Lenivý chlieb (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento krásny recept som našla nedávno na No. Salty. Je veľmi praktický. Vyskúšala som ho. Zmenila som len veľmi máličko v postupe. Je vynikajúci a vhodný pre všetkých milovníkov kvalitného domáceho chrumkavého ľahkého čerstvého chlebíka. Najmä však pre tých, ktorí musia chodiť do práce a preto pridávam recept na tento vynikajúci chlieb.

24 hodín minút
príprava
50 minút
na 230/30´a 200/20 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som dala preosiatu múku - 3 hrnčeky á 250 ml, ja som použila svoju odmerku, "nehrnčekovala" som, a soľ.
  2. Namrvila som na jej povrch čerstvé droždie. Autorka receptu použila 1 a 1/2 CL sušeného droždia, čo podľa mojich skúseností zodpovedá 1 baleniu á 7 gramov.
  3. Pridala som 1 PL oleja a 300 ml vlažnej vody, čo mne úplne stačilo, autorka ešte pridávala ešte počas miesenia dalších 30 ml vody. Údaj vody je orientačný, každá múka vyžaduje inak.
  4. Všetko som spolu dôkladne spracovala rukami na hladké pružné lesklé nelepivé mäkšie cesto asi 20 minút. Môžete použiť robot, šľahač s hnetacími hákmi alebo domácu pekárničku a výrazne si uľahčíte prácu :-)
  5. Prikryté čistou utierkou som nechala vykysnúť do dvojnásobnéhio objemu - 1 hodinu.
  6. Nádobu z umelej hmoty, v ktorej bude cesto dalej kysnúť, som vymazala 1 PL oleja. Ja som použila svoju veľkú odmerku z umelej hmoty, môžete použiť akúkoľvek nádobu s vrchnákom, len musí mať navŕtaný aspoň malý otvor uprostred alebo ju prikryte jemnou vzdušnou riedkou utierkou.
  7. Cesto som jemne naolejovanými rukami preložila opatrne do tejto nádoby a jemne som ho pootáčala v olejii v nádobe zo všetkých strán. Ak si naolejujete ruky, nebudú zababrané a polepené od cesta a potom si ich ľahko umyjete :-) Nádobu použite minimálne dvakrát väčšiu, než je objem cesta, lebo v nej bude cesto kysnúť dalej.
  8. Prikryla som vrchnákom a odložila na 24 hodín do chladničky, môže tam byť aj dlhšie, podľa autorky spokojne až 14 dní, dlhšie nie, lebo cesto stratí pružnosť.
  9. Takto nádherne cesto vykyslo za 24 hodín. Treba ho nechať v nádobe odpočinúť aspoň 30 minút pri izbovej teplote asi 22 stupňov C, aby sa zohrialo po vybratí z chladničky.
  10. Cesto som jemne naolejovanými rukami vyklopila na pečiaci papier - môj vlastný zlepšovák :-) a len jemne som ho vytvarovala rukami do tvaru guľatého bochníka, cesto sa v žiadnom prípade znovu neprepracováva!!!
  11. Opatrne som ho vložila aj s pečiacim papierom vlložila do jenskej misy a...
  12. ... nechala som ho kysnúť zase 1 hodinu pri izbovej teplote.
  13. Potom som na povrchu cesta urobila ostrým nožom asi 1 mm hlboké zárezy na povrchu a postriekala som ho studenou vodou,m aby sa počas pečenia zaparilo a pieklo vo vlhkom prostredí vo vytvorenej pare.
  14. Prikryla som ho vrchom jenskej misy a vložila...
  15. ...piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov na 30 minút, takto vyzerá po tomto čase pečenia, vrátila som späť do trúby a...
  16. ..už som piekla bez vrchnáku ešte 20 minút pri zníženej teplote na 200 stupňov C. Jenskú misu som pred pečením nepredhrievala v trúbe.
  17. Upečený chlieb som vdaka pečiacemu papieru veľmi ľahko vybrala z jenskej misy a nechala úplne vychladnúť na mriežke.
  18. Tu je prierez zblízka, chlieb má perfektnú zlatohnedú chrumkavú kôrku, je úžasne ľahký a vo vnútri má fantasticky vzdušnú nadýchanú pórovitú striedku s početnými veľkými okami. Má dráždivú vôňu, ktorá sa linula celým bytom a je veľmi chutný.
  19. A tu je moja obľúbená patka, teraz som to síce veľmi ťažko, ale vydržala :D Nezostanem iba u jedného chleba, čoskoro znovu upečiem. Možno sa niekomu zdá, že dlho kysne, to je síce pravda, ale za ten čas som mohla spraviť veľa inej práce. Myslím, že je praktické mať cesto na chlieb už hotové v chladničke a ocenia to najmä tie gazdinky, ktoré prídu z práce, potom už stačí len dokončiť prakticky bez námahy a upiecť. Okrem toho niet nad vlastný čerstvo upečený domáci chlieb.