smaženie prieči, pokojne možno upiecť v rúre, alebo aj na horúcej železnej platni.

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vyberieme na kuchynskú utierku, necháme odmastiť a potom už môžeme chrumkať... sú naozaj výborné :)

    Lokšovníky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

radost
noo-ty si šikovná dáma: miesto poslania sem-vravíš receptom: =urob si sama..!!=
súhlasím-k slabému poteru tukom panvice sa aj ja hlásim..bo neznášam ten - z nasucho opečených-akože smrad...a mastné-to má môj muž viacej rád...
si ty usilovná žienka-taká je o @eviane moja mienka...
jozka2
take loksovnicky mam najradsej opecene na sucho a omastene maslom,mastou podla lubovole.
anina43
sú veľmi chutné a k nim sa hodí burčiak a príjemná spoločnosť priateľov v útulnej obývačke-vyskúšajte
frona
čo dodať k receptu? Už len dlhé mňááááám
katarinaka
takéto "lokšovníky" robím vždy, keď zostanú z obeda uvarené zemiaky. Voláme ich "pagáčiky" a pre deti je to veľmi chutná večeraa
babkamt
Lokše mám rada.Určite by som si pochutila aj na tých tvojich.:-)
pusta
zo zemiakov sa dá spraviť tisíce všakovakých dobrôt, a toto je jedna z nich, ktorú určite spravím, milá @eviana :-))))
dakujem za úžasný receptík.
sonulienka
@eviana výborný receptík ja tiež robievam ale tak ako píše @katarinaka keď mi ostanú uvarené zemiaky a potieram ich - rozrobím si v oleji soľ a cesnak je to výborné.
lyali
Joooj, zemiačiky naše milované,
budú z vás aj eviankine lokšovníky podarené :-)
Vďaka za ich krásne predstavanie :-)
izabella929
vYzerajú veľmi pekne a zaujalo ma cesto...)ja niečo podobné, ale väčšie, robím z hladkej múky...v každom prípade, to musí byť fajnotka, ktorá bude v mojej kuchyni čoskoro vyskúšaná.-))
elixir
Vyzerajú vynikajúco, hneď by som ich zhrýzla :) idú do KK
eviana
@radost , a mám tu ďalší prídel Tvojich milých slov, verná svojmu menu, pochopila, usmiala sa a mne kúsok úsmevu tiež dala za odmenu :)
Ďakujem Ti za ne ♥
eviana
@radulienka , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak budú chutiť - čím som si viac ako istá, že budú :)
eviana
@jozka2 , dajú sa veru aj na sucho, ale nám viac takto chrumkavo nezdravé chutia... no čo už s nami potvorami? :)
eviana
@katarinaka , lokšovníky som ich nazvala preto, že sú to vlastne ako keby lokše, akurát nie úplne rozvaľkané a nie na horúcej platni pečené. Pagáčiky zemiakové tiež robievam, ale vtedy cesto rozvaľkám na cca 0,5 cm a vykrajujem kolieska, alebo štvorce... a buď pečiem, alebo smažím, tiež sú výborné :)
eviana
@babkamt , bolo by mi potešením pohostiť Ťa týmito mojimi lokšovníkmi :) Je to vlastne lenivšia verzia lokšov :)
eviana
@pusta , veru zemiaky nie nadarmo zoveme druhým chlebom :) Som rada, že Ťa lokšovníky zaujali, možno by sa aj k tým husacím hodom hodili... je s nimi menej práce ako s lokšami (čím sa tu oficiálne priznávam k lenivosti:) a poslúžia rovnako. Aj bez husy sú výborne, len tak ich chrumkať :) Budem veľmi rada, ak ich skúsiš spraviť :) Ďakujem :)
eviana
@sonulienka , to musí byť skvelé s cesnakom, že mi to ešte nenapadlo :) Ďakujem za skvelý tip, určite vyskúšam :)
eviana
@lyali , bolo mi cťou predstaviť Ti tento recept, mám radosť, že sa Ti páči a budem veľmi rada ak ich vyskúšaš. Daj mi prosím potom vedieť, ako chutili ... ďakujem :)
eviana
@izabella929 , teší ma, že Ťa lokšovníky zaujali Izabelka, budem rada ak vyskúšaš. Maminka tiež robieva lokše s hladkou múkou, cesto je vtedy asi jemnejšie a lepšie sa s ním pracuje, keď sa lokše musia na tenulinko vyvaľkať. Ja skoro do všetkého používam polohrubú múku, len na zopár špeci vecí použijem hladkú. Ďakujem Ti za Tvoj milý komentár ♥
mariamka
to srdce aj keby si nechcela, vygulas, ved muka bola v srdieckom hrnceku :) ale aj keby nebola, vsetkym je jasne, ze varis s laskou :)
eviana
@elixir , ďakujem za slová uznania. Budem rada keď ich ochutnáš, daj mi potom vedieť, či a ako chutili :)
boise
jaaaj tak vidim ze si budem musiet zaloksovnikovat este do konca tyzdna...aj s kyslym mliekom.....mnaaaaaaaaaaaaam
eviana
@boise , len smelo lokšovníkuj, je to tak ľahké a tak úžasné :) S kyslým mliečkom som neskúšala, ale môže to byť fajné :) Daj potom vedieť, ako Ti chutili :)
havino
lokšovníky, u nás posúšky, či tak, či onak, robím pravidelne, aj s vajcom a už je to ozaj posúšok, chutné, vďačné, aj zo zemiakovej kaše sú dobré, nedá sa prejesť takýchto dobrých jedál, jednoduché a stále dobré, či za tepla, aj za studena, len tak do ruky a za pochodu
eviana
Presne ako vravíš Tánička... nedá sa ich ani prejesť, ani prestať jesť (nie je prejesť vlastne skrátením alias spojením týchto dvoch slov prestať jesť? :))) ♥
jerica
@evianka to je tak pre moju polovičku , potešil by sa keby to mal hneď aj teraz na tanieri, určite s kyslou kapustouäuž je vkysnutá v pohároch,@remcula recept) , tak to má rád. Ukladám si pre radosť, ale aj pripomenutie :-)
eviana
@jerica , ďakujem za milý komentár, veru aj s kyslou kapustou výborná vec, Tvoja polovička vie čo je dobré. Chystám sa aj ja toho roku do kapustnice si spraviť kyslú kapustu podľa receptu od @remcula :) vyzerá úžasne a som presvedčená o tom, že tak aj chutí :)
zuzkabluzka
vzdy, ked doma zostali zemiaky od obeda, stara mama robila tuto paradu, len boli vacsie, na celu panvicu, dostali sme k tomu vonavy bylinkovy caj, az mi je smutno...nadhera @eviana , ukladam :)
eviana
@zuzkabluzka , mám radosť, že som Ti spomienky krásne voňavé lokšovníkmi priviala... a mrzí ma, že Ti smutno zostalo, veru niekedy ťažko prijať plynutie času, naši blízki čo už tu nie sú s nami chýbať budú vždy... ale kus zo starej mamy je stále v Tebe a pri každom vydarenom jedle sa na Teba isto usmieva a hovorí si... "tá moja Zuzanka, ale že je šikovná" ♥
boise
Tak ako som sľúbila, dnes som si zalokšovníkovala a teda musím uznať že v jednoduchosti je krása :) Ďakujem

