Kvasená cvikla - pickles
Autor receptu: sjuz
Niečo zdravé a chutné do zásoby na jeseň a zimu... Takto pripravená cvikla posilňuje imunitu, krvotvorbu, a má očisťujúce účinky.
Postup
- Cviklu očistíme, a nakrájame na plátky.
Nastrúhame chren.
- Do nádoby naukladáme na dno vrstvu cvikly, nasypeme jemne chrenu ( nie veĺa - počas kvasenia sa jeho štiľavá chuť zjemní a skoro stratí) a jemne posolíme. Soli by malo byť 2% z objemu cvikly.
Vrstvy striedame. Nakoniec jemne popritláčame, a zaťažíme.
Treba dávať ale pozor, aby navrchu bola stále šťava, ktorá sa uvoľní z cvikly, a ktorá po pár dňoch zhustne ako sirup.
Ak je jej málo, stačí doliať trochu prevarenej vody. Táto chráni cviklu pred stykom so vzduchom a znehodnotením.
- Ak nie je súdok, dá sa dať aj do 5 litrového pohára, ktorý sa obalí alobalom, aby nebol na svetle. Treba dávať pozor, aby pohár bol plný len cca do dvoch tretín.
Po cca 2 dňoch sa urobí navrchu pena - čo znamená, že cvikla začala kvasiť. Asi o 5-6 dní sa dá cvikla konzumovať.
Skladujeme najlepšie v tmavom ale teplejšom priestore.
Treba dodržať čistotu pri vyberaní cvikly, aby sme nezaniesli baktérie - potom by sa začala kaziť.
Možeme podávať ako prílohu, alebo z nej pripravovať šaláty.