Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom fotorecept
Foto: pusta
Moji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-) Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo Zobraziť celý popisMoji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-) Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo hotové. Majú ostrú pikantnú chuť korenia a ovčieho syra Pecorino, sú krehké, zároveň mäkkučké, veľmi chutné a sú vynikajúcimi "korčuľami" k vínu, výborné na pohostenie.
porcií
príprava
na 200 -horný a dolný o °C
Suroviny
600 g |
|
2 - 3 ČL |
|
3 ČL |
|
150 g (postrúhaný) |
|
220 g |
|
5 PL |
|
1 ČL |
|
200 ml |
|
2 ks vaječný |
|
1 ks vaječný na potretie pagáčikov |
|
na posypanie: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Najprv som postrúhala syr Pecorino na jemno.
-
2
Pripravila som si Créme fraiche. Créme fraiche pochádza z Francúzska, ide o kyslý mliečny produkt, ktorý sa vyrába z kravského mlieka, do mlieka sa pridajú mliečne baktérie. Toto mlieko ich vplyvom v priebehu 18 - tich až 40 -tich hodín pri teplote 20 až 40 stupňov C skysne, čím získa svoju zvláštnu chuť a konzistenciu. Obsahuje minimálne 30% tuku a menej ako 15% laktózy, preto ho môžu konzumovať aj tí, čo majú poruchu trávenia laktózy, neobsahuje žiadne Éčka a ani konzervanty. Existuje aj Créme double, má však ešte vyšší obsah tuku a ide o smotanu. Doma sa môže Créme fraiche vyrobiť z podmaslia a šľahačky, je známych viac variantov v závislosti od pomeru zmiešania.
-
3
Do misy som preosiala múku a pridala som soľ, spolu premiešala.
-
4
Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a sódu bicarbonu a znovu som všetko premiešala.
-
5
Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kocky, nedávajte zmäknuté maslo, pri spracovávaní na cesto by sa nepríjemne rozpustilo vplyvom teplých rúk.
-
6
Pridala som stuhnutú husaciu masť,...
-
7
..a vaječné žĺtky.
-
8
Rozmelnením múky s maslom a so stuhnutou husacou masťou rukami medzi oboma dlaňami som všetko spracovala na mrveničku.
-
9
Pridala som créme fraiche a...
-
10
...postrúhaný syr Pecorino...
-
11
...všetko som spracovala na cesto do tvaru obdĺžnika, ktoré som odlložila odpočívať na 1 hodimu do chladničky stuhnúť, lebo teplom rúk tuk dosť povolil.
-
12
Vybrala som ho z chladničky a ne jemne pomúčenej doske som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm.
-
13
Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som začala vykrajovať pagáčiky, môžete použiť priemer formičky, aký vyhovuje Vám, avšak nezabudnite formičku dobre namočiť v múke, lebo cesto je pomerne mastné.
-
14
Mne vyšlo 30 ks pagáčikkov a z odkrojkov som spravila malé kocky.
-
15
Každý jeden pagáčik som zaguľatila otáčavým pohybom z jednej strany o čepeľ noža a z protiľahlej druhej strany o hranu dlane, môžete zaguľatiť aj medzi dvomi dlaňami. Pagáčiky budú mať pekný pravidelný okrúhly tvar a získajú na výške.
-
16
Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.
-
17
Pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
18
Ihned som ich 2x potrela vaječným bielkom,..
-
19
...posypala som ich postrúhaným Pecorinom a sezamovými semienkami.
-
20
Vložila som ich hned piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich 25 minút do peknej zlato-hnedej farby.
-
21
Upečené pagáčiky som nechala vychladnúť a ...
-
22
...uložila som ich na podnos. Tieto pagáčiky neobsahujú droždie, nemusia kysnúť, neprekladajú sa, preto sú rýchlo hotové, sú zároveň krehké a zároveň mäkkučké vdaka husacej masti, maslu a créme frache, pekne narastú vdaka soda bicarbone, majú vynikajúcu ostrú pikantnú chuť ovčieho syra Pecoruino a čierneho korenia, výborne sa "šmýkajú" s dobrým vínom :D a sú úžasným veľmi chutným pohostením. Okrem toho sú veľmi vhodné pre tých, čo majú poruchu trávenia laktozy alebo trpia nadýmaním z droždia.
-
23
Syr Pecorino je tvrdý taliansky syr z ovčieho mlieka ostrej pikantnej chuti, je známych viac druhov podľa regionov, kde sa vyrába, použila som Pecorino z Toskánska.
varecha.pravda.sk/recepty/biscuits-pagace-fotorecept/1022...
a úprimne sa priznám, ako vznikli. moji chlapi ma poprosili o pikantné pagáče k vínu, neboli však doma kvasnice, tak som zvolila sódu bicarbonu a veľa tuku, výsledok fantastický.
ved čo už nespravíme pre svojich milovaných, však? :-)))))
dakujem za uznanie.
Moji chlapi ťa do ich "mariášovej zostavy" vtedy ochotne prijali, ale vysávať môžeš, to zase oni neradi :D
samozrejme, že ty nemusíš...za tieto pagáčiky radi spravia a spolu si dáte mariáš, pagáčiky a vínečko bíuééé. :-)
dakujem za uznanie.
aj pri intolerancii laktozy sa kyslo-mliečne produkty dobre znášajú.
dakujem.
cs.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche...
prepáčte, ale nehovorila som s vami ani ako s pacientkou. to by som si nedovolila :-)
a ked už o to ide, ak je raz niekto lekárom, potom je doktorom stále, leda ak by mu z nejakých príčin titul odňali.
len aby ste mali vo všetkom jasno, neviete o mne vôbec nič, ako ani ja neviem o vás.
nikto vás nenúti, aby ste si vyrobila koliky, myslím, že viete od svojho ošetrujúceho lekára čo smiete a čo nie a máte pravdu, treba poslúchať vlastné telo, ktoré vám najlepšie povie, čo áno a čo nie.
napriek tomu nemôžete zovšeobecňovať vaše konkrétne ťažkosti na všetkých s intoleranciou laktozy, nie všetci trpia rovnakým stupňom tejto poruchy a vedia rovnako ako aj vy, čo môžu a čo už nie.
dakujem za vašu mimoriadne milú reakciu ku mne, veľmi to oceňujem.
tie moje komentáre by ste čítať pozorne mala, mohla ste sa vyhnúť tejto konfrontácii a ja tiež. ja som dala len recept, o ktorom si myslím, že je naozaj dobrý. možno teraz už rozumiete...je mi ľúto, že ste to pochopili takto.
prajem vám dobré zdravie!!!
to je fantastické, že si robila moje klobáskové pagáčiky a boli výborné :-)
veľmi ma teší, že ťa ešte žiaden môj recept nesklamal, to je pre mňa úžasná pocta :-)))))
dakujem za toľké uznanie i za 5****
Aké potraviny by som nemal konzumovať pokiaľ trpím intoleranciou na laktózu a ktoré potraviny sú pre mňa vhodné?
Liečba spočíva v aplikácii tzv. eliminačnej bezlaktózovej diéty.
V podstate treba odlíšiť ľudí s absolútnym deficitom laktázy, ktorí netolerujú ani veľmi malé množstvá laktózy. V extrémnom prípade budú mať prejavy aj po minimálnych množstvách laktózy, ktoré sa pridávajú ako vedľajšie prísady do niektorých liekov. Sú to väčšinou prípady primárnej geneticky podmienenej intolerancie s úplnou a trvalou absenciou laktázy. Väčšia časť postihnutých ľudí však má sekundárny a čiastočný deficit laktázy, pri ktorom je iba zníženie aktivity uvedeného enzýmu (na 20 %, 30 %, ...), avšak nejaká laktáza sa v črevných bunkách predsa len tvorí.
Prvá spomínaná skupina nemá žiadne rezervy na manévrovanie a viac menej bude odkázaná na náhradu mlieka napríklad sójovým „mliekom“ obohateným o vápnik. Ako dodatočnú kompenzáciu môžu takto postihnutí pacienti užívať lieky a doplnky výživy s obsahom vápnika a vitamínu D. Konzumácia bezlaktózového mlieka je dodatočnou alternatívou.
Druhá skupina konzumentov môže skúšať piť mlieko v malých rozdelených dávkach. Väčšina týchto pacientov znesie 12 - 15 g laktózy, čo je množstvo, ktoré obsahuje 250 ml mlieka. Taktiež môžu piť kyslé mliečne výrobky a niektoré syry s nižším obsahom laktózy, prípadne môžu skúsiť piť špeciálne mliečne výrobky s obsahom enzýmu laktázy alebo obohatené o baktérie mliečneho kvasenia (napr. kmene Lactobacillus).
myslím, že práve ty sa často odvolávaš na wikipédiu / a rôzne informácie na nete/ ako na Písmo sväté, ja nie. :-)
vid tvoje komenty v minulosti...
týmto som tému: intolerancia na laktozu - alergia na mliečnu bielkovinu pod týmto receptom uzavrela a nemienim reagovať...
veľmi oceňujem tvoj príspevok, odporúčam, aby si založila samostatnú diskusiu, ktorá bude pre mnohých postihnutých s touto poruchou veľmi užitočná - myslím to úplne vážne. :-)
pagáčikov nikdy nie je dosť, som rada, že ich považuješ za veľmi pekné - tvoj názor si veľmi vážim :-)
dakujem za pochvalu a uznanie.
už zase so mnou vyjednávajú, ale teraz pre zmenu lístkové oškvarkové im prišli na chuť :-)
sú krásne, chrumkavé, krehké a chutné - verím, že by si neodolala :-)
dakujem za pochvalu i 5*****
kuchári /no fujjj, ako som to mohla napísať :D/
teší ma, že ich hodnotíš ako krásne vypracované :-)
aj chuťovo sú úžasné.
dakujem za uznanie.
ak zhrešiť, tak poriadne :-) ak do pekla, tak na peknom koni :D
to je super nápad, mám to koliečko na pretláčanie zemiakov, no vidíš - nabudúce iste použijem :-)
dakujem z pochalu, pá :-)
dakujem za uloženie do kk i hodnotenie
na slušné pripomienky odpoviem vždy, nie som neseriozna, tak je to.
nebola som dosť pozorná, jednoducho som sa pomýlila a čo chceš povedať, že sa ešte nikdy nikto nepomýlil na vareche? ked som si chybu všimla, odstrániila som ju sama. :-)
to že nereagujem na drzé komentáre, že sa nehádam s tými, ktorých si nevážim, istých ľudí si nevšímam a ich komenty ani nečítam, to sa ti nepozdáva?
ty si sa teda poriadne zmenil, to je však len tvoj problém. :-)
a to je škoda.
ty tiež máš ban od istého času? a prečo ho vlastne máš, ak ho máš?
nemusíš mi to povedať...
medzi kyslo- mliečne produkty patrí aj créme fresh. za tým si teda stojím.
čo sa týka diabetu, to je tiež veľká neznáma v medicíne ešte aj dnes a to napriek mnohým známym poznatkom a pokrokom v tejto oblasti medicíny.
preto treba rešpektovať všetko prísne individuálne a čo najviac vedieť o svojej chorobe a odpovedi vlastného organizmu na konkrétnu liečbu a všetky možnosti.
som rada, že sa ti moje pagáčiky páčia.
dakujem za tvoj názor.
ak som recept tagy v recepte opravila, tak som ich opravila, klamať nemusím, klamstvo nepatrí ku mne.
ver, čomu ty veriť chceš, neberiem ti to. len keby si používala na každého rovnako prísny meter, nechám to na teba :-)
inde ti neprekážajú oveľa horšie veci, nevzrušuje ma to.
považuj to za môj posledný koment v tomto smere :-)
môžeš hovoriť, čo len chceš.
To kupovovane Creme Fraiche nieje urcite chemicky konzervovane, ze???? :)))
nie @pusta , "klamať nemusím, klamstvo nepatrí ku mne." omg....
dievčatá , dámy a páni s intoleranciou , nepatrí sa autorku nasilu presviedčať a atkakovať,z vašich slov cítiť oprávnenú potrebu súcitenia a spolupatričnosti..,áno, to má autorka na spracovanie :-) a zamyslenie, to je všetko
nemusíte to piecť, určite si každý bezlaktózový s romi zažitou skúsenosťou vie posúdiť surovinu, ktorá mu nerobí dobre a múdro link opustí jedným klikom bez zbytočného hecovania seba a druhých ..vy viete, že nešlo o zásadu, mimochodom, s intoleranciou a celkovým vitálnym stavom sa dá popracovať okrem stravy podporne aj iným spôsobom,ktorý pracuje pomaly ale účinne.skúste si vygogliť
@sanguinaria má zase pravdu v tom, že každý človek a podľa môjho názoru aj pacient s čerstvo zisteným a s akýmkoľvek stupňom poruchy intolerancie laktozy, má vedieť, čo môže a čo nesmie už z lekárskej ambulancie a má byť dostatočne informovaný o svojom ochorení.
a ked pôjdem do detailov, tí pacienti s najťažším stupňom poruchy trávenia laktozy - aj takí sú, tak tí musia vynechať úplne aj samotné "bezlaktozové výrobky" ako také nie sú úplne bez laktozy, i ked v menšom množstve ako bežné výrobky, ale obsahujú laktozu - pozri napr. výrobky firmy Omira a iných výrobcov.
potom týmto pacientom nezostane nič iné ako úplne vynechať mlieko, a všetko, čo sa z mlieka vyrába, ako aj všetko, čo sa s mliekom pripravuje a všetko, čo v recepte obsahuje ako ingredienciu, ktorá je vyrobená z produktov mlieka - tvaroh, smotana..atd., dokonca úplne vynechať aj tie spomínané tzv bezlaktozové výrobky".
sú aj takéto ťažké poruchy, žiaľ a nemú ani tie tzv. "bezlaktozové výrobky", len náhrady.
vždy platí zásada, čo najviac vedieť o svojom ochorení, o stupni postihnutia a hlavne počúvať svoje telo, ktoré odpovedá vždy individuálne u každého z nich
dakujem, že moje recepty považuješ za jedny z najlepších na vareche, je to pre mňa veľká česť!
toto isté som už napísala mnoholrát práve v tomto recepte, ako aj teraz.
tágy som odstránila ja sama, či už veríš, či neveríš a napokon ver si, čomu veriť chceš ty sama, neberiem ti to :-)
jedovatú slinu tu šíriš ty sama, nie ja, avšak to je tvoja vec, nebránim ti v tom. : -) a tvoj názor,vypovedá o tebe samej...
nemienim sa už k tomu vracať.
ak si si nevšimla, madame Giussa, odpoved v predchádzajúcom mojom komente bola napísaná @2michal a @sanguinaria , nie tebe :-)
môžeš však pokračovať ako zlej v brazílskej telenovele - aj tak, kto chce si tento recept spraví, bez ohľadu na to, čo si ty myslíš:-)
Prajem ti pekný deň:-)
pozri napr. tu:
varecha.pravda.sk/recepty/torta-tak-trosku-bezlaktozy-d/2...
varecha.pravda.sk/recepty/bezlaktozova-cokoladova-torta-/...
tiež si pozri konštatovanie autorky nasledujúceho receptu, kde píše, že jej malý Patrik môže kyslo-mliečne produkty, aj ked tvaroh nesmie.
varecha.pravda.sk/recepty/patrikova-meninova-torta/29946-...
podľa tvojej teorie im môžeš vynadať :-) alebo prijať fakt, že sú rôzne stupne intolerancie laktozy.
dakujem za tvoju milú pozornosť, ktorú mi tak často s láskou preukazuješ.... :-)
o husacej masti to nie je žiadna novinka :-)
je to stará známa vec, že Francúzi, ktorí často používajú husaciu masť, často pijú alkohol, majú cholesterol v poriadku a majú relatívne nízky počet kardiovaskulárnych ochorení.
netvrdila by som, že táto masť odbúrava cholesterol, to je nezmysel.
len, že husacia masť nemá vysoký obsah cholesterolu.
čudujem sa, že ty @jozka2 s príslušným VŠ vzdelaním v tomto smere, o odbúravaní cholesterolu toto nevieš z hľadiska svojej profesie, na to nepotrebuješ predsa @methi , chválim, že ona to vie.
cholesterol ako taký je oveľa zložitejšia otázka, ktorú tu nechcem rozvádzať.
nerozumiem, čo si týmto komentárom chcela dokázať :-)
toto nie je kozí syr, mala si zrejme na mysli váš kozí syr. Pecorino Romano je tvrdý taliansky ostrý syr pikantnnej chuti, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka, inak máš to napísané aj v bode č. 23 v postupe receptu.
samozrejme môžeš dať aj syr Grana Padano.
dakujem za pochvalu.