Foto: eviana
Moja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s Zobraziť celý popisMoja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s lokšami ošemetné (nevravím nemožné). Tak som vymyslela takúto verziu lokšov a nazvala som ich lokšovníkmi :) Sú úžasné... ako deťom nám maminka robievala lokšové "chipsy" (no dobre, vtedy sme ich tak nevolali, boli to chrumkavce) na kačacej masti na panvičke... a tieto lokšovníky chutia presne tak... my ich milujeme, co Vy na ne? :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa)
-
2
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
-
3
Pridáme šálku (klasickú čajovú) polhrubej múky (resp. ako hovorí moja maminka - koľko pojmú zemiaky :) a soľ
-
4
Vypracujeme cesto.
-
5
Cesto rozdelíme na dve polovice a z každej urobíme valček o priemere cca 4-5 cm.
-
6
Oba valčeky cesta nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska
-
7
Mne vyšlo 34 koliesok.
-
8
Rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm (čím tenšie, tým chrumkavejšie :)
-
9
...vysmažíme v horúcom oleji z oboch strán do červena. Komu sa smaženie prieči, pokojne možno upiecť v rúre, alebo aj na horúcej železnej platni.
-
10
...vyberieme na kuchynskú utierku, necháme odmastiť a potom už môžeme chrumkať... sú naozaj výborné :)
súhlasím-k slabému poteru tukom panvice sa aj ja hlásim..bo neznášam ten - z nasucho opečených-akože smrad...a mastné-to má môj muž viacej rád...
si ty usilovná žienka-taká je o @eviane moja mienka...
dakujem za úžasný receptík.
budú z vás aj eviankine lokšovníky podarené :-)
Vďaka za ich krásne predstavanie :-)
Ďakujem Ti za ne ♥