Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Klasický kurací vývar s tak trošku inými knedličkami - už dávnejšie mi v hlave vznikol nápad na tieto knedličky, takže keď som sa dostala k mladučkým suchohríbom bolo jasné, na čo ich použijem.

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie krídla opláchneme a dáme sprudka zapiecť do vyhriatej rúry na cca 15 min
  2. ...keď sú pripečené do červena, vyberieme ich a dáme do hrnca. Aj to čo zostane v pekáčiku pripečené, prelejem horúcou vodou a pridám do polievky - vďaka pripečenému má polievka krásnu farbu.
  3. Pripravíme si zeleninu - očistíme, umyjeme a nakrájame na požadované tvary
  4. ...krídla a zeleninu dáme spolu do hrnca, zalejeme studenou vodou (tú som zabudla uviesť medzi surovinami - podľa potreby, resp. podľa veľkosti hrnca, v ktorom varíme), pridáme nové korenie a dáme variť.
  5. Pripravíme si hríbiky, opláchneme pod vodou, osušíme, nakrájame na drobno
  6. Pečienku opláchneme, vyčistíme od blán a žíl a rozdrvíme na kašu. Ja mám na to taký ako keby väčší lis na cesnak - kúpený pred milion rokmi v teleshopingu :) - krásne sa cez to pečienka pretlačí a všetky blany a veci, čo nechceme zostanú vo vnútri lisu.
  7. ...rohlíky nakrájame na kolieska, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a soľou
  8. ...zalejeme horúcou vodou a necháme "nabobtnať" a vychladnúť
  9. ...vychladnuté rohlíky vyžmýkame, dáme do misy, pridáme rozomletú pečeň
  10. ...na masle podusíme na jemno nakrájané hríbiky
  11. ...podusíme cca 12 min, necháme vychladnúť
  12. ...aby to rýchlejšie vychladlo dala som chladnúť na tanier, ešte k horúcemu som pridala nasekanú petržlenovú vňať
  13. ...do misy k vyžmýkaným rohlíkom a pečeni pridáme ostatné suroviny - vychladené hríby aj s maslom a petržlenovou vňaťou, vajíčko, soľ, majoránku, najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhaný cesnak
  14. ...zahustíme detskou krupicou
  15. ...alebo strúhankou - všetko spolu vymiešame
  16. ...vznikne nám kompaktná voňavá hmota. Ak máte radi knedličky tuhšie, treba pridať krupice či strúhanky viac. My máme radi tieto knedličky jemnejšie, preto ich robím takej polohustej konzistencie, knedličky hádžem do polievky veľkou lyžičou (polievkovou). Vždy si trochu polievky odoberiem do menšieho hrnca, nikdy ich nehádžem do všetkej polievky - tak to robila aj moja maminka. Necháme variť cca 10-12 minút a výborné voňavé knedličky sú hotové.
  17. Tip na záver: Vždy robím cesta na knedličky viac (už keď sa s tým babrem :) Časť hmoty si dám zamraziť - použijem pri ďalšej polievke v budúcnosti. Nádobku na ľad jemne vymastíme maslom alebo olejom a lyžičkou do nej naberieme knedličkovú hmotu - utrasieme a dáme zamraziť. Keď to zamrzne, môžeme vyklepnúť a odložiť v dóze alebo sáčku do mrazničky.