Krkovička naša dobrá (fotorecept)
Autor receptu: cezar
Tých krkovičiek je tu neúrekom, no chcel som sa podeliť o gurmánsky zážitok z nedeľného
obeda. Viem, že odporcovia bravčového mäsa a zástanci diét ma nepochvália, no isto sa tu
nájdu takí, ktorým táketo jedlo chutí. Ba možno sa nájdu aj takí, ktorí občas zhrešia
jedlom.
20 minút príprava |
80-90 minút na 180 °C |
Postup
- Mäsko krkovičkové si nakrájame na plátky a jemne rozklepkáme, aby sa nám dobre balili závitky.
Jemne ich osolíme a posypeme čiernym korením. Necháme ich opočívať v pokoji.
- Zatiaľ, čo bude mäso odpočívať, udusíme si kyslú kapustu na cibuľke a diétnej slaninke.
Dochutenie je individuálne, pretože každá kapusta je inak kyslá. Niektorá potrebuje umyť, iná nie. Záleží od chuti.
Po udusení ju necháme mierne vychladnúť.
- Klobásku si rozrežeme na podlhovasté kúsky, aby sa nám dobre balili závitky. Pred tým som klobásku ošúpal.
No a keď je všetko pripravené, začneme baliť.
Na každý plátok dáme udusenú kapustu a kúsok klobásky, zvinieme a do mierne vymasteného pekáča ukladáme naše výtvory.
- ...a balíme...a balíme, až je všetko hotové a pekne poukladané v pekáči.
Medzi závitky dobre schováme kúsky cesnaku, aby pustil do mäsa vôňu.
Potom úplne mierne podlejeme výtvor vodou (naozaj len trošku, pretože všetko pustí šťavu), posolíme a okoreníme na vrchu, prikryjeme mäso alobalom a dáme piecť asi na 180°C.
Približne po 1 hodine a 10 minút pekáč odkryjeme a zapečieme do červena.
Občas pri dopekaní prelievame výpekom, aby závitky neboli suché a mali peknú farbu.
- No a potom už len vydržať, kým sa dostaneme k tanieru.
Podávame napríklad so zemiakovou kašou, s posypanou - do zlatista opečenou cibuľkou.
Keďže mi ostala aj nadusená kyslá kapusta, bola ako príloha k mäsu.
....samozrejme je možno bohato prelievať dobrým vínkom alebo pivom. To sa samo žiada.
(Inak by si to mäsko myslelo, že ho zjedol pes - tí nezapíjajú).