Kysnuté rezy fotorecept

babav - fotkababav, 1. septembra 2012
Kysnuté rezy (fotorecept)
Foto: babav

Moj oblubeny recept s makovou plnkou a ceresnovym dzemom,chutny ako zakusok.

12-16
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 g
150 g
1 ks
1 bal
1/4 salky
Plnky:
Poleva :




Postup

  1. 1

    Muku,praskovy cukor ,sol a sodu bikarbonu preosejem na pracovnu dosku.Pridam maslo a zltko.Vo vlaznom mlieku necham napucat suche drozdie.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vsetko spolu vypracujem na vlacne cesto.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozkrojim na tri rovnake bochnicky.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravim si plnky.Ja kupujem hotovu makovu,pretoze suchy mak nemam . Ceresnovy dzem mozno nahradit inym druhom .... pouzivam aj malinovy.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech,na ktorom budem piect vymastim maslom.Na mukou posypanej doske vygulam zakladny plat cesta a natriem ho dzemom.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vygulam druhy plat ,prenesiem ho na plech a natriem makovou plnkou.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pride na rad treti, vrchny plat vygulaneho cesta.Plech odlozim na teple miesto a necham aspon pol hodinu kysnut.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Peciem do ruzova 25-30 minut v rure predhriatej na 180 stupnov C.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cokoladovu polevu si pripravim z tmavej varovej cokolady.Robim tak ,ze cokoladu necham zmaknut v mikrovlnke(1minutu), v horucej rozpustim maslo a vymiesam do hladka.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 11

    Cokoladovu polevu vylejem na vychladnuty kolac a lyzicou urobim vlny.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Pokrajam na kocky ,alebo odlzniky a mozem servovat.Chutia vyborne cerstve ,aj z chladnicky.

    Kysnuté rezy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tricia
Tak tento peciem hned zajtra :)))))))) <3
margaretka28
Verím, že sú vynikajúce,vyzerajú veľmi dobre,len ja budem asi musieť robiť cesto s 2 dávok,lebo mám veľké plechy, ale určite vyskúšam:-)
helca103
krásny koláčik,ten čerešňový džem veru urobí svoje - ja robím podobný ale z maslového cesta nie kysnutého. Vždy zabudnem fotiť keď ho pečiem :-)
ola111
@babav ,to je koláč podľa môjho gusta,mak a čerešňový džem,to je
dobrota :-)))
cica2
krásne rezy a musia byť chuťovo výborné, hneď by som sa ponúkla :-)
medulienka122
škoda, že mak som použila do štrúdle - práve chladne, a tak tvoj ide zatiaľ do kk , je krásne odfotený , aj popis je zrozumiteľný
fany1602
vyzeraju dobre aj ja vyskúšam.kde je dostat kúpit taku polevu ako máš tam?dakujem
afataga
vyzera to vyborne a paci sa mi, ze pouzivas maslo a nie take vselijake umele tuky, trochu mi to pripomina stedrak, ako to ze v krajine neobmedzenych moznosti nemaju mak? :-) mne by tam ale viac pasoval visnovy dzem, je taky kyselkavy
frezia68
Pridávam sa ku chvále,lebo kde je mak a pikantný džem-to je podľa mojej chuti a hneď po obede by som sa ponúkla :-)
1x jerica
3sandra3
tieto rezy musia byť úžasné,,, pečiem na budúci víkend.... :-)) ukladám si recept do kk
havino
ten taaaaaaaaaaak dobre vyzerá, čo dobre, krásne a musí aj chutiť, samé dobré veci su v ňom, ukladám a určite nezabudnem ho piecť čo najskôr
1x jerica
paeva
no, voní až sem, ukladám, niekedy vyskúšam.
sovka62
Je to asi variácia žerbó rezov, takže určite vynikajúce. Ukladám a skúsim,u nás sa môže všetko makové, hoci aj každý deň.
1x jerica
majlus
mňam, ked zatvorím oči cítim vônu až sem..., určite vyskúšam :)
babav
Dakujem ! Tesi ma ,ze sa vam moj kolac paci .Recept pochadza
z velmi stareho cisla casopisu Zivot...
1x jerica
cupcake
Popozeraj v polskom obchode, ja kupujem mak tam, alebo juhoslovanskom, videla som ho aj v indickom. Urcite najdes, ja som USA a ten krabicovy nekupujem. Chod na www.bende.com. predavaju cez internet.
babav
@cupcake ,ja uz som si zvykla na tuto hotovu plnku.Mak v nej nie je pomlety ,ale cely uvareny s medom a este radsej ako v konzerve ho kupujem v sklennych poharoch. .Dakujem za radu,poobzeram sa aj po suchom maku,ak ho budem potrebovat na posypku;-)
terreza
Tento koláčik mávame vždy na vianoce. Cesto delím len na 2 časti:natriem slivkovým lekvárom, nahrubo posypem mletými orechami a pr. cukrom. Je to výborné!!! A určite to skúsim aj v tejto variante. Ďakujem za inšpiráciu :)
helaxa
Krásne vyzerá a určite je výborný, zajtra overíme, ďakujem
pivonka
Aj mne na prvý pohľad pripomenul štedrák, ale je jednoduchší. Bojím sa, že cesta bude aj na môj malý plech málo, tak by som spravila len dva pláty a na džem dala makovú plnku. To už si poradím. Najviac sa mi páčia tie čokoládové vlny, že to nemusí byť hladké, ako zrkadlo.
babav
@pivonka ,cesto na štedrak je iné ,tento kolac je variaciou zerbo rezov ,ako správne uviedla @sovka . V originalnom recepte boli orechy, nam lepšie
chuti mak .
damisa
dobrý nápad idem si ho upiecť, ďakujem za recept
jerica
@babav = je v poradí , veľmi sa mi páči, recept je jednoduchý , pre mňa určite vhodný :-)Môžem minúť môj čerešňový lekvárik . Ešte , že som prišla na tento jednoduchý recept, pritom výborný výsledok.
babav
@.jerica , je jednoduchy , hotovy raz dva a na druhy den ,odlezany v chlade, chuti este lepsie ;-)
používateľ nemá avatar
iva
iva
veľmi chutný a ľahký recept, odporúčam ho :)
timara
Robila som ho včera a bol naozaj dobrý.
zdenkaa
@babav rezy vyskúšané výborné. Ak môžem pridám pár postrehov pre varecháčky ktoré budú tieto rezy piecť. Dávka je ozaj na malý plech, ja som použila 20x30 aj tak nemám cesto takej hrúbky ako na obrázku, možno je to použitím sušeného droždia vysvetlím ďalej. Ďalšia vec je aký sáčok sušeného droždia použiť, ja som použila pol sáčku droždia ktoré je na 1 kg múky -droždie s modrou lastovičkou, mala som obavy aby tam droždie na určené na 1 kg múky nebolo cítiť. Makovú plnku som použila túto  varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorec...

Rezy ozaj výborné, šťavnaté.

babav
Tesi ma ,ze kolac chutil a dakujem za prispevok .Makova plnka od @jeriky je urcite vyborna. Ja pouzivam Red Star active dry yeast(1 bal.=7g)
chorvatka
Recept je velmi lakavy, ale nepochopila som preco treba stipku sody kedze su tam susené kvasnice ? Hoci peciem, zavaram a varim temer pol storocia, rada sa este naucim niecomu novému. Urcite vsk vyskusam; dakujem za inspiraciu.
evia
Chystám sa aj ja upiecť tvoj koláčik. Prosím, na aký rozmer plechu je tento recept. Rozdeliť 250 g múky na 3 bochníčky, to sa mi zdá, ako keby som robila štrúdľu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia