Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. júla 2014
Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept)
Foto: pusta

BOL VÁM ZASLANÝ EMAIL REDAKCIA ____________________________________________________________ Kúpila som žeruchu, spravila som z nej na večeru osviežujúci šalát zo zeleniny, v tejto horúčave nechýbal v ňom ani syr, Zobraziť celý popisBOL VÁM ZASLANÝ EMAIL REDAKCIA ____________________________________________________________ Kúpila som žeruchu, spravila som z nej na večeru osviežujúci šalát zo zeleniny, v tejto horúčave nechýbal v ňom ani syr, aj tak zasýtil a osviežil.

2
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

120 g
1 zväzok
100 g
1 ks
podľa chuti
na marinádu:
z 1 ks ciróna
podľa chuti
na pokvapkanie šalátu:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Reďkovky som pokrájala na plátky a dala som ich do malej misky.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som citrónovú šťavu, ktorú som zmiešala s cukrom, nechala som ho úplne rozpustiť,...

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...naliala som ju na reďkovky a nechala som ich marinovať.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som umyla žeruchu a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na cedníku.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Červenú cibuľu som pokrájala na polmesiačiky.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cherry paradajky som pokrájala na štvrtinky.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do misy som dala umytú a odkvapkanú žeruchu, osolila som ju a premiešala.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som cherry paradajky a marinovanú redkovku, ktorá vplyvom marinády skrehne a stratí svoju výrazne ostrú chuť, je oveľa jemnejšia a osviežujúca, nasiakne chuťou marinády.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na záver som pridala červenú cibuľu, ešte som jemne všetko osolila a premiešala, pokvapkala som trochou zvyšnej marinády a olivovým olejom. Nekorenila som ničím, lebo žerucha má výrazne korenistú, veľmi charakteristickú a príjemnú osviežujúcu chuť, podobnú reďkovke, šalát som ihned podávala s čerstvým domácim celozrnným pečivom. Tento šalát nepotrebuje už dalšie prísady, nemusí sa nechať odležať, výborne osvieži i zasýti, bola to vynikajúca ľahká letná večera, vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Vám Dobrú chuť :-)

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Žerucha je nenápadná osviežujúca drobná šalátová zelenina, výraznej korenistej chuti, podobnej reďkovke. Obsahuje veľa chrómu, ktorý dodáva rýchlo pocit nasýtenia, obsahuje vitamín A, B1, K, karotín, glykozidy, horčičnú silicu, železo, vápnik, horčík a iné dôležité látky, má výrazné liečebné účinky, priaznivo pôsobí na metabolizmus, trávenie, imunitný systém, na stres a vyčerpanie, odstraňuje únavu,produkuje železo, obnovuje živiny, zvyšuje vitalitu, a má ešte množstvo pozitívnych účinkov, pre ktoré bola známa a používaná už v antike. Používa sa výlučne v surovom stave, je ideálna na dochutenie šalátov, nátierok, rôznych omáčok, na zdobenie obložených chlebíčkov a studených mís, je to vynikajúca a zdravá pochúťka na obyčajnom maslovom chlebíku či chlebíku so syrom.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ďakujem, všetkým zúčastneným diskusie, ktorí diskutovali o tom, či je na fotografii môjho receptu v bode č.4 a v bode č. 7 žerucha alebo polníček čiže valeriánka. @zolik bola veľmi blízko, ale nikto zo zúčastnených nemal pravdu. Volala som do Tesca, v žiadnom prípade neide o polníček, nemajú ho vôbec v predaji a foto, ktoré som od nich pridala, je len ilustračmné a nezodpovedá tomu, čo som kúpila. Teraz dovážajú letecky len žeruchu a síce Žeruchu poľnú, latinský názov Lepidium campestre letecky z Holandska a len túto predávajú čerstvú. Chuť je výrazne korenistá, ostrá až pálčivá. Konzultovala som znalcov a tí mi poradili, aby som sa spýtala priamo v Tescu, kam sa dováža z rôznych krajín žerucha, aktuálne z Holandska. Teda neide v žiadnom prípade o u nás pestovanú žeruchu a to ani o žeruchu siatu a ani žeruchu záhradnú. Prikladám fotografiu Žeruchy poľnej - Lepidium campestre. Dakujem všetkým diskutujúcim za snahu určiť, či ide o polníček alebo žeruchu a konkrétne o akú žeruchu, čo ma viedlo k zisteniu pravdy. Recept, ktorý som stiahla, kým sa všetko nevyjasní, znovu uvoľňujem a názov receptu ponechávam. Myslím, že tieto konštruktívne diskusie boli v dobrom a sú na to, aby sme sa jeden od druhého niečo naučili. Ešte raz Vám dakujem.

    Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

pusta
@terinka55 , veľmi ma teší, že sa ti môj receptík páči a zaujalo ťa aj sprievodné slovo :-)
budem rada, ak tento šalátik spravíš, potom poprosím aj o odozvu.
dakujem za uznanie, uloženie do kk i za 5*
pusta
@micanela , v tescu ju majú bežne, tam su ju kúpila už viackrát a je veľmi pekná a svieža. predávajú žeruchu už v plastovom balení za 1,10€ /balenie = 200 gramov.
nájdeš ju v oddelení s lahôdkovou zeleninou.
dúfam, že som pomohla.
pusta
@renuklienka , predávajú to ako žerucha, majú aj polníček, ten vyzerá ináč. ltiež som mala ten pocit na prvý pohľad,ale nemala táto žerucha žiadnu vôňu, ani orieškovú chuť,chuť bola dosť ostrá a výrazne korenistá, taká typická a charakteristická pre žeruchu, takže určite tieto drobné lístky sú žerucha.
renulienka
...v tom pripade @pusta , v takom obchode by som urcite nenakupovala;-))))))) Polnicek je polnicek a zerucha je zerucha!!!!!! No a kedze si sa tak zlepsila vo fotografovani, na foto c.4 je jasne vidiet ,,male chvostiky-korienky,,. Tie su tak typicke prave pre polnicek, ktory sa predava baleny v plaste. Zvaz vo vlastnom zaujme predajcu zeleniny ;-)
pusta
@renuliennka , tak potom naozaj neviem, ale polníček nemá tú chuť, ktorú som popísala, tú má len žerucha.
ja som ešte ani jedno a ani druhé nepestovala.
prikladám link, aby si videla aj ty.
nehnevám sa, že si mi o tom napísala.


1x pusta
pusta
@renulienka , ale presne tak to vyzeralo aj v tom obale, v ktorom som to kúpila :-)
ja som to v žiadnom prípade nevymenila a ani nemala ako vymeniť za polníček.
prosím ťa, skús mi aspoň vysvetliť, prečo to má chuť žeruchy a nemá to chuť polníčka.
ja som obrázok č. 4 fotila naozaj veľmi zblízka.
pozri, ja naozaj nemám záujem tvrdiť niečo iné a nebodaj zavádzať. :-)
methi
Ale ved velkost listkov je pekne vidno v bode 8 pri cherry rajcinkach. Inak salat je fajn.
pusta
@methi , vieš čo je mne smiešne? že ked som chcela polníček, nikdy ho nemali, teraz mali oboje.
tak som kúpila teraz žeruchu. vyzerala presne ako na tej fotke, čo som pridala a taká istá bola aj v tom, čo som kúpila.
tak aspoň ty mi vysvetli, ked si presvedčená o opaku, prečo to nemalo chuť polníčka , ale typickú korenistú chuť žeruchy.
ty veľmi dobre vieš, že by mi táto zámena u môjho priateľa nikdy neprešla, v tom je nekompromisný a neúprosný :-))))
poznáš ho predsa :-)
som rada, že sa ti môj šalát páči.
dakujem.
renulienka
@pusta , presne ako hovori @methi , velkost listov polnicka je v pomere presne taka, ako mas Ty na obrazku k cherry rajcine. Velkost listkov zeruchy je niekde uplne inde- a to nepomerne!!!!!! Okrem toho, zeruchu nekupujem, viem si ju jednoducho dopestovat sama a je to vacsinou sezonna- pre mna jarna zalezitost. O chuti neviem tak ,,kvetnato,, rozpravat ako Ty, takze k tomu sa nevyjadrujem. Z vlastnej skusenosti viem povedat iba to, ze ak akykolvek salat , ak ho nespotrebujem hned, zhorkne, stava sa ostrym a radsej ho vyhodim.Kedze mi nejde zvacsit obrazok Tvojej zeruchy, mozno niekomu ano, potvrdila by sa jeho sezonnost, ako som hovorila. Takisto polnicek som mala na zahrade, takze viem, o com hovorim. ;-)
zolik
@pusta , trochu som googlila, pretoze ja tento "salat" sem tam kupujem, ked robim salatovu misu pre viac ludi, tak len ako na dochut (ktora je dost vyrazna az stiplava) tu je ale dostat len v 100g baleniach predprana v sackoch. Podla mna je to Wasserkresse, v preklade do slovenciny Zerucha obojzivelna. Listky su podstatne väcsie, gulate a bez stoniek.
pusta
@renulienka , tu vôbec neide o kvetnaté vyjadrovanie, ale typická korenistá chuť žeruchy je nezameniteľná, zatiaľ čo jemná oriešková chuť polníčka sa nedá s ňou porovnať, žiadna horkosť nebola prítomná.
nuž, žiaľ,nepomohli ste mi.
a ja som chcela mať istotu.
renulienka
...uz iba tolko, v bode 10 pises, ze je to drobna a nenapadna zelenina... neviem, ci ten polnicek je az taky drobny a nenapadny ako cherry rajciny ;-)))
frezia68
Aj mne sa stalo,že som v recepte mala medovku a omylom som dala na fotku mätu.Upozornili ma ,ešte kritik spomenul škriatka,ktorý to vymenil :-) ,uznala som,veď chyby sa stanú a dodatočne som fotku upravila :-))) nie sme neomylné a prečo si myslieť o sebe opak?Polníček bežne dostať,ale žeruchu som nevidela,asi preto,že rýchlo rastie a doma si jednoducho vypestujeme?Ale ja ani také bylinky nekupujem,tak sa nepriem,len to nepovažujem za zdravé,kým to dôjde v tom balení napr. z Talianska a príde na pult.A @methi ,Ty poznáš priateľa @pusty ?Prepáč tú otázku " na telo" .Ale šalát je dobrý,robím podobné rôzne obmeny,len tu nepridávam,lebo také robí asi každá z nás :-)
pusta
@zolik , presne o tom celý čas hovorím, o tej ničím nezameniteľnej ostrej korenistej až štipľavej chuti, preto som ani žiadne korenie nepoužila, ako
som to aj v recepte písala.
aj táto bola predpraná, len v kelímku, ja som ju ešte pre pokoj svedomia žeruchu umyla.
zjavne máš pravdu, že o Wasserkresse - Žeruchu obojživelnú, presne ako ju ty popisuješ.
dakujem ti za vyčerpávajúce vysvetlenie.
methi
Zerucha obojzivelna-watecress pre porovnanie:

pusta
@frezia68 , už viem presne o čo ide od @zolik - ide o žeruchu.
áno @methi pozná môjho priateľ, nie síce osobne, ale z iného variaceho webu, aj si písali.
odpovedala som veľmi otvorene, aj ked si pítala @methi .
som rada, že sa ti môj šalát páči.
dakujem.
pusta
@merthi , zvláštne sa o ňom vyjadruješ, len čo je pravda.
ja som totiž vaše listy videla, dal mi ich totiž čítať.
takže sa teraz nevyjadrím nijako.
renulienka
...skoda, ze zerucha obojzivelna sa zase nepodoba na ten obrazok z Tesca ;-)))
jozka2
Pusta,ja by som sa s nimi nehadal,maju oni pravdu,ked som rano pozerala co je nove na vareche priznam sa ti aj so mnou to myklo,lebo zeruchu kupujem,ona nema ani zdaleka take velke listky,je tenulinka a tmavsia,toto nie je ani watercrest,toto je polnicek na 100%,nehadaj a nedokazuj im,toto co je na fotke v krabicke vyzera ako zerucha,ale toto co je v miske so salatom je polnicek.
methi
Listy? Neboli to sukromne spravy na topkach, ktore sa tykali varenia? Tieto tvoje dvojzmyslene komentare maju vela spolocneho s varenim. Sa divim, ze to redakcie nezmaze. Aj s tebou som si pisala vtedy, kedysi, davno. Aj s freziou, ktora je velmi mila a obetava. Diskusia zasa vedie smerom "k veci".... len aby sa odvratila pozornost od polnicka a zeruchy. Opat kino.
pusta
@methi , neslovíčkár zbytočne, opravuje sa pre tvoj kľud - Súkromné správy teda.
áno, aj so mnou si si písala kedysi, dokonca aj ked om bola na vareche, dlho potom si mi poslala správu aj na fb - spomínaš? neviem, čím som sa ťa dotkla, raz je to pravda.
pusta
@methi , nepotrebujem odvrátiť pozornosť od žeruchy, bolo mi vysvetlené a bezo zbytku.
dakujem ti.
pusta
@jozka2 , ja sa s nikým nehádam, chcela som len vysvetlenie.a to sipom dostala bezo zbytku.
ked si to vedela už ráno, mohla si mi to hned napísať a táto zbytočná diskusia by sa nerozvinula.
dakujem.
methi
Ano, dokoncime teda kino. Nepisala som si s tebou na vareche, napisala som ti sukromne ospravedlnenie cez FB (pricom ta v priateloch nemam), ze som sa nechala strhnut hnevom niekoho ineho na teba a zarypla som si v niektorych komentaroch do teba tu na vareche, pricom sa ma tvoj spor s tou osobou netykal a nemala som sa preto do toho vobec miesat. Este nieco? Nedotkla si sa ma. Vyjadrila som tu nazor na zeruchu a ten zbytok nasledoval od teba. Ak ti to nebude prekazat, ja sa tu bavim o vareni. Prajem ti dobru noc. Ospravedlnenie ostatnym, ze su tu zasa obtazovani somarinami.
pusta
@methi , ak si si nevšimla, tiež saq tu celý čas bavím o varení.
to čo som chcela vedieť, prečo je tá chuť ako má výlučne len žerucha, na to si mi neodpovedala.
takže aj ja sa ospravedlňujem.
1x pusta
pusta
@all
už som pridala fotografiu Žeruchy poľnej - Lepidium campestre, včera v bode č.11 v postupe receptu, aby každý videl, akú žeruchu mám v šaláte a že v žiadnom prípade neide o Polnicek,aj s vysvetlením, fotografia je z voľnej encyklopédie /wikipédie/, na ktorú teraz pridávam link, kde sa môžete dočítať viac informácií.
 en.wikipedia.org/wiki/Lepidium_campestre...
methi
Ty si prilozila obrazok kvetov, z toho sa to neda porovnat. Pozri na tie listky, co som dala posledny obrazok, mne sa to nepodoba. Nebude to ono. Mozno to bude nieco celkom ine. Ale mne sa to nepodoba na ziaden druh zeruchy. Nejaky odbornik sa nenajde?
pusta
@methi , ja som podala vyčerpávajúcu informáciu v bode 11 v postupe receptu a tie listy ako aj chuť sú dobre a zrozumiteľne popísané vo wikipédii, pridala som link, pozri si ho.
nemám viac čo dodať.
nič v zlom.
prajem ti pekný deň.
methi
Ved vporiadku, neziadam dodatok. Zaujima ma nazor inych, co to mozno poznaju. Mna ani posledny bod akosi neuspokojil a zaujima ma co to teda je.
redakcia
Tento recept bol docasne skryty kvoli nejasnosti ohladne toho, ci je v nom pouzita ako surovina zerucha (ako uvadza autorka receptu) alebo nejaka ina rastlina.

Urobili sme si maly PRIESKUM:

O roznych druhoch zeruch rastucich v prirode sa mozno docitat tu:
 www.nahuby.sk/atlas-rastlin-zoznam-rod?typ=latin&...

Na konzumaciu sa najviac pestuje zerucha siata:
 www.semenarstvo.sk/index.php?option=com_virtuemart&pag...






Dalsi v hre bol watercress:
 en.wikipedia.org/wiki/Watercress...

po slovensky potocnica lekarska alebo aj zerucha potocna
 sk.wikipedia.org/wiki/Poto%C4%8Dnica_lek%C3%A1rska...






No a nakoniec bola spominana valerianka (po cesky kozlicek polnicek):
 www.semenarstvo.sk/e-shop.html?page=shop.browse&catego...






Takze tolko TEORIA.
Keby sme sa snazili identifikovat rastlinku podla fotiek v recepte bod 4 a 7, asi sa najviac podoba na valerianku (polnicek).
No autorka receptu tvrdi 22. júla 2014 o 17:27, ze
chuť bola dosť ostrá a výrazne korenistá
zatial co valerianka ma chut jemnu, neutralnu.

ZAVER:
Nie je nam znamy dovod, preco by autorka receptu naschval udala nespravnu surovinu.
Takze je lahko mozne, ze Tesco, kde bola rastllinka zakupena, dovaza nejaky novy druh - hybrid - zeruchy s listkami podobnymi valerianke, ale ostrou chutou.
Dalsia moznost je, ze rastlinka dostala v obchode nespravnu etiketu alebo niekto len jednoducho spravil nepresny preklad nazvu rastliny, kedze je pravdepodobne dovazana.

VYZVA:
Preto vyzyvame Varechacov, ktori sa chcu zapojit do tohto badania: Poznate nejaky novy druh zeruchy? Piste, fotografujte, googlite. Sme zvedavi :-)
1x pusta
pusta
@redakcia ,
dakujem vám :-)
sama som zvedavá a veľmi.
ešte pre úplnosť, navrhujem, zavolať do i.tescopotravinydomov v Bratislave, pre časť Ba - Petržalka a overiť aktuálnu ponuku predaja žeruchy.
1x pusta
pacinka
Žerucha z tesca vyzerá ináč, na obrázku je 100% poľníček. Na webe tesca on line sú aj obrázky byliniek v ponuke. Zrejme sa splietla objednávka, ale chuť poľníčka je odlišná od žeruchy.
1x pusta
renulienka
@redakcia , kto uz by len badal, ked sama autorka pise nezmysly. 22,jula 2014 o 18,16 pise :,,...ale presne tak to vyzeralo v tom obale, v ktorom som ho kupila .... ja naozaj nemam zaujem tvrdit nieco ine a nebodaj zavadzat...,, . V bode 11 receptu pise:,,....foto, ktore som od nich pridala, je len ilustracne a nezodpoveda tomu, co som kupila.,, ;-).Nech si kazdy urobi usudok sam.;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia