Kysnuté cesto na čokoľvek

Autor receptu: dvorka

Moja mamka nerobievala kysnuté cesto kým mala všetky deti doma. Musela odísť do Afriky, aby sa dozvedela jednoduchý recept ktorý už obe vieme naspamäť. Dá sa z neho robiť čokoľvek. Banketové rožky, buchty, koláče, knedľa, dukátové buchtičky, vianočka, mazanec. Podľa toho čo idem robiť pridám vajce, olej, hrozienka a iné. Len pomer tekutiny a múky musí byť vždy rovnaký.

50 minút
príprava
18 22 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Ak idem robiť rožky dám suroviny presne v poradí ako som uviedla do pekárničky, zapnem, potom pomôžem premiešať aby sa lopatky nekrútili nadarmo a nechám bežať program až kým nedomieša. Pekárničku vypnem, cesto poprášim múkou a po 20 - tich minútach ho vyberiem. Ak chcem mať celozrnné cesto, dám 1/3 múky celozrnnej (špaldovú alebo ražnú) a 2/3 chlebovej. Keď idem robiť buchty alebo koláče, do odmerky vyklepnem jedno vajíčko a dolejem do 600 ml mlieka. Habarkou vajíčko s mliekom rozmiešam. Ak idem robiť vianočku alebo mazanec, pridám 100 ml oleja a mlieka dám 500 ml. Jednoduchá rovnica. Ak na jednej strane pridám, na druhej odoberiem. Ak cesto miesim rukou, nechám v múke jamku na mlieko s cukrom a droždím, soľ nasypem na múku aby nepadla do kvásku. Po desiatich minútach začnem miesiť cesto, až sa mi pekne odlepuje od dosky a ruky. Pravdaže na pomúčenej doske alebo v mise. Nechám 20 minút kysnúť.
  2. Cesto rozdelím napríklad na 3 časti. Z jednej urobím slivkový koláč. Cesto rozvaľkám na veľkosť plechu, potriem vajíčkom, poprášim práškovým cukrom a vyložím slivkami, ja dávam reznou stranou dole aby sa koláč napil.
  3. Z druhej urobím černicový koláč. Tak isto na vyvaľkané pocukrované cesto rozložím černice. Keby dozrelo viac, dala by som. Ale, určite nabudúce.
  4. A z tretej narobím slané rožky so syrom. Cesto vyvaľkám do kruhu veľkého, potriem roztopeným maslom alebo olejom, posolím a nakrájam na 16 častí. Alebo spravím 2 kruhy a tie nakrájam na 8 častí. Uložím na ne plátky syra. Môže byť aj kúsok Nivy namiesto plátkov do vrchnej širšej časti, no vtedy treba horné širšie kraje zahnúť do vnútra cez Nivu, aby syr nevytiekol pri pečení. Aj trojuholníkový syr som dávala, alebo šunku a syr a fajn je aj s párkom. To robím len 8 kúskov trojuholníčkov, aby boli rožky dlhšie. Cesto potriem horčicou, položím hore kúsok párku a zatočím ho do cesta do tvaru rožku.
  5. Posýpku robím od oka, niekoľko lyžíc práškového cukru, detskú krupicu a plátky masla - Palmarin alebo Hera, alebo obyčajné maslo. Čo je v kuchyni. Tých plátkov musí byť toľko, aby sa posýpka pekne mrvila medzi prstami. Ja ju zvyknem ešte rozmrviť medzi rukami. Ak sa cesto lepí, pridám krupicu. Ochutnám či je dosť sladká a ak nie, prisladím. Základ je cukor, maslo a krupica. Vtedy je posýpka taká, ako robievala moja babička.
  6. Posýpku nasypem a rozprestriem na oba koláče a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem pri 210°C 22 minút na teplom vzduchu oba plechy. Ako to je pri pečení bez teplého vzduchu neviem.
  7. Rožky zrolujem od širšej strany po užšiu a poukladám na plech.
  8. Potriem vajíčkom, posolím a posypem semienkami. Ja som dala sezam, mak a slnečnicu. Šupnem do rúry a upečiem pri 210°C 20 minút pri teplom vzduchu. Teraz už len jeden plech.
  9. Upečené ovocné koláče. Slivkový je fajný, ale černicový mi chutí viac.
  10. A tu sú aj rožky. Narastené, chrumkavé, voňavé a syrové. A kým som dopísala tento recept, vyparila sa polovica rožkov :(
  11. A tu sú ešte jedny "žemle" plnené šunkou.