Kyslá šošovicová polievka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Stará dobrá klasika nikdy nesklame, dnes som varila kyslú šošovicovú polievku. Pridala som do nej variť kožku z domácej údenej slaniny, je potom chutnejšia. Niekedy ju varím s kyslou smotanou, ale väčšinou s mliekom. Na záver dochutím prelisovaným cesnakom a ked ju odstavím, pridám ocot.

4
porcie
12 h minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suchú šošovicu som namočila do studenej vody na 12 hodín. Vodu, v ktorej bola namočená som zliala a šošovicu som dala variť v čerstvej vode. Tento postup som zopakovala ešte 2x po zovretí vody, aby sa odstránili nadýmavé látky. Potom som pridala kožku z domácej údenej slaniny, bobkový list a varila som ju na strednom plameni.
  2. Pridala som soľ, cukor a mlieko a kým sa prevarilo v polievke, pripravila som si zásmažku.
  3. Na rozohriatom oleji som v panvici orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita a..
  4. ...múku do svetlej žemľovej farby, zaliala som studenou vodou a dobre rozmiešala, aby sa neutvorili hrudky.
  5. Hotovú zásmažku som priliala do polievky a za stáleho miešania som ešte varila cca 15 minút.
  6. Polievku som odstavila, prelisovala som do nej cesnak a nechala prikrytú pokrievkou, aby cesnak ju pekne prevoňal.
  7. Dochutila som ju ešte octom a až na tanieri čerstvo mletým čiernym korením. Polievka je lahodná sladko-kyslá s jemnou príchuťou údenej slaninky.