Lahodné pečené karé fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 17. októbra 2014
Lahodné pečené karé (fotorecept)
Foto: mariamka

Ide o karé, naporcované, namarinované, opečené a upečené v rúre. Príloha zemiaky a cibuľový šalát podľa Nazarboncuk. Ten ma naozaj prekvapil a ďakujem zaň. Zobraziť celý popisIde o karé, naporcované, namarinované, opečené a upečené v rúre. Príloha zemiaky a cibuľový šalát podľa Nazarboncuk. Ten ma naozaj prekvapil a ďakujem zaň. Poďme na to.

6
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Marináda:
 (feferónka)
Na opečenie:
 (olej alebo tuk)
Šalát:
 (alebo limetková)




Postup

  1. 1

    Ja už som mala hotové rezne, tak som len prekrájala blany a naložila do pácu: jogurt, horčica, korenie, sugo, zelerová vňať, chilli a olivový olej. Premiešame a necháme odstáť pár hodín, najlepšie do rána.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň rozpálime panvicu a všetky rezne sprudka z oboch strán opečieme. Ak ste nesolili, teraz je čas. Vidíte, aké sú hrubé, ja to klepanie neznášam :)

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Priebežne ukladáme do maslom vymasteného pekáča.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Preložíme slaninou a nakrájaným pórom.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Navrch druhé poschodie.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvyšnú marinádu zriedime vodou, prilejeme do panvice, necháme zovrieť a zalejeme pripravené mäso.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Navrch slanina, nech to nie je suché. Zakryjeme a pečieme/dusíme cca hodinu.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posledných 10 minút odkryjeme, zapneme ventilátor a necháme dopiecť. Vidno, koľko si mäsko pustilo šťavy, a pritom tam bolo vody minimálne.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame so zemiakmi a šalátom.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte k tomu šalátu. Nikdy som nemyslela, že z cibule sa dá urobiť šalát. Ale predsudky nabok, dá. Tento je podľa Nazarboncuk a v neposlednej rade aj podľa Mijaita, ktorá ho pripomenula. Ja som ho samozrejme trocha "znaturalizovala" :) je výborný.

    Lahodné pečené karé (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

brambora
uzasne nieco... uz som to rychlo ulozila do kolonky "maso" :D prosim ta, das mi link na ten salatik? vyzera famozne.
kecemis
@mariamka , tak taketo nieco by som si prave teraz dal. Narobila si riadne chute. A este k tomu ta fotka, kto by oddolal. Vdaka za pekny receptik.
alex37
@mariamka , ďakujem ti za skvelý tip na nedeľný obed, veru sa mi pozdáva, či už to pácovanie mäska, a dokonca to vínko a bylinky nápad od @afataga využijem tiež, no a v neposlednom rade sa teším aj na šalátik. Nedeľu mám teda vďaka tebe poriešenú. máš odo mňa ***** a veľké ďakujem :-)
mariamka
@alex37 :)) nie je nic lepsie, ako vediet, co uvarit, :) ja tiez s tym mavam problem a ked som v koncoch, idem na Varechu :) uz sa tesim, ako to vylepsis, a hlavne sa podelis,, ja dakujem :)
katka78
Moja mamina už roky "týra" ocina otázkou "Čo budem variť v nedeľu?". Ja ju stále odkazujem na varechu pre inšpiráciu a ona akosi furt nie nakuknúť. Pritom presne toto je jedlo, ktoré si myslím, že by im veľmi chutilo. A pokojne by ho mohla spraviť tú nedeľu, čo budem u nich aj ja :-)
@mariamka aké je karé keď sa nenaklepe, tuhšie?
mariamka
@paploska muz mi to stale vlaci, tieto rezne porcovane, je pravda, aspon vidno, ake su krasne, ani gram tuku, tak s nimi spekulujem cosi zdravsie, aj ked moji by najradsej tlacili klasicky rizek 3x do dna, ten sa asi ziadnemu chlapovi nepreje :)
mariamka
@katka78 vobec nie, isla som schvalne do studeneho odkusnut, a je mäkke ako maslo, netreba sa toho bat, pac urobi vela a pecenie radsej na menej a dlhsie, si mila, ze motivujes rodicov, a vobec nie cielene:)
pusta
krásny a veľmi vydarený recept, úžasné foto.
srdečne blahoželám.
*****
katka78
Som rada, že si si kvôli mne išla z toho mäska odkusnúť ;-)
Takže nabudúce vyskúšam bez búchania, ďakujem za odpoveď :-)
mariamka
@katka78 rada, uz ine pokusy boli a prezili sme :), inak to buchanie celkom pekne patri k nedeli, taky ritual, susedia nad nami este drzia :)
havino
joj dievka moja, ale robíš chute, robí sa to takto na noc? páči sa mi to, karé bolo v šťave, nemalo by byť suché, aj ked tie svoje vlákna má, veľmi dobre si navarila, ale čo je pasta sugo? šak ja z dzedziny :D
@katka , tuto otázku moji, či už chalani, alebo manžel počujú skoro každú sobotu :D aj ked mám plán už od stredy, varecha mi ho práveže mení, ako napríklad tento recept od @mariamky , ale kedže je červená kapusta už v špajzi, tak toto ukladám a inšpirujem sa inokedy
mesiar50
Ja tiez nenaklepavam maso.Uvolnuje sa tym z masa stava.Marinadu si ,,poskladala"vyborne.Kyselina mliecna obsiahnuta v jogurte uvolnuje a zjemnuje masove vlakna.Tvoje kare vyzera velmi gustiozne.Jednoznacne si velka sikulka.
mariamka
@havino ty vies teda pobavit!! :)) co ti poviem, nasla som v chladnicke, schvalne som to studovala, kupil to chlapec na nejaku grilovacku, tak co to nevyuzit

