Krúpovo-zeleninové rizoto - krupoto - s tofu

janikbj - fotkajanikbj, 8. marca 2012
Krúpovo-zeleninové rizoto - krupoto - s tofu
Foto: janikbj

V poslednej dobe som si veľmi obľúbila krúpy a tak sa ich snažím variť čo najčastejšie. Okrem rôznych polievok máme veľmi radi aj krúpy Zobraziť celý popisV poslednej dobe som si veľmi obľúbila krúpy a tak sa ich snažím variť čo najčastejšie. Okrem rôznych polievok máme veľmi radi aj krúpy na spôsob rizota, teda krupoto :-)

Suroviny

 (údené/biele)
 mrazená alebo čerstvá
  podľa chuti
  (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Najprv si poriadne prepláchneme krúpy (ja kupujem väčšinou stredne veľké, myslím č. 7). Namočíme ich na hodinku-dve do vody a necháme napučať. Tofu nakrájame na kocky a namarinujeme ho podľa chuti (ja dávam sójovú omáčku, kari korenie, mletú papriku a čierne korenie. alebo čo mi práve príde pod ruku ;-) . necháme aspoň pol hodinky postáť. Cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja ju vo veľkej panvici, najlepšie vo woku spolu s namarinovaným tofu osmažíme. Vyberieme z panvice a dáme bokom. Zeleninu môžete použiť podľa chuti, odporúčam mrkvu, brokolicu, šampiňóny alebo hocijakú mrazenú zmes, akú máte radi. Keď použijete čerstvú zeleninu, nakrájajte ju na primerané kúsky a na troške oleja spolu so scedenými krúpami chvíľu opekajte. Zalejeme vývarom, približne po vrch zmesy a prikryté dusíme. Podľa potreby podlievame po treche vývarom. Ak používame mrazenú zeleninu, stačí ju pridať neskôr, keď sú krúpy skoro hotové, urobí sa rýchlo. Podobne ku skoro hotovým krúpom vrátime opečené tofu s cibuľou. Osolíme, okoreníme. Ku koncu varenia už varíme krupoto odokryté, aby sa prebytočná tekutina vydusila - odparila. Niekedy pridávam do krupota aj osobitne uvarenú pohánku. Hotové jedlo nakoniec môžeme posypať strúhaným syrom.

    Krúpovo-zeleninové rizoto - krupoto - s tofu  - obrázok 1

Diskusia k receptu

lia66
Mňamky, hamky...robievam "rizoto" s krúpami...keď už je hotové, tak tam pridám surovú "kalifornsku" papriku z každej farby a aj kolieska póru-aby to chrumkalo...aj chuť je taká lepšejšia. Inak ho máš krásne-robíš chúťky!!!
lia66
Ešte som zabudla-takto robím aj jahle(pšeno)...je to lahôdka!!!
fialka49
Je to kombinácia zdravých surovín. Všetkým nám prospeje v tomto čase.
pacik
Krúpy mám veľmi rada a objavila som aj výbornú chuť pšena, vyskúšam :-)
remcula
Často si poslední dobou dělám přílohu z krup, pohanky, popřípadě z jáhel. Díky za nový nápad!!
garanco
Dobrý nápad! Z krúp som "rizoto" ešte nerobila, ale vyskúšam, krúpy máme radi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia