Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. januára 2014
Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept)
Foto: pusta

Moji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-) Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo Zobraziť celý popisMoji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-) Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo hotové. Majú ostrú pikantnú chuť korenia a ovčieho syra Pecorino, sú krehké, zároveň mäkkučké, veľmi chutné a sú vynikajúcimi "korčuľami" k vínu, výborné na pohostenie.

30 ks
porcií
80 minút
príprava
25 minút
na 200 -horný a dolný o °C

Suroviny

600 g
2 - 3 ČL
3 ČL
150 g (postrúhaný)
220 g
5 PL
1 ČL
200 ml
2 ks vaječný
1 ks vaječný na potretie pagáčikov
na posypanie:
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Najprv som postrúhala syr Pecorino na jemno.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som si Créme fraiche. Créme fraiche pochádza z Francúzska, ide o kyslý mliečny produkt, ktorý sa vyrába z kravského mlieka, do mlieka sa pridajú mliečne baktérie. Toto mlieko ich vplyvom v priebehu 18 - tich až 40 -tich hodín pri teplote 20 až 40 stupňov C skysne, čím získa svoju zvláštnu chuť a konzistenciu. Obsahuje minimálne 30% tuku a menej ako 15% laktózy, preto ho môžu konzumovať aj tí, čo majú poruchu trávenia laktózy, neobsahuje žiadne Éčka a ani konzervanty. Existuje aj Créme double, má však ešte vyšší obsah tuku a ide o smotanu. Doma sa môže Créme fraiche vyrobiť z podmaslia a šľahačky, je známych viac variantov v závislosti od pomeru zmiešania.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som preosiala múku a pridala som soľ, spolu premiešala.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som čerstvo mleté čierne korenie a sódu bicarbonu a znovu som všetko premiešala.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som tuhé maslo pokrájané na malé kocky, nedávajte zmäknuté maslo, pri spracovávaní na cesto by sa nepríjemne rozpustilo vplyvom teplých rúk.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som stuhnutú husaciu masť,...

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a vaječné žĺtky.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rozmelnením múky s maslom a so stuhnutou husacou masťou rukami medzi oboma dlaňami som všetko spracovala na mrveničku.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som créme fraiche a...

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...postrúhaný syr Pecorino...

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...všetko som spracovala na cesto do tvaru obdĺžnika, ktoré som odlložila odpočívať na 1 hodimu do chladničky stuhnúť, lebo teplom rúk tuk dosť povolil.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vybrala som ho z chladničky a ne jemne pomúčenej doske som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som začala vykrajovať pagáčiky, môžete použiť priemer formičky, aký vyhovuje Vám, avšak nezabudnite formičku dobre namočiť v múke, lebo cesto je pomerne mastné.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Mne vyšlo 30 ks pagáčikkov a z odkrojkov som spravila malé kocky.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Každý jeden pagáčik som zaguľatila otáčavým pohybom z jednej strany o čepeľ noža a z protiľahlej druhej strany o hranu dlane, môžete zaguľatiť aj medzi dvomi dlaňami. Pagáčiky budú mať pekný pravidelný okrúhly tvar a získajú na výške.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na povrchu som vytvorila ostrým nožom asi 1 mm hlbokými zárezmi kolmo na seba pravidelnú mriežku.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Pagáčiky som uložila na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ihned som ich 2x potrela vaječným bielkom,..

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...posypala som ich postrúhaným Pecorinom a sezamovými semienkami.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Vložila som ich hned piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev a piekla som ich 25 minút do peknej zlato-hnedej farby.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Upečené pagáčiky som nechala vychladnúť a ...

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    ...uložila som ich na podnos. Tieto pagáčiky neobsahujú droždie, nemusia kysnúť, neprekladajú sa, preto sú rýchlo hotové, sú zároveň krehké a zároveň mäkkučké vdaka husacej masti, maslu a créme frache, pekne narastú vdaka soda bicarbone, majú vynikajúcu ostrú pikantnú chuť ovčieho syra Pecoruino a čierneho korenia, výborne sa "šmýkajú" s dobrým vínom :D a sú úžasným veľmi chutným pohostením. Okrem toho sú veľmi vhodné pre tých, čo majú poruchu trávenia laktozy alebo trpia nadýmaním z droždia.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Syr Pecorino je tvrdý taliansky syr z ovčieho mlieka ostrej pikantnej chuti, je známych viac druhov podľa regionov, kde sa vyrába, použila som Pecorino z Toskánska.

    Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) - obrázok 23

Diskusia k receptu

julica
Pekné pagáčiky, ale určite dajte preč tag bezlaktózové - creme fraiche (krém freš) je na takúto diétu nevhodná! Vaša nenávidená mliečna alergička s intoleranciou
sracz
Som presvedčený, milá @pusta - že Tvoji chlapi Ťa za takéto "podstrojování mistrovou" náležite oceňujú a hlavne počúvajú na každý "aport"!!! Ja už som sa dávno hlásil do ich mariášnickej zostavy a po tomto Tvojom, ďalšom chutnom diele, svoju ponuku "urgujem"! Budem aj vysávať, aj keď túto "očistnú kúru" z duše neznášam, ba priam nenávidím! Ví*n*ééé*č*k*o bíué, ...!!!
pusta
@babav , tvoje sú krásne i rýchlejšie, moje zase iné, sú založené na oveľa vyššom podieli tukov, takmer 1:1, čím zostávajú i viac dní vláčne.
a úprimne sa priznám, ako vznikli. moji chlapi ma poprosili o pikantné pagáče k vínu, neboli však doma kvasnice, tak som zvolila sódu bicarbonu a veľa tuku, výsledok fantastický.
ved čo už nespravíme pre svojich milovaných, však? :-)))))
dakujem za uznanie.
pusta
dobre som si pozrela obsah laktozy v creme fraiche, písala som o tom v bode č. 2 veľmi podrobne, menej ako 15% laktozy, čiže spokojne môžu aj tí, čo majú intoleranciu na laktozu, preto som si dovolila dať tag na "bezlaktozové", čo sa netýka alergikov na mliečnu bielkovinu a alergikov na laktozu, ale týka sa len intolerancie. okrem toho uvedené % je daleko nižšie, ak sa vezme do úvahy celkové množstvo ostatných surovín - nevidím najmenší dôvod dať tágy "bezlaktozové" preč.
pusta
milý @sracz - ferikém drágám, s tým aportovaním u nás je to tak, že ja aportujems láskou im a moji chlapi zase radi aportujú za tieto dobroty mne :D aportujeme navzájom :-))))
Moji chlapi ťa do ich "mariášovej zostavy" vtedy ochotne prijali, ale vysávať môžeš, to zase oni neradi :D
samozrejme, že ty nemusíš...za tieto pagáčiky radi spravia a spolu si dáte mariáš, pagáčiky a vínečko bíuééé. :-)
dakujem za uznanie.
giussa
ako jedna zo zástupu intolerantných dovolím si oponovať : v žiadnom prípade by som si vaše pagáče nemohla dať, lebo by to kvôli obsahu laktózy malo na mňa dosť neblahé účinky. Ano, niektorí len so zníženou tolerenciou laktózy znášajú aspoň kyslomliečne výrobky, syry, bryndzu a pod. To je taký problém vyhodiť jeden tag, keď je tam neoprávnene? Nechápem...
julica
Vidno, že neviete, o čom intolerancia je. mne to je jedno, popularitu si recept nezíska, akurát z neho môže dôverčivé typy, nepoučené o diéte, dobre rozbolieť brucho. že vám to za to stojí,...
pusta
@giussa , vysvetlia som podrobne v bode. č. 2, niečo o tom viem ako z hľadiska mojej profesie, čiže niet žiaden dôvod na vymazanie tagu...prečítaj si to pozorne, prosím.
aj pri intolerancii laktozy sa kyslo-mliečne produkty dobre znášajú.
dakujem.
giussa
neuveriteľné, toľká tvrdohlavosť...viem že ste (bývalá?) lekárka, ale prepáčte s vašimi názormi by som k vám veru nechcela chodiť ako pacientka....vôbec by vás nezaujímalo, že po vašich odporúčaniach budem mať parádne koliky. Ja nemusím pozorne čítať vaše komentáre, mne stačí pozorne počúvať svoje telo. Ešte raz opakujem, pokiaľ človek nemá ani zvyšok enzýmu laktáza, tak nemôže vôbec konzumovať potraviny obsahujúce akékoľvek množstvo laktózy, pani "doktorka" mám pocit, že by ste mali vrátiť školné
elef
mne sa pacia,vsak nemusia byt vzdy kysnute,inac robila som klobaskove,boli vyborne,aj tieto budu ,este ani 1 recept od teba nesklamal:)si sikulka,5*
pusta
@giussa , nehovorila som s vami ako lekárka a nerozoberala som konkrétne váš zdravotný stav, len som vás odkázala na bod č.2 receptu a na wikipédiu. nič viac, nič menej.