paploska
@mariamka tak to verím, pred chvíľou mi volal ten môj (je mimo domu) a že čo mal na večeru? rezeň.....ja ho robím 2x v roku a mimoriadne, ak mu chcem urobiť radosť :-)) ale určite vyskúšam tento recept aj so šalátikom
mariamka
@Tani , ale inak mily koment, uplne sa viem vzit, diky :)
@paploska jak keby ich jedna mater mala :),, myslim ze toto mu zapasuje, okrem reznov maju radi aj voľačo šťavnaté :)
alex37
@havino , @mariamka ...ja z vas umrem baby, ja to sugo googlila, aby som nebola za blbu, xi, xi, a potom som sa sama zo sebou dohodla,že použijem červené pikantné, čo mám doma :-)
havino
no prosím a ja ani netuším, ako to profesionálne robím, že tiež kare neklepem, sem tam krkovicu, ale kare mi je ako si, že ľúto, ved nech kus masa je,len narežem, aby sa nestiahlo a ono to má aj svoj význam nakoniec. No a rezne, to je kapitola aj u nás, 2 x do roka, ale čo vystrčia rožky, nôžky z chalupy, trebárs na huby a čo si jedol, ty môj diabetik? no černohorský, ale všetci !! no tak ked všetci, tak všetci, nech im padne na úžitok, tak doma potom trošku zdravšie snaha je od mňa. Už si, ako strašiak pripadám, čo môže a čo nie :D
mariamka
@alex presne tak, co sa trapis, kde google nesiaha, nastupuje "selsky" rozum, a ten nikdy nesklame :)
havino
a pastu veru nepoznám, mladí majú lepšie oči, prečistený zrak :D
mariamka
@havino ty mozes rozumy rozdavat, viem, ze mu chces dobre, potom bude mesiac na kyslej kapuste, ked si predtym doprial :)) to moja svokra tak provozuje, pred kazdou prehliadkou spucuje ten kilovy kybel kapusty, budiz)
som netusila, ze to chude kare taku stavnatu diskusiu rozprudi, skratka spravne @baby :)
havino
no to je z rodiny u nás taký člen, ale to ja nedovolím, môj aj poslúcha, počúva, chce, no len chuť je chuť, poznám aj ja a rezeň má dovolené na hubách :-)
havino
no vidíš, mňa až včul osvietilo, chuda moje DIA, ono na huby pre tie rezne asi chodilo :D. :D ešte, že zima ide :-)
havino
a prisam fakt, sú štyria a ked aj šli dva dni po sebe, v známej svojej reštike v Zázrivej, či kde, si dávali černohora :-) všetci, rad, radom :-) aj ked by doma čakala pečená hus, alebo sviečková, zabiješ to? kvôli hubám a množstvu hej, ale rezňu nie :-)
mariamka
@havino ja sa tu uz sulam,, inak, netes predcasne, vraj aj v zime rastu, asi pojde po cuchu :))
katka78
Dievčence vás je radosť čítať, človek sa všeličo dozvie a ešte aj zasmeje :-) No ale karé najbližšie búchať nebudem, je rozhodnuté, keď to mám odobrené z toľkých spoľahlivých zdrojov!
havino
@katka , šak Ty z našej fary, ešte, že by si nerozumela, to by jak bolo, no idem ja dievky, Laky môj maznák z profilovky. má stopársku skúšku zajtra, tak nech mu dopadne, ako toto karé, že na jednotku, držte palce a môj DIA má sľúbený černohor
@mariamka , v zime má zakázené chodiť na huby, nevarím čo nepoznám, moja chyba,ale neverím, povaha, zabijem sa ? :-) škoda by ma bola :-)
mijaita
@mariamka za A pecka fotka, cibulovy salat od @nazarboncuk delam od te doby docela casto. Mas sumah ?
Maso jakekoliv nakladam do skrobu a oleje napred tak na hodku a pak to ostatní. Treba to vyzkousej, uvidis :-)
jarunka
Ja vzdy to kare klepem a Ono niekedy aj tak neposlucha :-) skusim podla teba s tou marinadou.
frezia68
Teraz z rána si hľadám dobrý recept na bezlepkový chlieb a nakukla som aj na komentáre.Pobavili ste ma,kočky a @mariamka ,si výborná kuchárka.Skúsim aj ja to karé najbližšie nevybúchať,ale pamätaj,ak moje zuby budú protestovať,ozvem sa a neteš sa :-))))) pekný deň všetkým!
kuchticka
@mariamka , "spravila si mi chut" a nemam to co chcem.
O tyzden kupim kare a tento tvoj recept budem robit pre sirsiu verejnost ( syn, dcera s manzelom ich synom priduna navstevu)
Vdaka za recept a uz sa tesim na odozvu rodiny.
1x methi
mariamka
@mijaita nemam, ani neviem, co to je :) ale preluskala som diskusiu, vraj staci citron, dala som limetu a myslim, ze urobila dobru sluzbu, najviac ma zaujalo to žmýkanie cibule, to kto vymyslel, zasluzi zlatu varesku :) skrob pouzivam na minutky, tam dobre funguje, dakujem, vase rady su vzdy uzitocne
mariamka
@salinka :) skor kocur :))
@jarunka potvora kare :), budem rada, ak vyskusas
