Ľepníke (fotorecept)

Autor receptu: helca103

Tieto placky som prvý krát jedla na Hrušovskej paráde pred 4-5 rokmi, ale k receptu som sa neprepracovala. Keď som ho uvidela v TV ,,Nebíčko v papuľke" okamžite som si ho zapísala a odvtedy robila už niekoľkokrát.

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si suroviny, zemiaky uvarím a postrúham.Najlepšie sa s cestom pracuje ak sa zemiaky uvaria večer a cesto robí ráno.
  2. Droždie /ja som mala doma len sušené/ , trošku teplého mlieka, cukor, poprášim múkou a nechám vykysnúť. Do kvásku pridám múku,olej,soľ, vajce, postrúhané zemiaky, vypracujem polotuhé cesto a nechám vykysnúť.
  3. Potom si z cesta urobím malé bochníčky mne vyšlo 10 ks a nechám podkysnúť.
  4. Vyvaľkám na hrubšie placky a dám na plech vystlaný papierom na pečenie. Znovu necháme chvíľu nakysnúť.
  5. Vložím do rúry na 200 stupňov a pečiem asi 6 minút, no to záleží od rúry Ľepníke musia tak trochu ,,napuchnúť" a sú ružové.
  6. hneď ich natriem husacou masťou a potriem cesnakom. /cesnak,soľ,voda/ Po chvíli bochník spľasne a je krásne mäkučký a od spodu chrumkavý. Najlepšie sú teplé ale chutia aj studené.
  7. Prvý krát som robila len tieto bochníčky ,,Ľepníky" ale druhý krát som to robila z polovice
  8. a druhú polovicu som rozvaľkala a naplnila plnkou. Plnka: 2 varené postrúhané zemiaky, škorica a vanilkový cukor podľa chuti, spolu premiešam a vznikne mi super plnka do závinu.
  9. Na vyvaľkané cesto som natrela plnku, dala som trochu Nutely a stočila.Je to zaujímavá kombinácia a veľmi chutná.
  10. Treba vyskúšať či vám bude chutiť slaná alebo
  11. sladká verzia .
  12. Alebo ako príloha...