Laksa

bendix - fotkabendix, 10. septembra 2016
Laksa
Foto: bendix

Nakoľko sa jej hovorí aj polievka 100 surovín, tak je to len jedna z možností. Ak nezoženiete laksa pastu, tak si ju jednoducho vyrobte.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Laksa pasta:
2 cm
 (alebo pasta)
1 KL
1 KL
1 KL
1 ks
1 ks
2 strúčiky
1/2 KL
1/2 KL
2 PL
Ďalšie suroviny:
400 ml
1 ks
150 g
1 ks
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Všetky ingrediencie na laksa pastu dám do mixéra a nahrubo rozmixujem. Koriander a rímsku rascu s troškou soli rozdrvím v mažiari. Na troške oleja osmažím koreniny a našu pastu, niekedy pridám ešte trošku curry pasty a posmažím kým sa uvolní krásna vôňa.

    Laksa - obrázok 1
  2. 2

    Pridám nakrájanú mrkvu ktorú osmažím, a postupne aj ďalšie suroviny. Samozrejme suroviny si môžte dať podľa vlastnej chuti aj ja to zvyknem obmieňať. Podlejem vodou a po chvíľke aj kokosové mlieko.

  3. 3

    V celku opečené tofu nakrájam na kocky a pridám do polievky. Cestoviny uvarím podľa návodu.

  4. 4

    Servírujem tak, že na spodok misky dám rezance, zalejeme polievkou, pridáme čerstvý koriander, jarnú cibuľku, kto chce aj chilli papričku dochutíme limetkou a už len dobrú chuť.

Diskusia k receptu

kucharka
Hneď by som si dala. Iba by som tofu zamenila za veľké krevety, ak by si sa nenahneval :-)). Úplná fantázia.
bendix
100 chutí tak v pohode čo len chceš...
2010
Laksa je hlavne jedlo viac ako polievka 100 chuti preto ze tam ide aj maso, ryby, krevety atd. ( takto vyzera v azii pred zaliatim vyvarom). Zaujmave je ze soplova ostro kysla je tak popularna na slovensku a pritom v azii je to bez konkurencie laksa co je popularna.
PS: nedavaj tam mrkvu + najmenej 3 chilli treba




bendix
@2010 (11.9.2016 05:57)

Konečne som sa dostal aj k tvojmu komentáru,
tak za prvé páči sa mi ako si hneď z tých 100 ingrediencií vybral pre teba tie dôležité a to mäso, krevety, ryby. V tom to ale nie je. Laksa je hlavne o laksa paste a kokosovom mlieku a čo si tam dáš je už na tebe. Ja som varil vegan laksu, tak tam asi nebudem dávať krevety a kuracie mäso, ale ty si kľudne daj. Zjavne si nepochopil polievka 100 ingrediencií. Tak tvoje nedaj tam mrkvu a daj tam 3 chilli je naozaj zlaté, ale daj tam čo chceš a koľko chceš. Keď varím a niekto napíše 1 chilli ani by ma nenapadlo písať daj 3 chilli veď je to blbosť daj si koľko chceš. Ja dávam jednu, lebo varím aj pre dcéru (ona má rada menej chilli) a potom si pridám nakrájanú chilli papričku do taniera, alebo pridám srirachu.
A obrázok, ako vyzerá v ázii je tiež pekný :)) Dám ti aj iný bez mäsa a bez kreviet.
Neviem koľko máš rokov a ako dlho varíš, ale pobavil si ma. Okrem teba len moja dcéra mi povie ocko napíš koľko soli a koľko ....
veď si to daj podľa svojej chuti nie?
Ale aj tak ďakujem za komentár a nič v zlom.
mijaita
@Bendix laksu mam moc rada, ale mam jakysi recept, kde o kokosovem mlece ani paste se nic nepise. Tvuj recept se mi timto libi a tak ji zas obměním. Pastu koupim, kokosove mleko hodne pouzivam. Tofu a ryby moji hubou mlsnou neprojdou, ale je mnoho jinych, dobrých potravin.


2010
@Bendix , mas uplnu pravdu prepac ze som komentoval pod tvojou slovenskou laksou, poziadam redakciu aby ho vymazala. Keby si nahodou chcel uvarit laksu ako sa robi tam odkial je peranak - nonya a nie slovensku mrkvovo kari polievku.
Tych 100 ingrediencii je metafora ale to neznamena ze tam ide bez ladu a skladu co ti pride na rozum( ako kari). Tak ako do gulasu ide vela cibule a cervena paprika do laksy idu susene krevety, belacan, candle nut atd...a jasne ze vela chilli, radsej si ju v azii nedavaj. Inac tu zijem vacsinu zivota. Takto prekomplikovane vyzera priprava preto si myslim ze je v europe extremne tazko ju uvarit, tu tiez je to restauracne jedlo alebo sa kupi hotova pasta.



mijaita
@2010 všechny druhy teto uzasne polevky jsou popsany ve Wikipedii. Zajimave cteni
 en.wikipedia.org/wiki/Laksa...

Ja ji neznala s tim kokosovym mlekem a hlavne diky tobe ted a tvemu komentari jsem si ji poradne nastudovala. A jen koukam, kolik je druhu v ruznych castech Asie. V urcite oblasti je tofu mozne, o mrkvi nikde ani slovo. A ze clanek je opravdu obsahly a podrobny.
Komentar v zadnem pripade neodstranuj, jak vidis, i kdyby jen pro me, je prinosny. A konečně i ten @Bendix recept, protože jsem se dozvěděla, že je tam i varianta s kokosovým mlékem.
O mrkvi uvazovat jsem opravdu nemela potrebu, ale @Bendix ji prizpusobil dceři. Asi by to chtělo změnit název treba na asijskou, kokosovo mrkvovou polévku?
Každopádně já děkuji vám oběma :-)
1x bendix
bendix
@Mijaita (13.11.2016 02:39)

Ďakujem za pekný kometn, ušetrila si mi prácu, lebo už som nemal ani chuť reagovať na zástancov pravej a jedinej laksy. Vedel som, že sa pripravuje pomaly v celej Ázii (Čína, Indonézia, Malajzia, Thajsko, Singapur a dokonca aj v Austrálii...), ale aj mňa prekvapilo to množstvo verzií. A dokonca aj curry laksa. Samozrejme ak nechceš mrkvu si nedaj a sprav to podľa vlastnej chuti, ale našiel som za teba aj verzie s mrkvou. Pri jej príprave vždy používam sezónne suroviny, ktoré sú práve čerstvé.
Budem sa už opakovať, ale, tak ako nie je jedna a tá pravá kapustnica a to je nás len 5 mil., tak nie je jedna a tá pravá laksa a to je ich pár 10 ak nie 100 mil.
 theeverydayveggie.com/vegan-laksa/...

 talesofakitchen.com/soups/my-awesome-vegan-laksa/...

 www.veganricha.com/2016/10/vegan-laksa-malaysian-curry-lak...

 www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/mar/13/curry-laksa-re...

 www.veganrecipeclub.org.uk/recipes/sarahs-laksa-big-fragrant-malay...

 youtu.be/y8Bx8Y_f3Oo...