Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou fotorecept

havino - fotkahavino, 8. júna 2013
Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept)
Foto: havino

V poslednej dobe nám chutia koláče z krehkého cesta. Bola som zvyknutá ich piecť len s jablkovou, orechovou, alebo makovou plnkou. Vďaka vareche, sme Zobraziť celý popisV poslednej dobe nám chutia koláče z krehkého cesta. Bola som zvyknutá ich piecť len s jablkovou, orechovou, alebo makovou plnkou. Vďaka vareche, sme prišli na chuť týmto koláčom aj s inými plnkami. Týmto koláčom s menšou obmenou som sa inšpirovala zo stránky nosalty. Plnka je veľmi jemná, ochutená vanilkou a citrónom.

60 minút
príprava
30-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
250 g
120 g
4 ks
1 ks
z 1 citróna
2 PL
Plnka:
0,6 litra
4 - 5 PL podľa chuti
2 ks
1 PL
zo 4 bielkov
400 g




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto. Necháme aspoň pol hod,odpočívať v chlade. Rozdelíme ho na väčší a menší kúsok. Do väčšieho primiešame kakao a riadne zapracujeme. Kakaové cesto vyvaľkáme na vymastený plech.

    Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým vyšľaháme sneh zo 4 bielkov. V chladničke som mala navyše 3 bielky, tak som pridala aj tie. Necháme chvíľku bokom. Uvaríme hustejší puding s vanilkovým strukom, do mlieka pridáme kôru citróna. Ja som pridala aj vanilkový cukor s pomarančovou príchuťou. Do ešte horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, opatrne metličkou, nech puding zostane nadýchaný.

    Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do pudingu so snehom opäť opatrne vmiešame 400 g pochúťkovu smotanu.

    Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnku si dosladíme podľa seba, prípadne pridáme ešte kôru z citróna. Ja som ju robila so stéviou. Prelejeme na hnedé cesto. Z bieleho cesta urobíme mriežky, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým som tu recept vložila a natiahlo mi fotky, koláč zjedený a ja by som ten reklamný persen potrebovala určite. Aj koláč pomaly zjedený, ako napísaný. Rýchlejšie som ho upiekla, ako tu vkladala a opisovala. Dobrú chuť Vám želám.

    Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som ho na klasickom plechu, podľa mňa veľkom. Podľa vlastnej skúsenosti, odporúčam uvariť si viac pudingu, kľudne aj z litra mlieka a sneh tiež z viac bielok, v tom prípade pridať aj cukru podľa vlastnej chuti. Ak sa dodrží tento rozpis surovín odporúčam menší plech, alebo okrúhlu formu. Nebáť sa ochutiť plnku riadne citrónovou kôrou a vanilkou.