@frezia68 to je takmer hrozba!! :) ved posli tie zuby, ja im to vytmavim :) dufam, ze sa zadari..
@kuchticka taku zodpovednost si mam zobrat na krk? to bude kolektivna skuska mojho kare, snad obstoji :) drzim palce, hlavne nech je rodinna pohodka
@methi strucna, ako vzdy :)
diky baby,,
mijaita
@mariamka to je takove nakysle koreni, cervene, je dobre, ona ho tam @nazarboncuk ma v surovinach. K te cibuli - dalalo se to odedavna, ale sparovala se a pak vymackala. Coz delam dodnes do salatu nebo to ruznych jidel, kde se mi to hodi. Perfektni co me naucili kreolove na jednom uzasnem ostruvku, sparena cibule, kdyz trosku zchladne voda tak hodne vymackana (polecka nebo pulkolecka delam) a tuhle vymackanou cibuli posolis a ocitronujes a mackas to spolecne. Zalejes olejem a dokonalost treba na brambory je na svete!
K tomu skrobu - kdyz takhle jakekoliv maso nalozis, neuveritelne nakrehne a neni suche. Ale to jen tak mimo misu :-)
mariamka
@mijaita my cibulu mame vseobecne radi, aj do zemiakoveho salatu davam cerstvu a vela, nevadi nam to, niekto ju sparuje, ja nie, ale takto, kde vlastne tvori zaklad salatu, by ta "prikrost" prekazala, vlastne som zmykala nasolenu cibulu aj por, az potom pridala mrkvu a dochutila, uplne bola jemna a sladka, az ma to prekvapilo,, este ked vas tu mam,, tie vase cesty, to je hotovy cestopis plny dojmov, zazitkov, jedal, nechceli by ste sa podelit s nejakymi fotkami, napr. v zatitkoch? ja by som to uvitala :)
mijaita
@mariamka nejsem zrovna psavec. Zazitku z cest mam na knihu. vypravim tak prilezitostne kdyz na neco dojde rec. Vypisovat jak jsme meli macetu pod krkem nebo o okradeni, o vuni cokolady na kakaovych plantazich, o podzemních jeskyních kterými jsme proplouvali se snorchlem, o indianech na Orinoku ...... na to nemám. Ono to navíc vyzní jinak než mluvené slovo.
mariamka
prave preto som myslela fotky, komentar si "zivo" domyslime, uz tato uputavka znie vzrusujuco! ved aj zive slovo sa da poslat :), ste naozaj vynimocna zena.
alex37
@mariamka , takže poslušne hlásim, mäso napácované /zatiaľ na hodinu škrob a olej/ o hodinu pokrčovanie...to ostatné :-)
mariamka
@alex37 tak si sa na to dala, normalne mam tremu jak pred maturou :) a dobre si to upgradla, vdaka skrobu maso iste pekne skrehne, a co to sugo, jak si sa vynasla? :)
1x alex37
alex37
@mariamka , šak ja kvôli mäsu ráno do obchodu utekala, keď už mi po dvore bio prasa nebehá, bude dobré aj takéto :-), miesto suga, pôjde nejaká červená pasta, samozrejme štipľavá, toho máme doma mrte nakoľko môj muž je chili maniak, a teda nedám teda chili zvlášť :-)
...ešte otázočka k šalátu, dobre som pochopila, že cibuľa na šalát sa nezaparuje vriacou vodou, len nasolí a vytlačí sa jej vlastná šťava??
mariamka
@alex37 tak, ako pises, len nasoli a vytlaci stava a potom uz ochutis, doladis,, heh to bio prasa, take existuje? nemas fatamorganu? :) pec to potom pomaly, zakryte, chilli tomu len prospeje, aj my mame zasoby, tak na tri roky :))
1x alex37
havino
vidím, že ste nelenili tu bezo mňa aj sa varilo, aj po obchodoch lietalo :-)
poslušne pyšne hlásim, že Laky urobil stopársku skúšku na 97 bodov zo 100, najlepší výkon, pani rozhodkyňa mu povedala, že je hrdina, pre nás je od narodenia už 5 rokov. Dakujem za držanie palčekov a myslenie na nás. Ten cibuľový som včera akosi nedomyslela tu, ked ja tiež len na mäso hľadím, lebo fotka je taká lákavá, idem ho aj hned naštudovať ešte, ved uložené mám.
luss44
musí byť skvelé toto mäsko, už je v KK a čaká v poradí. A možno sa aj predbehne :)
obor123
@havino ,gratulujem za úspech na stopárskych skúškach. Lakymu posielam veľkú kosť aj piškótku . Viem to ceniť ,lebo aj my chováme a cvičíme nemeckého ovčiaka. Viem, koľko je za Vašim úspechom času aj roboty.
Ešte môžem jednu otázku? Aké plemeno je na Tvojom nicky biely psík? Tipujem na maltezáka ,alebo bišónika.!
palokuchki
@mariamka , velmi pekny recept. Mam este kare v mraznicke z poslednej zabijacky. Veru ho pripravim podla teba. Tiez dakujem za pripomenutie toho cibuloveho salatu. Pozdravujem a prajem peknu nedelu.
mariamka
dakujem mile damy @margaretka28 @luss44 @palokuchkti same vychyrene kucharky, som rada, ze som mohla inspirovat

@havino mam naozaj radost! vdaka za spravu, ty do coho sa pustis, sa proste vydari, psik je sikula, ale to je na 90% vasa zasluha, spravny pristup a neposledne aj geny, to muselo vyjst, Laky by zasluzil samostatny nick :)
manya
@mariamka , dnešný obed bol podľa tohto receptu a bude ešte, lebo chutilo, nabudúce skúsim krkovičku aby bola dokonalá blaženosť ( u môjho muža);
alex37
@mariamka , takže úkol splnený v plnom rozsahu, mäsko krehulinké, chuťovo výborné a šťavnatéééé, no čo ti poviem :-) naozaj na jednotku. Problém bol troška pri opekaní mi priháralo, ale to som prišla na to, že to robil ten škrob /ty ho tam nemáš/...takže nabudúce nedám...vínko bolo "trochen" miesto vody....ostatné tam pasuje bez chybičky :-) /fotka nie je moc dobrá, ale na budúce sa polepším/ cibuľový šalát mi chutil, ostatným sa nezavďačíš, jedna išla do divadla, druhého z cibule páli žáha, tak som ho jedla sama nemal chybu :-)
Ďakujem ti ešte raz za inšpiráciu na výborný obed, odporúčam všetkým :-)





mijaita
@alex37 mne se nikdy maso ve skrobu s olejem jeste nepripeklo, delam to stale, byl v panvicce olej? Nechapu, opravdu nechapu, jank bych to v zadnem pripade nedoporucovala. Muzu nekdy nafotit !
alex37
@mijaita , nič sa nestalo :-) panvica teflónová, olej tiež, ale nič sa nedeje, pohoda :-) možno som dal veľa škrobu? ja ti neviem...zoškrabkala som na konci a bolo.

32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Do suchej panvici dám trochu soľ, potom nalejem na malo teplé olej,neprskne a neprihori potom:-)
mariamka
@manya to mam radost, dakujem za spravu,, a krkovicka urcite bude tiez dobra volba /mozno aj lepsia :)
@alex37 fotky su super! najlepsia odmena, ked niekto vyskusa aj sa podeli so skusenostou, s tym skrobom, skoda, zbytocna galiba, ale myslim, ze nebude sam o sebe na vine, mozno v spojitosti s ostatnymi ingrediencami sa spriecil :) sikovne zienky, tesim sa z takychto sprav, nech vam chuti aj nabuduce :)
alex37
@mariamka , si milá :-) ja som potom rozmýšľala či tam tomu škrobu náhodou nechýbalo vajíčko, lebo ja ho používam tiež na minútky ale tam mám aj to vajíčko a je to OK :-)
mijaita
@alex37 ale presto me to mrzi ! Kdybych to nedelal skoro s kazdym masem a roky a roky, nikomu bych to neradila Ale jak to popisujes, dosla mi jedna zasadni zkusenost, to me nenapadlo napsat! Na keramicke panvi kterou mam, jeste s hrubym dnem, se mi stalo to same!! Maso nalozene do skrobu s olejem opekam jedina na teflon (tefal, nevim jak se vsechny ty povrchy jmenuji). Dostavi se efekt uzasneho, krehkeho masa, ktere klouze po panvici. Skrobu, tak pro demonstraci na 1 kureci rizek 1 KL a 1 PL oleje a sul. Zadne vajicko, nic! Opravdu predvedu jen co budu delat maso. Treba to take nekdy vychytas !
mijaita
@mariamka sice jine maso, ale delam to opravdu s kazdym. Udelala jsem nazorny postup, ze maso nalozene ve skrobu a oleji se neprilepi. Posledni fotka je maso uz osmazene a teprve nalozene na dalsi postup. Poslu i @alex37 a urcite to udelam az budu varit tuhle tvoji baladu a romanci :-)


