Krehký koláč s pudingovo-smotanovo-snehovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: havino

V poslednej dobe nám chutia koláče z krehkého cesta. Bola som zvyknutá ich piecť len s jablkovou, orechovou, alebo makovou plnkou. Vďaka vareche, sme prišli na chuť týmto koláčom aj s inými plnkami. Týmto koláčom s menšou obmenou som sa inšpirovala zo stránky nosalty. Plnka je veľmi jemná, ochutená vanilkou a citrónom.

60 minút
príprava
30-40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto. Necháme aspoň pol hod,odpočívať v chlade. Rozdelíme ho na väčší a menší kúsok. Do väčšieho primiešame kakao a riadne zapracujeme. Kakaové cesto vyvaľkáme na vymastený plech.
  2. Medzitým vyšľaháme sneh zo 4 bielkov. V chladničke som mala navyše 3 bielky, tak som pridala aj tie. Necháme chvíľku bokom. Uvaríme hustejší puding s vanilkovým strukom, do mlieka pridáme kôru citróna. Ja som pridala aj vanilkový cukor s pomarančovou príchuťou. Do ešte horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, opatrne metličkou, nech puding zostane nadýchaný.
  3. Do pudingu so snehom opäť opatrne vmiešame 400 g pochúťkovu smotanu.
  4. Plnku si dosladíme podľa seba, prípadne pridáme ešte kôru z citróna. Ja som ju robila so stéviou. Prelejeme na hnedé cesto. Z bieleho cesta urobíme mriežky, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  5. Kým som tu recept vložila a natiahlo mi fotky, koláč zjedený a ja by som ten reklamný persen potrebovala určite. Aj koláč pomaly zjedený, ako napísaný. Rýchlejšie som ho upiekla, ako tu vkladala a opisovala. Dobrú chuť Vám želám.
  6. Piekla som ho na klasickom plechu, podľa mňa veľkom. Podľa vlastnej skúsenosti, odporúčam uvariť si viac pudingu, kľudne aj z litra mlieka a sneh tiež z viac bielok, v tom prípade pridať aj cukru podľa vlastnej chuti. Ak sa dodrží tento rozpis surovín odporúčam menší plech, alebo okrúhlu formu. Nebáť sa ochutiť plnku riadne citrónovou kôrou a vanilkou.