Likérová vianočka (fotorecept)

Autor receptu: luss44

Milé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a rada, ale po prvý krát som si postup aj fotila :) Je to naša obľúbená vianočka, do ktorej ma včera napadlo pridať vaječný likér. Pliesť vianočku som sa naučila podľa jedného videa na nete, ide to veľmi jednoducho.

60 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Postup

  1. Do misy dáme múku so štipkou soli, v strede urobíme jamku do ktorej dáme KL cukru a pomrvené droždie, zalejeme teplým 1 dcl mliekom, necháme kvások napučať. Pridáme rozpustené vlažné maslo /nie margarín/, žĺtky, citrónovú kôru, hrozienka, likér, zvyšný cukor a mlieko. Vypracujeme cesto, ja si každé kysnuté miesim mojím verným šľahačom Eta so špirálovými metličkami. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja strčím misu do mikrovlnky - pozor nezapínať! tam mi vždy krásne vykysne - asi takto:
  2. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme na 9 dielikov, z ktorých budeme pliesť vianočku, 4+3+2. Každý dielik ušúľame na tenký šúľok. Spodnú časť upletieme zo štyroch, strednú časť z troch a navrch z dvoch. Poschodia medzi sebou nenatieram vajíčkom, lebo minule som to urobila a šmýkali sa mi pri pečení dolu.
  3. Pri pletení spodnej časti sa nadvihne 2. a 4. šúľok a 1. sa podvlečie popod.
  4. Tretia časť je ako cop
  5. a pri poslednej sa len skrútia 2 šúľky dokopy
  6. upletené časti si hneď ukladám na plech s papierom na pečenie, jednotlivé poschodia prichytím špáradlami aby sa nezošmykli a nechám kysnúť ešte cca 20 min., kým sa nezohreje trúba. Zabudla som dodať, že z tohoto množstva vyjdu 2 vianočky. Potriem vajíčkom a dám piecť na 175 st., keď už tmavne, skúsim špajdlou, príp.prikryjem alobalom aby nezhorela
  7. a tu už sú krásavice upečené :) prajem dobrú chuť