Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou fotorecept
Foto: havino
V poslednej dobe nám chutia koláče z krehkého cesta. Bola som zvyknutá ich piecť len s jablkovou, orechovou, alebo makovou plnkou. Vďaka vareche, sme Zobraziť celý popisV poslednej dobe nám chutia koláče z krehkého cesta. Bola som zvyknutá ich piecť len s jablkovou, orechovou, alebo makovou plnkou. Vďaka vareche, sme prišli na chuť týmto koláčom aj s inými plnkami. Týmto koláčom s menšou obmenou som sa inšpirovala zo stránky nosalty. Plnka je veľmi jemná, ochutená vanilkou a citrónom.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
250 g |
|
120 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
|
|
z 1 citróna |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
0,6 litra |
|
4 - 5 PL podľa chuti |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
zo 4 bielkov |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
400 g |
|
Postup
-
1
Zo surovín vypracujeme cesto. Necháme aspoň pol hod,odpočívať v chlade. Rozdelíme ho na väčší a menší kúsok. Do väčšieho primiešame kakao a riadne zapracujeme. Kakaové cesto vyvaľkáme na vymastený plech.
-
2
Medzitým vyšľaháme sneh zo 4 bielkov. V chladničke som mala navyše 3 bielky, tak som pridala aj tie. Necháme chvíľku bokom. Uvaríme hustejší puding s vanilkovým strukom, do mlieka pridáme kôru citróna. Ja som pridala aj vanilkový cukor s pomarančovou príchuťou. Do ešte horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, opatrne metličkou, nech puding zostane nadýchaný.
-
3
Do pudingu so snehom opäť opatrne vmiešame 400 g pochúťkovu smotanu.
-
4
Plnku si dosladíme podľa seba, prípadne pridáme ešte kôru z citróna. Ja som ju robila so stéviou. Prelejeme na hnedé cesto. Z bieleho cesta urobíme mriežky, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
-
5
Kým som tu recept vložila a natiahlo mi fotky, koláč zjedený a ja by som ten reklamný persen potrebovala určite. Aj koláč pomaly zjedený, ako napísaný. Rýchlejšie som ho upiekla, ako tu vkladala a opisovala. Dobrú chuť Vám želám.
-
6
Piekla som ho na klasickom plechu, podľa mňa veľkom. Podľa vlastnej skúsenosti, odporúčam uvariť si viac pudingu, kľudne aj z litra mlieka a sneh tiež z viac bielok, v tom prípade pridať aj cukru podľa vlastnej chuti. Ak sa dodrží tento rozpis surovín odporúčam menší plech, alebo okrúhlu formu. Nebáť sa ochutiť plnku riadne citrónovou kôrou a vanilkou.
@lucinka , ved to ty máš na svedomí tento koláčik u nás doma, od kedy som robievala tvoju della nonna, chalani sa jej neprejedli a toto mi prišlo taká rýchlejšia náhrada a nemýlila som sa, samozrejme, že crema pasticcera sa nedá porovnať,ale pre tento druh tu stačila taká plnka
@margaretka28 , aj tebe sa krásne vydaril :)
Malý tip: Robievam si doma vanilkový cukor - kupujem naň krupicový v Lidli, páči sa mi tá jeho konzistencia a vždy pred Vianocami si robievam aj s vôňou citrónu - nasuším pásiky (resp. šúpance) citrónovej kôry a spolu s vylupnutými vanilkovými luskami vložím do krupicového cukru - za dva týždne je úžasne voňavý cukor :)
Tánička, exscelentné foto :-) a ešte "somolepší " koláčik :-)
@anynjo , nedávam predpiecť, v tomto prípade nie je potrebné, nakolko sa aj na vrchu pečie ten istý druh cesta, nemusíš sa báť, peč naraz všetko, len podmienka, väčšiu časť cesta si daj na spodok a menšiu na vrch