Kysnuté koláče-celiatické fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 27. júla 2010
Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept)
Foto: elisticka

Celiatické kysnuté koláče som vyskúšala upiecť podľa receptu od dcéry.Je to ťažšie spracovateľné cesto ako z obyčajnej múky,ale hotové kolače sa chuťovo Zobraziť celý popisCeliatické kysnuté koláče som vyskúšala upiecť podľa receptu od dcéry.Je to ťažšie spracovateľné cesto ako z obyčajnej múky,ale hotové kolače sa chuťovo vyrovnajú tým obyčajným.Tiež sa môžu skladovať v mrazáku.

16+16
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
1/2 kocky
2 ks
200 ml
80 g
80 g
1 KL
PLNKA:
200 g
100 g
50 g
2 KL
300 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie ,odvážime múku ,olej,a vykôstkujeme slivky

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zarobíme kvások z 200ml vlažného mlieka a 2 kl cukru a rozdrvíme kvasnice necháme vykysnúť

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky kýsky nasypeme múku ,pridáme soľ ,cukor,olej a 2 vajcia.

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prilejeme kvások

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varechou vypracujeme hladké cesto ktoré spracovávame dovtedy, až sa pekne odlepuje od misky.

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odpočinuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na polovicu

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech vyložíme papierom na pečenie tak aby sme rozdelili na 1/3 kde uložíme závin a na 2/3 rozložíme polovicu cesta a ručne poupravujeme.druhú polovicu cesta vygúlkame ale bolo by lepšie hned ho dať na papier na pečenie lebo sa dosť trhá a ťažko sa prenáša na plech.

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na vygúľané cesto dame pomleté orechy a mak ,posypeme praškovým cukrom a polejeme olejom.pomaly stočíme do závinu a preložíme na plech.je to veľmi krehké cesto treba robiť opatrne aby neboli diery

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na roztlačené cesto poulkadáme slivky a posypeme pol koláča makom a druhú polovicu orechami.poprášime mletou škoricou a kryštalovým cukrom.necháme kysnúť ešte 40 minút.pred pečenim potrieme závin rozšľahaným vajcom.pečieme pri 180st.50 minút.musíme piecť pomaly aby sa prepiekol aj vo vnútri.

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené koláče necháme vychladnúť a pokrájame na porcie.

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláče z tohoto cesta sú tmavšie lebo mantler múka je zmes . Robila som preto rôzne druhy z jednoho cesta ak je v rodine len jeden celiatik aby mal pestrejší výber.môžeme robiť aj na dva plechy a zdvojnasobíme dávku a pečieme multifunkčno.Pokúsila som sa urobiť aj parené buchty na skúšku len 3 kusy

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Buchty som naplnila lekvárom a dala do pary na 20 minút.a podarili sa z tohoto cesta .

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    hotové som potrela olejom a posypala orechami,grankom , škoricou a praškovým cukrom

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z ostatného cesta som urobila dva záviny.,ktoré som 10 minút pred pečením potrela vajcom(celé kysnutie 50 min.)

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    upečené záviny necháme vychladnúť

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vyskúšajte tento recept oplatí sa!!!! (toto všetko som robila z dvoch dávok cesta)

    Kysnuté koláče-celiatické (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

emsen
ďakujem ,určite vyskúšam ,mám vnuka a chleba a všetko pre neho vymýšľam a pečiem ja ,piekla som už aj moravské koláčiky a vydarili sa mi ,prajem pekný deň...
elisticka
@emsen dakujem a prosím zverejni recept aj na tie moravské koláčiky radi vyskúšame:-))pekny den...
evusik
@elisticka krásne, krásne, krásne tak ako všetky tvoje recepty. Musím povedať, že ťa obdivujem, pretože variť a piecť pre niekoho kto má obyčajnú dietu je niekedy zložité, nieto ešte variť a piecť pre celiatika, musíš tomu určite venovať oveľa viac času ako my čo varíme "normálne". A nielenže to perfektne pripravíš, ešte to aj krásne nafotíš :-) máš môj obdiv
celka
@elesticka- zase výborný recept. Když budu chtít péct bezlepkové,
tak mi budou stačit ty Tvoje recepty. Už jsi jich tady vložila tak moc
za krátkou dobu. A všechny jsou moc zajímavé.
tatranka
Pekne nafotené,ohromne spracované.Určite sú výborné.No musím zase len Eliška pochváliť.Si šikovnica.
jerica
Dostala som chuť spraviť tento koláčik z tvojho receptu. Krása , Mňamka.
jerica
@elisticka to všetko , záviny , osúch,buchty si spravila z toho množstva čo udávaš v recepte ? Dnes budem piecť tvoj recept , len použijem slniečkovú múku.Nviem čím sa líši tá múka! -:((
elisticka
@jerica toto vsetko som urobila z 2 davok ktore som uviedla v recepte.najskor som urobila ten slivkovy a jeden toceny a potom z druhej davky dva zaviny a 3 buchty na skusku.ja nepoznam tu slnieckovu muku co sa pytas.ja som to skusala len z tejto mantlerky.
elisticka
@jerica prosim ta napis mi kto vyraba tu slnieckovu muku nemozem to najst na nete neviem ako vyzera:-((((
jerica
@elisticka Na obale je slniečko, z jednej strany je písané po slovensky a z druhej strany po maďarsky aký druh muky je v sáčku. www.vitaflora.sk
Vitaflóra-Mlyn Kolárovo Železničný rad 11
dobizu
ďakujem a určite vyskúšam, kysnuté som ešte nepiekla, len sa odhodlávam, ale podľa tvojho receptu sa mi určite podarí. Zatiaľ pomaly testujem jednotlivé múky. Celkom sa mi páči promix uni a z mantlerky som robila klasický piškótový korpus a bol dobrý. Ešte raz vďaka!
elisticka
@dobizu ale zatial sa mi podarili kysnuté len z tejto mantlerky z inych muk nie.ked budeš piecť tak odporúčam len z tejto :-)))
elisticka
@dobizu ale neviem či si si vsímla aj palacinky co som tu zverejnila tak tie su vyborne len z promix PK-special z inych neboli take dobre .tieto su jemne a netrhaju sa:-)
dobizu
@elisticka - aha, pozerala som. Tú promix PK si dám asi tiež jednu predpísať. Ďakujem za cenné rady, hneď si zančím, ktorá sa na čo hodí. Pekný dníček :-)
moli
Nádherná práca, nádherné záviny v priereze, viacej ani nemusím komentovať!!!
regina11
Dnes som piekla tento makovník a orechovník z 400g múky. A sú skvelé. Vrele odporúčam. Ďakujem za fajnový recept.
monicka2011
Konečne môžem aj ja tento recept pochváliť.Je úžastný!!!!!!! Neviem si ho vynachváliť.Cesto je veľmi chutné a pracuje sa snim perfektne. Ďakujem,ďakujem a ešte raz ďakujem!!!!!!
Ako plnku som skúsila okrem maku a orechov dať kakao. Veľmi dobre až fantastické :D ! Mňam!!!
teresalaura
Eliska, vdaka za super recept. 1x som v zivote piekla zavin a podaril sa super. Akurat ja tu nemam mantlerku, tak som trochu experimentovala a pouzila som 200g schar na chlieb, 100g schar na kolace a 100g bielej ryzovej muky. Mala som zvysne zemiaky na pyre od vcera, tak som to supla do cesta (asi 2 PL). Este chladnu, no uz som skusila z konca par kuskov odkrojit a cesto vyzera 1* a chuti tiez tak. Trochu som experimentovala aj s plnkou: pretlaceny banan + nutela + kokos. Hmmm, ta vona.... no comment. Manzel sa uz pytal, co to tu tak rozvoniava. V takych pripadoch aj on prechadza na bezlepkovu dietu :)))
elisticka
jej som rada ze sa ti podarili a dobre vediet aj ten mix muk dakujem vyskusam aj ja ine:-)) vidim ze ma poznas ale u teba nevidim kontakt skoda.. ani foto nemas...
teresalaura
No cesto nie je konzistenciou uplne take ako lepkove kysnute, na com ma urcite podiel mix roznych muk, ale myslim, ze je dobre. Okrojila som 3 a nechala do rana v kuchyni a rano som nasla len 1... Asi mame dvojnohe mysi :)) Nerada davam svoje foto len tak na net.. Poslem spravu cez fb.
miika
Ahojte, recept vyskúšaný, je výborný!
Použila som vzhľadom na obmedzenia u deti tieto zmeny:
vymenila som mlieko za ryžové mlieko z tetrapacku, použila som sušené droždie (1sáčok Oetker), a múku som dala Jizerku. Cukor hnedý trstinový. Piekla som 30min. na 180st. a 20min. na 170st., na potretie som použila len žĺtko a veľmi to zhnedlo už po pol hodine, preto som znížila trochu teplotu. Koláče boli makkučké ešte 3dni po upečení, vôbec nepraskli, hoci sa mi robili dierky na vrchu po stočení, proste úžasný recept. A čo je najlepšie, podľa mňa chutil lepšie ako z normálnej múky a keby som ho sama nepiekla, ani by som nevedela že je z bezlepkovej múky.
gaby
Vyzeraju lakavo.....len okrem bezlepkovej muky,potrebujem zmes bez kukurice a zemiakov,neskusal niekto kysnute s pohankovej,amarantovej,gastanovej.....muky?ja viem,tvrdy oriesok:-)

jozka2
gaby,amarantovu muku mozes namiesat s quinoa,pohankovou,ale mensie mnozstno,cirokovu,ryzovu atd.Ja tie muky miesam sama,kde je mozne pridavam aj mandlovu.teraz som piekla vianocne pecivo,manzel tvrdi,ze je chutnejsie ako z normalnej muky.Pohankovej vela do kysnuteho cesta nedavaj,tak za hrst dve.Uzivam muku aj z fazuliek mungo,lenze tu je pocas pecenia citit potom sa to strati.
frezia68
Ďakujem Ti,milá @elisticka ,za výborný recept.Použila som 2/3 Jizerky a 1/3 polohrubej kukuričnej ,miesto oleja so dala Alsan a vydarené.Želám veselého Silvestra a všetko najlepšie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia