Likérová vianočka (fotorecept)
Autor receptu: luss44
Milé Varecháčky, rozhodla som sa pridať sem môj prvý recept. Pečiem veľmi často a
rada,
ale po prvý krát som si postup aj fotila :) Je to naša obľúbená vianočka, do ktorej ma
včera
napadlo pridať vaječný likér. Pliesť vianočku som sa naučila podľa jedného videa na
nete,
ide to veľmi jednoducho.
60 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup
- Do misy dáme múku so štipkou soli, v strede urobíme jamku do ktorej dáme KL cukru a pomrvené droždie, zalejeme teplým 1 dcl mliekom, necháme kvások napučať. Pridáme rozpustené vlažné maslo /nie margarín/, žĺtky, citrónovú kôru, hrozienka, likér, zvyšný cukor a mlieko. Vypracujeme cesto, ja si každé kysnuté miesim mojím verným šľahačom Eta so špirálovými metličkami. Poprášime múkou a dáme vykysnúť, ja strčím misu do mikrovlnky - pozor nezapínať! tam mi vždy krásne vykysne - asi takto:
- Vykysnuté cesto preložíme na dosku, rozdelíme na 9 dielikov, z ktorých budeme pliesť vianočku, 4+3+2. Každý dielik ušúľame na tenký šúľok. Spodnú časť upletieme zo štyroch, strednú časť z troch a navrch z dvoch. Poschodia medzi sebou nenatieram vajíčkom, lebo minule som to urobila a šmýkali sa mi pri pečení dolu.
- Pri pletení spodnej časti sa nadvihne 2. a 4. šúľok a 1. sa podvlečie popod.
- Tretia časť je ako cop
- a pri poslednej sa len skrútia 2 šúľky dokopy
- upletené časti si hneď ukladám na plech s papierom na pečenie, jednotlivé poschodia prichytím špáradlami aby sa nezošmykli a nechám kysnúť ešte cca 20 min., kým sa nezohreje trúba. Zabudla som dodať, že z tohoto množstva vyjdu 2 vianočky. Potriem vajíčkom a dám piecť na 175 st., keď už tmavne, skúsim špajdlou, príp.prikryjem alobalom aby nezhorela
- a tu už sú krásavice upečené :) prajem dobrú chuť