Kvaka - mliečna polievka
Autor receptu: honestka
Kvaka sa niekedy na Slovensku pestovala vo velkom mnozstve, ale pouzivala sa vacsinou pri vykrme osipanych. Farba kvaky bola slabo oranzova a troska sladkastej chuti. Aj ked Rutabaga-(tiez Swede je angl. vyraz) nie je uplne ta ista odroda, co si pamatam ja z domu, tu z nej robim dobru polievku, ktoru varila mama z kvaky doma a patri medzi nase oblubene.
V chudobnejsich rodinach sa z nej varili aj ine - napr. mucne jedla, alebo sa podavali tam, kde sa pouzivali zemiaky.
Postup
- Vsetku zeleninu pokrajame na kocky a dame pomaly dusit tak, ze prilievame
po troske vodu.
Ked je vsetko polomake, zalejeme horucou vodou a prevarime.
Ked zacne vriet, tak zo smotany si urobime s mukou zatrepku a vsetko spolu
prevarime.
Dodnutime podla svojich potrieb koreninami a solou.
- Tato polievka je velmi chutna a vyzivna a tak isto sa z nej moze urobit KREMOVA tak, ze
vsetko rozmixujeme ponornym mixerom.
Ma zvlastnu sladkastu chut od mrkvy a rutabagy a tak je velmi dobra aj vtedy,
ked sa namiesto sladkej smotany prida smotana kysla.
- Rozdiel medzi RUTABAGA a TURNIP v obrazku sa mozno nezda velmi velky ale vo farbe a v chuti je tento rozdiel podstatny.
Turnip je viac biely a ma pikantnu chut, ktora sa skor da prirovnat k stiplavejsiemu kalerabu, naopak rutabaga je slabo-oranzova a nasladla.
Pre porovnanie som nasla obrazky ak pomozu.
Obidve zeleniny samostatne su tak isto vyborne ak ich pridame k varenym zemiakom a tieto potom vymiesame na pyre.
- Tuto polievku som uverejnila na podnet diskusie, ktora bola o sweet potato (sladkych zemiakoch) a yams - pretoze bola tam rec o nich, ale su to zase len predsa ine a samostatne druhy zeleniny hoci my ked sa tu snazime tieto prelozit nenajdeme poriadny eqvivalent ako ich nazvat.
http://varecha.pravda.sk/diskusie/nedocenene-lacne-suroviny/346-forum.html
Na obrazku je cast mojej urody vlani.
Nove listky su vynikajuce osmazit na masle a troska cesnakovej soli.
- K polievke podavame celozrnne zemlicky s orechami ak ich mame poruke, alebo ine druhy chlebov, ci placiek, ktorych receptov je na vareche velky pocet.
http://varecha.pravda.sk/recepty/celozrnne-zemlicky-vlasskymi-orechami/6462-recept.html
Dobru chut!