mariamka
p. @mijaita naozaj dakujem, ze si robite starost, urcite nikto nespochybnil, ze by to nebolo tak, ako vravite a robite, teraz vidim, ze maso nakladate az po opeceni, v tom mozno bude ten zadrzel, @alex ho marinovala a piekla so vsetkym vsudy, naozaj nazorne a pekne demo :)
havino
jej @obor , až teraz som si prečítala od teba komentár, áno je to maltezák, má 8 rokov, ja na ňom závislá, ono na mne, proste môj parťák , všetko mi rozumie, aj to čo nepoviem asi, len na mňa kukne a vie :-) áno, kto cvičí vie a rozumie, dakujem aj za virtuálnu piškotku, rada im ju podám
@mariamka , no si ma načala, asi si ten môj, náš hrdina zaslúži samostatný nick, idem vhodnú foto pohľadať , len ak sa mi geri urazí, to už nevysvetlím :-)
no a čo sa mäsa týka, nech tu preboha od veci len nepíšem, pravidelne marinujem olej, škrob, koreniny, bez soli, no a stalo sa mi, že na keramickej panvici sa mi mäso lepilo, ale teda dobre mi to chytalo, až nervy som mala, úplný povlak mi na nej zostal, tak som prehodila do antikorovej, druhú várku tiež v nej a nič už, opekalo sa
alex37
@mijaita , ďakujem za názornú ukážku, vôbec nepochybujem, že ste to mysleli dobre, nakoniec všetko dopadlo dobre :-) Ja som dala maso do škrobu a potom ešte do marinády..a tak som ho opekala. Ešte raz vďaka za fotky, pekný večer :-)
mariamka
@havino asi len pisem ako hotentot, jasne ze surove do skrobu a oleja a po opeceni dalsia marinada?, tak som to pochopila,
keramicke mam tri, taku sadu z teleshopu, boli, aj su dobre, ale casom naozaj pripaluju a nie su stavane na vysoke teploty a prudke opekanie, vsetko ma tendenciu sa dusit, nastastie mam aj teflon aj antikor, wok, zial nemali ten co som chcela,,
mijaita
@mariamka ano, presne tak. mam uzasnou keramickou vysokou, hrube dno, a uzasne se v ni vari ryze. lehce opecu, zaleju vodou a priklopim!! po 10 min je krasna, nepripaleny ryze a hlavne mi neutece. Skrob na ni opect nejde, dopadne to jak psala vys @alex37 . Do toho skrobu se kliden muze dat treba sojovka nebo neco, olej, vubec to nevadi, nechat odlezet, pres noc nebo od rana idealni a pak treba jeste nalozit. Jsem zvedava, co vy na to, damy. Blbe je, ze tady se nedaji oznacit sledovane recepty. Snazim se, ale Tomas je hluchy. Skoda, je to skvela vec, ktera funguje na mnoha webech.
katka78
@mariamka , tak sme si vďaka tebe dnes pošmákli! :-) Mäsko mäkké, šťavnaté a aj bez búchania krehké. Varenie nenáročné, takmer bez roboty. Šalát som urobila podľa @nazarboncuk , nedávno som totiž kúpila sumac, reku vyskúšam. Mne chutil, no mojej polovičke tam práve ten sumac prekážal. Aspoň mi viac zostane :-) A že to mäso so slaninkou môžem hocikedy zopakovať. Takže ďakujeme :-)


mariamka
@katka78 mila :) radost varit, ked recept inspiruje, dakujem za vyskusanie, odvahu aj odozvu! potesila si ma 2x, spravou aj fotom, som rada, ze chutilo, tebe aj "narocnej" polovicke :) pozdravujem :)
mijaita
To se mi taky libi :-) čubrigulky :-) Neodvažuju se to přeložit do čestiny :-)