eviana
@boise , ej veru krásne si si zalokšovníkovala... vyzerajú úžasne. Ja ich zvyknem robiťešte trošku tenšie, nech sú fajne chrumkavé, také ich máme najradšej :) Som veľmi rada, že sa ti zapáčili, ďakujem za super správu a krásnu fotku :)
boise
@eviana tenké veru boli dosť a chrumkavé fajnové, sranda že na foto vyzerajú tučnejšie, ja to vždy hovorím že foto pridáva :D ;)
eviana
@boise , rehocem sa ako kvoň... to je moj argument tiež, že foto pridáva :)
salinka
Jej, to je dobrota. Robievam v tvare valčekov, obalím v strúhanke a vajci a vyprážam. Ale len sem-tam, keď si zaslúžim:-)
eviana
@salinka , takže robievaš také kroketky zo zemiakového cesta :) Aj tie sú fajné... na týchto lokšovníkoch je najlepšia tá skvelá chrumkavosť - sú ako lokše, ktoré nám kedysi na panvici na kačacej masti zohrievala maminka do chrumkava :)
salinka
Teraz si už viem predstaviť ako chutia! Prosím si:-)
eviana
@salinka , tie naše sa už dááávno požrali, ale isto ich budem čoskoro robiť, sú tak jednoduché na prípravu a tak úžasné... veľmi ich máme radi, potom môžeš prísť ochutnať :)
luss44
tak dnes vyskúšané na večeru, aspoň sa schosnovali včerajšie zemiaky od obeda... piekla som ich na tenkej vrstve kačacej masti, už len odfukujeme pri pohári mlieka, vďaka za tip, milá @eviana :-)
eviana
Milá @luss44 , až teraz som našla Tvoj milý komentár, veľmi Ti zaň ďakujem, aj za odvahu vyskúšať. Veľmi sa teším, že Vám chutilo... na kačacej masti museli byť priam prechádzkou rajskou záhradou :) Ešte raz ďakujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia