Lasagne

Autor receptu: irenaw

Naše obľúbené.

6-8
porcií
120 minút
príprava
35-45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Začneme mäsom, to bude trvať najdlhšie. Cibuľu a cesnak posekáme, mrkvu, stonkový zeler a mäso zomelieme. Rozohrejeme olej, dáme opiecť cibuľu s cesnakom. Pridáme mrkvu a zeler a orestujeme. Pridáme časť byliniek. Keď bylinky zavoňajú, pridáme mäso. Opečieme kým nezbledne a zalejeme vínom. Necháme víno vyvariť. Podlejeme horúcou vodou, asi tak do výšky mäsa a veľmi pomaly varíme aspoň 2 hodiny, môže byť aj celé dopoludnie. Nemá to vrieť, len tak trošku prebublávať, ako keď sa robí dobrý vývar. Pred koncom varenia dáme zostávajúce bylinky. Po dovarení má byť v omáčke len trochu šťavy. Zvyknem toho uvariť viac a odložiť 1-2 porcie. Vždy je dobré mať niečo v zálohe. Alexdidi v komentároch správne poznamenala, že tu nemám paradajky. V zime ich nedávam, akosi nám tam ani nechýbajú. V sezóne 3-4 veľké mäsité paradajky ošúpem, zbavím jadierok a pokrájam na kocky. Hodím k mäsu vtedy keď podlievam vodou. Takže tak :)
  2. Keď je mäso spolovice uvarené, pripravíme cestoviny. Na začiatok dáme len 250 g múky na tri vajcia, potom prisýpame podľa potreby, záleží od veľkosti vajec. Hotové cesto je nelepivé a pružné. Necháme odpočinúť cca 30 minút zakryté fóliou. Dáme variť osolenú vodu. Cesto rozvaľkáme a pokrájame na kusy široké ako zapekacia miska. Pripravíme si misku s ľadovou vodou. Pláty cesta vhodíme do vriacej vody, varíme 2-3 minúty, kým nevyplávajú. Preložíme do ľadovej vody schladiť. Vyberieme a rozložíme na podložku osušiť. Vyskúšala som kupované lasagne naplniť surové a uvarené, aj domáce naplniť surové. Spôsob, ktorý uvádzam v recepte je pre nás doma najlepší. Samozrejme, že si každý spraví podľa seba :O).
  3. Zapekaciu misku vymastíme. Syr postrúhame najemno. Na spodok misky dáme trochu šťavy z mäsa. Potom prvú vrstvu cesta a na to časť mäsovej omáčky. Husto posypeme syrom. Opäť cestoviny, mäso, syr. Až do minutia surovín. Navrch príde cesto, trochu šťavy z mäsa a syr. Môžu byť aj kolieska paradajky. Zapečieme na 200°C cca 35-45 minút. Najprv zakryté, pred koncom dáme pokrievku preč. Nezabudla som napísať bešamel :) Do mäsový lasagní ho nedávam. Spojivom je roztopený syr.