Krúpovo-zeleninové rizoto - krupoto - s tofu

Autor receptu: janikbj

V poslednej dobe som si veľmi obľúbila krúpy a tak sa ich snažím variť čo najčastejšie. Okrem rôznych polievok máme veľmi radi aj krúpy na spôsob rizota, teda krupoto :-)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si poriadne prepláchneme krúpy (ja kupujem väčšinou stredne veľké, myslím č. 7). Namočíme ich na hodinku-dve do vody a necháme napučať. Tofu nakrájame na kocky a namarinujeme ho podľa chuti (ja dávam sójovú omáčku, kari korenie, mletú papriku a čierne korenie. alebo čo mi práve príde pod ruku ;-) . necháme aspoň pol hodinky postáť. Cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja ju vo veľkej panvici, najlepšie vo woku spolu s namarinovaným tofu osmažíme. Vyberieme z panvice a dáme bokom. Zeleninu môžete použiť podľa chuti, odporúčam mrkvu, brokolicu, šampiňóny alebo hocijakú mrazenú zmes, akú máte radi. Keď použijete čerstvú zeleninu, nakrájajte ju na primerané kúsky a na troške oleja spolu so scedenými krúpami chvíľu opekajte. Zalejeme vývarom, približne po vrch zmesy a prikryté dusíme. Podľa potreby podlievame po treche vývarom. Ak používame mrazenú zeleninu, stačí ju pridať neskôr, keď sú krúpy skoro hotové, urobí sa rýchlo. Podobne ku skoro hotovým krúpom vrátime opečené tofu s cibuľou. Osolíme, okoreníme. Ku koncu varenia už varíme krupoto odokryté, aby sa prebytočná tekutina vydusila - odparila. Niekedy pridávam do krupota aj osobitne uvarenú pohánku. Hotové jedlo nakoniec môžeme posypať strúhaným syrom.