Letný šalát zo žeruchy a marinovaných reďkoviek so cherry paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

BOL VÁM ZASLANÝ EMAIL REDAKCIA ____________________________________________________________ Kúpila som žeruchu, spravila som z nej na večeru osviežujúci šalát zo zeleniny, v tejto horúčave nechýbal v ňom ani syr, aj tak zasýtil a osviežil.

2
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Reďkovky som pokrájala na plátky a dala som ich do malej misky.
  2. Pripravila som citrónovú šťavu, ktorú som zmiešala s cukrom, nechala som ho úplne rozpustiť,...
  3. ...naliala som ju na reďkovky a nechala som ich marinovať.
  4. Zatiaľ som umyla žeruchu a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na cedníku.
  5. Červenú cibuľu som pokrájala na polmesiačiky.
  6. Cherry paradajky som pokrájala na štvrtinky.
  7. Do misy som dala umytú a odkvapkanú žeruchu, osolila som ju a premiešala.
  8. Pridala som cherry paradajky a marinovanú redkovku, ktorá vplyvom marinády skrehne a stratí svoju výrazne ostrú chuť, je oveľa jemnejšia a osviežujúca, nasiakne chuťou marinády.
  9. Na záver som pridala červenú cibuľu, ešte som jemne všetko osolila a premiešala, pokvapkala som trochou zvyšnej marinády a olivovým olejom. Nekorenila som ničím, lebo žerucha má výrazne korenistú, veľmi charakteristickú a príjemnú osviežujúcu chuť, podobnú reďkovke, šalát som ihned podávala s čerstvým domácim celozrnným pečivom. Tento šalát nepotrebuje už dalšie prísady, nemusí sa nechať odležať, výborne osvieži i zasýti, bola to vynikajúca ľahká letná večera, vrelo odporúčam vyskúšať aj Vám, prajem Vám Dobrú chuť :-)
  10. Žerucha je nenápadná osviežujúca drobná šalátová zelenina, výraznej korenistej chuti, podobnej reďkovke. Obsahuje veľa chrómu, ktorý dodáva rýchlo pocit nasýtenia, obsahuje vitamín A, B1, K, karotín, glykozidy, horčičnú silicu, železo, vápnik, horčík a iné dôležité látky, má výrazné liečebné účinky, priaznivo pôsobí na metabolizmus, trávenie, imunitný systém, na stres a vyčerpanie, odstraňuje únavu,produkuje železo, obnovuje živiny, zvyšuje vitalitu, a má ešte množstvo pozitívnych účinkov, pre ktoré bola známa a používaná už v antike. Používa sa výlučne v surovom stave, je ideálna na dochutenie šalátov, nátierok, rôznych omáčok, na zdobenie obložených chlebíčkov a studených mís, je to vynikajúca a zdravá pochúťka na obyčajnom maslovom chlebíku či chlebíku so syrom.
  11. Ďakujem, všetkým zúčastneným diskusie, ktorí diskutovali o tom, či je na fotografii môjho receptu v bode č.4 a v bode č. 7 žerucha alebo polníček čiže valeriánka. @zolik bola veľmi blízko, ale nikto zo zúčastnených nemal pravdu. Volala som do Tesca, v žiadnom prípade neide o polníček, nemajú ho vôbec v predaji a foto, ktoré som od nich pridala, je len ilustračmné a nezodpovedá tomu, čo som kúpila. Teraz dovážajú letecky len žeruchu a síce Žeruchu poľnú, latinský názov Lepidium campestre letecky z Holandska a len túto predávajú čerstvú. Chuť je výrazne korenistá, ostrá až pálčivá. Konzultovala som znalcov a tí mi poradili, aby som sa spýtala priamo v Tescu, kam sa dováža z rôznych krajín žerucha, aktuálne z Holandska. Teda neide v žiadnom prípade o u nás pestovanú žeruchu a to ani o žeruchu siatu a ani žeruchu záhradnú. Prikladám fotografiu Žeruchy poľnej - Lepidium campestre. Dakujem všetkým diskutujúcim za snahu určiť, či ide o polníček alebo žeruchu a konkrétne o akú žeruchu, čo ma viedlo k zisteniu pravdy. Recept, ktorý som stiahla, kým sa všetko nevyjasní, znovu uvoľňujem a názov receptu ponechávam. Myslím, že tieto konštruktívne diskusie boli v dobrom a sú na to, aby sme sa jeden od druhého niečo naučili. Ešte raz Vám dakujem.