Kvásková knedľa (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Milujem jedlá s knedľou. Nikdy som ju neskúšala ani urobiť, zdalo sa mi to veľmi náročné. Ale raz to asi musí prísť a človek sa odhodlá. A je to tu. Podarila sa síce na druhý pokus, ale som spokojná. O to viac ma teší, že táto moja obľúbená príloha sa podarila v kváskovej forme. Chcem sa s vami podeliť o tento môj recept. Kto chce, môže vyskúšať.

180 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, použila som ražný. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1- 2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g ražnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Nesmieme si zabudnúť 2 PL odložiť späť do chladničky.
  3. Robot na miesenie nám uľahčí veľa práce, rada ho používam. Do misy od robota si odoberieme 150 g kvásku, pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku. Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.
  4. Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, rozdelíme ho na dve časti. Z tohto množstva získame dve knedle. Každú časť teraz budeme miesiť samostatne. Takým istý spôsobom, ako sme miesili na začiatku. Spracujeme obidva bochníky. Ak nám už cesto drží pokope nerozlieva sa na strany, ale nesmie byť husté, vytvarujeme knedľu do tvaru, aký chceme.
  5. Potom knedle preložíme na plastovú tácku ktorú buď pomúčime, alebo naolejujeme. Vyskúšala som oba spôsoby, lepší je ten druhý. Naolejovať.
  6. Tácku aj s knedľami vložíme do igelitovej tašky a necháme 1,5 hodiny kysnúť. Ak máte chladnú miestnosť, tak aj dlhšie.
  7. Nakysnuté knedle dáme do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú knedľu položíme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme 35 minút. Podľa veľkosti hrnca môžeme pariť obe naraz alebo po jednej. A takto vyzerá v reze moja knedľa :)