Kvaková polievka s krúpami à la Žídek

mariamka - fotkamariamka, 19. augusta 2016
Kvaková polievka s krúpami à la Žídek
Foto: mariamka

Zaujalo ma spojenie kvaky s krúpami, veď čo môže byť lepšie, ako zdravé so zdravým :)

Suroviny

2 ks
1 ks
2 PL
3 ks
2-3 PL
troška postrúhaný




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny. Očistíme a nakrájame. Na maslo dáme dusiť mrkvu a kvaku. Zároveň hneď dajte zvlášť variť krúpy, treba im dlhší čas, nech zmäknú. Ja som mala špaldové, ale môžu byť jačmenné.
    Zeleninu osolíme, okoreníme, pridáme muškátový orech a čerstvý alebo sušený zázvor. Keď je zelenina orestovaná, poprášime hladkou múkou, zarestujeme a zalejeme vodou. Varíme, kým je zelenina na skus, po tejto dobe pridáme zemiaky, nakrájané na kocky. Keď budú aj zemiaky uvarené, pridáme predvarené krúpy. Im už stačí chvíľka, a vlastne hotovo. Dozdobíme vňaťkou.
    Počítajte s tým, že krúpy státím polievku ešte viac zahustia, ale nám to nevadilo. Nezvyčajná, ale výborná chuť, hlavne zdravá. Dobrú chuť :)

    Kvaková polievka s krúpami à la Žídek - obrázok 1

Diskusia k receptu

evusik
kvaku používam celkom často, väčšinou ako prílohu k mäsu ale aj do polievok ju pridávam... my sme polievkový a často neviem akú polievku navariť, tvoj recept sa mi páči, vyskúšam aj s krúpkami :)
haji
Zeleninové polévky miluju, kvaku jsem ještě nikdy nejedla, je čas to změnit. Kroupy do polévky dávala moje stará babi, takže pro mě je v tom kus dětství a nostalgie. Vařím hodně věcí podle ní a jsem moc a moc ráda, že mohu využívat všeho, co mě babi naučila. Díky za receptík @Mariamka
jack
Dobrá polievočka.Len tie krúpi by som nahradila niečím iným.Ja ich príliš nemusím.
haji
@Jack (19.8.2016 20:20)
Ahojík, milá @Jack , mohu ti doporučit jemné kroupy - perličky. Ty jsou tak malinké, že je v polévce budeš hledat. Ale to platí o velikosti, možná ti nechutnají a to je pak jiná. Jde zavařit i krupičkové kapání - nemuselo by být do této polévky špatné.
siisa
Polievka vyzerá super, len tú kvaku som ešte v obchode nevidela :)
mariamka
Dievcence @Evusik @Haji @Jack @Monty @Kukulienka @SiisaKvaskova diky. Kvaka mala tiez u nas premieru, a keby som o nej nevedela tu z Varechy, tak ju v tom Kauf...e prejdem bez povsimnutia. Vzdy vravim, ze Varecha vzdelava a rozsiruje nase obzory. @Jack vobec sa nemusis bat krup, je to obilnina, dokonca s "bordelom" co nasim crevam len prospeje, ale ked naozaj, tak si daj krutony, vlocky, cestovinu, alebo aj nic :) Dakujem za vase mile komenty a tesim sa, ved mame zlato!! :))
1x haji
siisa
@Mariamka (20.8.2016 01:46)

Tiež som toho názoru a teším sa, lebo som tu krátko a také veci som sa naučila, ktoré by som za 20 rokov vlastných skúsenosti nezískala. A nabudúce sa budem lepšie v tom obchode čo píšeš obzerať :DD A hlavne super ľudkovia sú tu všetci.
mariamka
Dakujem damy, pani, ze sa vam polievka paci :) @Pitrs to je dobra nahrada, aj podobna chut, potom daj vediet. Peknu nedelu vsetkym;)
pacik
@Jack (19.8.2016 20:20)

Skús ku konci varenia pridať ovsené vločky...
kytka
Prosím nevím co je kvaka.Jinak polévka super.Děkuji za odpověď.