Krumpliguláš fotorecept

jody - fotkajody, 22. júla 2010
Krumpliguláš (fotorecept)
Foto: jody

U nás obľúbené, jednoduché, rýchle, chutné...

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 kg
1 veľká
5 strúčikov
1 PL kopcom
1 ks
1 KL
1 KL
1 KL
 za hrsť
 plátok
 za pol hrste




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme, cibuľu pokrájame na drobno, cesnak na pásiky, zemiaky na kolieska. Špekačku na malé kocky. Na oleji speníme cibuľku a opečieme spolu s rascou.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prídáme špekačku a opekáme ďalej.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíli pridáme petržlenovú vňať, potom obe papriky a poopekáme. Zalejeme horúcou vodou.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do pripraveného základu nasypeme zemiaky, pridáme cesnak a posolíme (niekto dáva aj bujónovú kocku). Varíme cca 20 min.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú zemiaky mäkké, zahustíme zátrepkou z vody a múky. Povaríme 5 min. Nakoniec pridáme v ruke rozmelnený majorán a plátok masla.

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tanieri ozdobíme kyslou smotanou alebo jogurtom (teraz v lete sa to priam žiada) a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť. :-)

    Krumpliguláš (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Krumple,zemiaky,grule,švábka........obľúbené a u nás doma pod názvom falošný guláš.A k tomu uhorkový šalát s cesnakom a mením aj za rezeň:-))) ale nie vždy.
budkar
V Čechách sa s takýmto gulášom môžete stretnúť pod názvom "Buřt guláš".
zdezda
:-) aj my máme radi túto zemiakovú verziu, voláme ho slepý guláš a kvôli deťom, keď boli malé, som si zvykla ho variť z točenej, je menej mastná :-), pekné foto
používateľ nemá avatar
dry
dry
Keď je tam klobása, tak slepý guláš to nemôže byť. U nás sa to volá paprikáš krumli. Obdobne varím aj ja, ale šťavu s múkou nezahusťujem. Ak chcem paprikáš s hustejšou šťavou, zemiaky trocha rozvarím a šťava bude hustá.
evanaaa
Dry, máš pravdu, zemiakový paprikáš - opražená cibuľka posypaná ml. paprikou, zemiaky na kocky a dusiť. A ak sa dá nakoniec smotana vtedy je to ten pravý paprikáš, no môže byť aj bez nej. Ale toto je slepý guláš a každý doň dáva údeninu, ja som ho práve pred hodinou jedla, trochu pikantný a dala som doň tenký prešovský kabanos, pokrájaný. Rýchle a sýte jedlo s chlebom, či pečivom.
evanaaa
ešte chcem dodať, že paprikáš je hustejší, ale do tohto gulášku dávam viac vody, kvôli šťave. A zahustím.
mamatata2
Jody, predbehla si ma s receptom. Robila som ho predvčerom, rýchle jedlo, bez dlhého stánia pri sporáku v tomto teple. Super, krásne fotky.
agatka
Tak mna ten krumpili gulas vratil do mladosti,33 rokov naspet,mala som frajera z madarskej oblasti,to je ich jedlo,on stale robil taky chutny,tak som sla aj ja raz oskusat,ze nemam co pokazit,ale ja truba som to zaliala s velkym mnozstvom vody a vznikla mi nechutna skareda masa,ale teraz si to zopakujem podla dobreho receptu.Agatka od malickeho Smartu,zatial mi sluzi dobre.Ahojte Varechaci!
sovka62
U nás to bol slepý guláš a ak v ňom bola nejaká klobáska, otec vždy hovoril, že na jedno oko vidí. Mávali sme určite raz za dva týždne a spolu s granatírom to bolo moje najobľúbenejšie jedlo. A mám v ňom rada aj haluštičky nahádzané z lopára a k tomu ešte aj chlebík.
bozulka
Tiež máme radi a robím s rôznymi obmenami/ čo špajza a chladnička dá/.Mám radšej trošku hustejší, ako pravý gulášik mäsový.
kimika
Zvyknem robiť čisto len zo zemiačkov ako prílohu k tekvicovému prívarku alebo len tak s chlebíkom...každopádne je to mňamka veľká! :) P.s: krásne foto, skoro som oslintala monitor :D
jody
Veru dievčatá, ďakujem aj ja za pripomenutie, :-))), tiež som naň dostala chuť...
drquinova2
U nás sú to paprikované zemiaky a všetkým nám chutia a hlavne je to pomerne rýchlo hotové.Pozudravujem všetkých varechárov.
kadgam
toto milujem, môže byť aj bez špekáčky. dávam do zoznamu na zajtra
sevil
Papróibujem, takéto guláše já rád.