Lokšovníky (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Moja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V
panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s lokšami ošemetné (nevravím
nemožné). Tak som vymyslela takúto verziu lokšov a nazvala som ich lokšovníkmi :)
Sú úžasné... ako deťom nám maminka robievala lokšové "chipsy" (no dobre, vtedy sme
ich tak nevolali, boli to chrumkavce) na kačacej masti na panvičke... a tieto lokšovníky
chutia presne tak... my ich milujeme, co Vy na ne? :)
10-12 porcií |
10 minút príprava |
3-4 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa)
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Pridáme šálku (klasickú čajovú) polhrubej múky (resp. ako hovorí moja maminka - koľko pojmú zemiaky :) a soľ
- Vypracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a z každej urobíme valček o priemere cca 4-5 cm.
- Oba valčeky cesta nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska
- Mne vyšlo 34 koliesok.
- Rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm (čím tenšie, tým chrumkavejšie :)
- ...vysmažíme v horúcom oleji z oboch strán do červena. Komu sa smaženie prieči, pokojne možno upiecť v rúre, alebo aj na horúcej železnej platni.
- ...vyberieme na kuchynskú utierku, necháme odmastiť a potom už môžeme chrumkať... sú naozaj výborné :)