Letné rizoto s ananásom

Autor receptu: katymo

Pre všetkých, ktorý majú radi ovocno - pikantné - osviežujúce chute. Ľahké, zdravé a vhodné aj na horúce letné dni, alebo aj pre tých, ktorí chcú nejaké to kilo zhodiť ;)

3
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvaríme hnedú ryžu, s trochou soli a lyžičkou kokosového oleja. Hnedá sa varí dlhšie, asi 30 minút. Toto rizoto robievam aj vo verzii s jazmínovou ryžou, tá sa varí kratšie. Po dovarení ryžu scedíme.
  2. Pripravíme si zeleninu. Nakrájame cibuľu, ja ju krájam len na rezance, ak vám veľká cibuľa vadí pokojne aj na drobno. Z tofu nakrájame malé kocočky. Cuketu na kolieska a rajčiny na väčšie kúsky. Citrón poriadne umyjeme, z polovice si vytlačíme šťavu a nastrúhame kôru (preto používam radšej bio citróny.) Chilli papričky nakrájame na drobno. Z ananásu odstránime hlúbik a nakrájame ho na kúsky.
  3. Na kokosovom oleji si speníme cibuľu, pridáme kocočky údeného tofu a chvíľu spolu podusíme. Tofu nám takto prevonia jedlo údenou vôňou. Pridáme cuketu a ananás, podlejeme citrónovou šťavou a dusíme, kým cuketa nezmäkne (asi 10 min.)
  4. Do zmesi pridáme soľ, chilli papričky, citrónovú kôru, zázvor, cesnak a kari. (Ak máte čerstvý zázvor aj cesnak, môžete ich podusiť rovno s cibuľkou.) Premiešame a pridáme nakrájané rajčiny. Dusíme, kým rajčiny nezmäknú. (Asi 2 minúty.)
  5. Hotovú zeleninovú zmes premiešame s ryžou a necháme trochu postáť, aby sa šťava zo zeleniny vsiakla do ryže. Môžeme podávať posypané nastrúhaným syrom. Dobrú chuť!