Kvasená cvikla - pickles

Autor receptu: sjuz

Niečo zdravé a chutné do zásoby na jeseň a zimu... Takto pripravená cvikla posilňuje imunitu, krvotvorbu, a má očisťujúce účinky.

Postup

  1. Cviklu očistíme, a nakrájame na plátky. Nastrúhame chren.
  2. Do nádoby naukladáme na dno vrstvu cvikly, nasypeme jemne chrenu ( nie veĺa - počas kvasenia sa jeho štiľavá chuť zjemní a skoro stratí) a jemne posolíme. Soli by malo byť 2% z objemu cvikly. Vrstvy striedame. Nakoniec jemne popritláčame, a zaťažíme. Treba dávať ale pozor, aby navrchu bola stále šťava, ktorá sa uvoľní z cvikly, a ktorá po pár dňoch zhustne ako sirup. Ak je jej málo, stačí doliať trochu prevarenej vody. Táto chráni cviklu pred stykom so vzduchom a znehodnotením.
  3. Ak nie je súdok, dá sa dať aj do 5 litrového pohára, ktorý sa obalí alobalom, aby nebol na svetle. Treba dávať pozor, aby pohár bol plný len cca do dvoch tretín. Po cca 2 dňoch sa urobí navrchu pena - čo znamená, že cvikla začala kvasiť. Asi o 5-6 dní sa dá cvikla konzumovať. Skladujeme najlepšie v tmavom ale teplejšom priestore. Treba dodržať čistotu pri vyberaní cvikly, aby sme nezaniesli baktérie - potom by sa začala kaziť. Možeme podávať ako prílohu, alebo z nej pripravovať šaláty.