Diskusia k receptu

margaretka28
Pekný koláč si upiekla verím, že bol výborný a odležaný do druhého dňa by bol ešte lepší - kk :-)
ywett
lákavý a krásny recept, tiež aj fotky! :-)...si šikovná, len tak ďalej ♥
akeber
super koláčik si upiekla, páči sa mi ukladám určite vyskúšam :-)
ariela6
krasny kolačik chcem sa ta spytat ako použivaš tu steviu ja ju mam ako bylinku na balkone a neviem ako ju možem použit do kolača dik za poradenie
mesiar50
Tvoje šikovné ruky upiekli pekne vyzerajúci,ale určite aj dobrý koláčik
anina6
veľmi pekný koláčik havino, už je uložený a určite príde čochvíľa na rad.
staja
Aj mne sa páči tento koláčik. Ukladám do KK.
iva63
super koláčik, už je v kk...veľmi sa mi páči!
elysa
už je v kk, krásny a určite aj chutný...
helca103
Veľmi pekná úvodná fotka,koláčik vypadá chutne, šťavnato a určite ho vyskúšam ked nas bude doma viac ako jeden kus :-)
havino
dakujem vám pekne za nahliadnutie. Ak by niekto skúšal, doplním to aj do receptu neskôr, už by som urobila puding kludne aj z litra mlieka, dobre ho ochutiť citronom, alebo pridať by sa dalo aj nejaké ovocie. Inak je to rýchlovka.
lusinkab
Juj jak tak pozeram na tento kolacik tak pre nas sladkozrutov to nebude asi dobra volba lebo skoncime tak ako naposledy kedy sme dvaja cely plech vyjedli za jeden vecer :-) ale ulozim do KK lebo kolacik je krasny a verim,ze na neho pride rad :-) super
pusta
ejha, fantázia. po ňom sa muselo len tak zaprášiť :-)
stacy77777
koláčik upečený,tá plnka bola nebezpečne dobrá ešte pred pečením,fakt výborný koláč, vďaka za recept
havino
@stacy , si ma potešila, hej, hej, tá plnka je jedlá pred pečením, možno lepšie,ako po upečení. ja osobne som bola zvedavá, ako bude chutiť upečená, pretože takú robievam bez smotany do krémeša, ale tiež som sa nesklamala, len nabudúce jej urobím viac a na menší pekáč a viac dám citronovej kory a šťavy
jerica
@havino , akosi som prehliadla super koláč, už aj ide tam , KK !! foto na zjedenie a tá plnka tiež :-)
havino
@dakujem vám všetkým za milé komentáre, s fotkami som vydala maximum zo seba, viac už nemám talent. Uvarím, upečiem, naservírujem, ale fotiť, na to som ešte nevyrástla asi

@lucinka , ved to ty máš na svedomí tento koláčik u nás doma, od kedy som robievala tvoju della nonna, chalani sa jej neprejedli a toto mi prišlo taká rýchlejšia náhrada a nemýlila som sa, samozrejme, že crema pasticcera sa nedá porovnať,ale pre tento druh tu stačila taká plnka
baty
Kolacik je vyborny,plnka je akoby tak trochu tvarohova,vcera som ho robila,nie je velmi sladky,lahodny s tym citronom,vyborny,nabuduce tiez vyskusam s ovocim a s viac pudingom,bielok som dala tiez viac. Krasne nafoteny,nadhera,gratulujem...
baty
Kolacik je vyborny,plnka je akoby tak trochu tvarohova,vcera som ho robila,nie je velmi sladky,lahodny s tym citronom,vyborny,nabuduce tiez vyskusam s ovocim a s viac pudingom,bielok som dala tiez viac. Krasne nafoteny,nadhera,gratulujem...
havino
@baty , veľmi ma to teší, že vám chutil, je to taká zmena s tou plnkou v krehkom ceste, treba dať ozaj dosť citrónovej kory a kludne aj šťavy,viac bielok ak sú doma navyše. Pridám foto, čím plnku ochutila ja, vanilkový cukor s pomarančovou príchuťou. Sa mi to veľmi v nej páčilo.



ebaka
úvodné i koncové foto hovorí za všetko...mňam...vydaril sa Ti a ja ukladám do KK
margaretka28
@havino , tak som vyskúšala tento Tvoj koláč, piekla som ho ešte včera, ale môžem povedať, že dnes ked je odležaný,, je ešte oveľa lepší, dakujem za recept :-)
danielcacka
vyborný koláčik, ja som ho troška obmenila, puding som uvarila tak, že som zliala vodu z mandarinkového kompótu, doplnila potrebným množstvom mlieka a ostatných ingrediencií z receptu, a do plnky som potom dala aj tie mandarínky, jedna báseň, ľahký, cesto krehúčke, nepresladený, osviežujúci..... nemám už slov a nie je taký komplikovaný :-) určite som ho nerobila poslednýkrát
havino
no prosím @danielcacka , ako perfektne si koláč osviežila, ja určite vyskúšam podľa teba, lebo som tiež prizvukovala a ja som teda dala hojne citronovej kôry, žiadalo sa mi osviežiť náplň v ňom a ty si to super vymyslela, vdaka ti za komentár aj za nápad, teší ma, že vám chutilo
eviana
@havino , Tánička moja milá... no a je to tu zas, slintám tu ako taký Harino keď pozerám na tie Tvoje krásne rezy... dokonalosť sama a ako sú krásne nakrájané, ja nech robím čo robím, furt to je ako keby som ich pod vplyvom krájala... máš môj obdiv Táni, potlesk, secky hviezdy a samoska aj miesto v mojej KK opäť a zasa :)
Malý tip: Robievam si doma vanilkový cukor - kupujem naň krupicový v Lidli, páči sa mi tá jeho konzistencia a vždy pred Vianocami si robievam aj s vôňou citrónu - nasuším pásiky (resp. šúpance) citrónovej kôry a spolu s vylupnutými vanilkovými luskami vložím do krupicového cukru - za dva týždne je úžasne voňavý cukor :)
havino
@evka , dakujem a páči sa mi ten nápad s citronom do vanilkového cukru, ved som ho taký kupovala aj s pomarančovou korou, urobím veru, nenapadlo ma doteraz, vdaka
jerica
konečne som : hlasoval 1 človek :-) 5x :-)
Tánička, exscelentné foto :-) a ešte "somolepší " koláčik :-)
matidlo
dobrý deň,prosím Vás aký je presný postup na vypracovabie cesta? dakujem
havino
@matidlo , tak ako je napísané, múku, maslo, prášok do pečiva, cukor, vajíčka, to čo je v surovinách, si navážiš, nadávkuješ do jednej misy, pekne rukami spracuješ, nesmie sa lepiť, musí byť pekný bochník, ako vidíš na fotkách, bochník si zabal do folie a daj do chladničky na hodinku. Po hodine si bochník rozdelíš na väčšiu časť a menšiu časť, trištvrte a štvrť by som povedala, do tej väčšej pridáš kakao a opäť rukami zapracuješ do cesta, až je súvisle kakaové, aby nezostali pruhy z kakaa, to kakové vyváľkaš na plech, väčšie nech je preto, lebo je to spodný plát a nech je hrubší na spodu.
tatranka
Aj tento tvoj koláčik mi ušiel.No už som to Tánička napravila.Je už v KK.Je dobré,sem tam si niečo na Facebooku zopakovať.Už som tak objavila nie jeden chutný a kvalitný recept.
luss44
no ešte že sa rcp pripomenul, plnka sa mi veľmi páči. A od @havino je to záruka kvality, chválim a ukladám.
anynjo
prosim len o maly detail ku kakaovému cestu.davate ho predpiect este pred naliatym kremu abo nie?našla som jeden recept kde spodne cesto predpeču.
havino
dievčatá @tatranka , @luss , @babkamt , ja sa vám ospravedlnujem, že som nepostrehla vaše pristavenie sa, bud som vaše komentáre mala v spame, ale aj tie kontrolujem, alebo som prehliadla ked som maily v spame vymazávala, neviem prečo som ich nenašla, dakujem vám za komentáre

@anynjo , nedávam predpiecť, v tomto prípade nie je potrebné, nakolko sa aj na vrchu pečie ten istý druh cesta, nemusíš sa báť, peč naraz všetko, len podmienka, väčšiu časť cesta si daj na spodok a menšiu na vrch
luss44
Tánička milá, dnes som rozmýšľala nad nejakou jemnou plnkou a spomenula som si na tento Tvoj koláčik, tak som ju hned aj použila na špaldový mrežovník s čiernym hroznom. Trošku som ju prispôsobila zásobám - smotany som dala menej a pridala jemný tvaroh, namiesto Zl.klasu mám puding Dr.Oetker Pravá vanilka. Nevydržali sme do úplného vychladnutia plnky, tak nie je celkom tuhá, ale chuťovo skvelá, jemnučká, veľké dakujem za tip :)


havino
sa teším @luss , mám radosť, ked si človek takto spomenie na recept zapadnutý prachom :-), som rada, že chutilo, veľmi rada, ja to isté, ked nie je dostatok smotany a niekedy aj zámerne nastavujem tvarohom, máš ho ukážkový




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia