Lokšovníky (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Moja maminka robí najlepšie lokše na svete, má na to v letnej kuchyni skvelý sporák. V panelákovej kuchyni na plynovom sporáku to je s lokšami ošemetné (nevravím nemožné). Tak som vymyslela takúto verziu lokšov a nazvala som ich lokšovníkmi :) Sú úžasné... ako deťom nám maminka robievala lokšové "chipsy" (no dobre, vtedy sme ich tak nevolali, boli to chrumkavce) na kačacej masti na panvičke... a tieto lokšovníky chutia presne tak... my ich milujeme, co Vy na ne? :)

10-12
porcií
10 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa)
  2. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. Pridáme šálku (klasickú čajovú) polhrubej múky (resp. ako hovorí moja maminka - koľko pojmú zemiaky :) a soľ
  4. Vypracujeme cesto.
  5. Cesto rozdelíme na dve polovice a z každej urobíme valček o priemere cca 4-5 cm.
  6. Oba valčeky cesta nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska
  7. Mne vyšlo 34 koliesok.
  8. Rozvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm (čím tenšie, tým chrumkavejšie :)
  9. ...vysmažíme v horúcom oleji z oboch strán do červena. Komu sa smaženie prieči, pokojne možno upiecť v rúre, alebo aj na horúcej železnej platni.
  10. ...vyberieme na kuchynskú utierku, necháme odmastiť a potom už môžeme chrumkať... sú naozaj výborné :)