prepáčte, ale nehovorila som s vami ani ako s pacientkou. to by som si nedovolila :-)
a ked už o to ide, ak je raz niekto lekárom, potom je doktorom stále, leda ak by mu z nejakých príčin titul odňali.
len aby ste mali vo všetkom jasno, neviete o mne vôbec nič, ako ani ja neviem o vás.
nikto vás nenúti, aby ste si vyrobila koliky, myslím, že viete od svojho ošetrujúceho lekára čo smiete a čo nie a máte pravdu, treba poslúchať vlastné telo, ktoré vám najlepšie povie, čo áno a čo nie.
napriek tomu nemôžete zovšeobecňovať vaše konkrétne ťažkosti na všetkých s intoleranciou laktozy, nie všetci trpia rovnakým stupňom tejto poruchy a vedia rovnako ako aj vy, čo môžu a čo už nie.
dakujem za vašu mimoriadne milú reakciu ku mne, veľmi to oceňujem.
tie moje komentáre by ste čítať pozorne mala, mohla ste sa vyhnúť tejto konfrontácii a ja tiež. ja som dala len recept, o ktorom si myslím, že je naozaj dobrý. možno teraz už rozumiete...je mi ľúto, že ste to pochopili takto.
prajem vám dobré zdravie!!!
1x wasabi
pusta
@elef ,som rada, že sa ti páčia tieto moje pagáčiky, veru, nemusia byť vždy kysnuté :-)
to je fantastické, že si robila moje klobáskové pagáčiky a boli výborné :-)
veľmi ma teší, že ťa ešte žiaden môj recept nesklamal, to je pre mňa úžasná pocta :-)))))
dakujem za toľké uznanie i za 5****
giussa
netrpia všetci rovnakým stupňom intolerancie laktózy, ale určite tento recept nepatrí medzi bezlaktózové diéty, o tom toto všetko zbytočné bolo...
tatranocka
Zaráža ma,že niekto používa informácie z wikipédie za dôveryhodné.Je to každého vec,ale šíriť to takto verejne je už nezodpovedné.Pridávam čiastočnú odpoveď s tým,že I.skupina môže potraviny s nulovým obsahom a druhá s max.1,5% obsahom laktózy:
Aké potraviny by som nemal konzumovať pokiaľ trpím intoleranciou na laktózu a ktoré potraviny sú pre mňa vhodné?
Liečba spočíva v aplikácii tzv. eliminačnej bezlaktózovej diéty.
V podstate treba odlíšiť ľudí s absolútnym deficitom laktázy, ktorí netolerujú ani veľmi malé množstvá laktózy. V extrémnom prípade budú mať prejavy aj po minimálnych množstvách laktózy, ktoré sa pridávajú ako vedľajšie prísady do niektorých liekov. Sú to väčšinou prípady primárnej geneticky podmienenej intolerancie s úplnou a trvalou absenciou laktázy. Väčšia časť postihnutých ľudí však má sekundárny a čiastočný deficit laktázy, pri ktorom je iba zníženie aktivity uvedeného enzýmu (na 20 %, 30 %, ...), avšak nejaká laktáza sa v črevných bunkách predsa len tvorí.
Prvá spomínaná skupina nemá žiadne rezervy na manévrovanie a viac menej bude odkázaná na náhradu mlieka napríklad sójovým „mliekom“ obohateným o vápnik. Ako dodatočnú kompenzáciu môžu takto postihnutí pacienti užívať lieky a doplnky výživy s obsahom vápnika a vitamínu D. Konzumácia bezlaktózového mlieka je dodatočnou alternatívou.
Druhá skupina konzumentov môže skúšať piť mlieko v malých rozdelených dávkach. Väčšina týchto pacientov znesie 12 - 15 g laktózy, čo je množstvo, ktoré obsahuje 250 ml mlieka. Taktiež môžu piť kyslé mliečne výrobky a niektoré syry s nižším obsahom laktózy, prípadne môžu skúsiť piť špeciálne mliečne výrobky s obsahom enzýmu laktázy alebo obohatené o baktérie mliečneho kvasenia (napr. kmene Lactobacillus).
pusta
ja som dala len skvelý recept na úžasné pagáčiky, nerobila som nikomu podrobnú prednášku o intolerancii laktozy, odkázala som na wikipédiu len ako na všeobecnú informáciu, nič viac a nič menej.
myslím, že práve ty sa často odvolávaš na wikipédiu / a rôzne informácie na nete/ ako na Písmo sväté, ja nie. :-)
vid tvoje komenty v minulosti...
týmto som tému: intolerancia na laktozu - alergia na mliečnu bielkovinu pod týmto receptom uzavrela a nemienim reagovať...
veľmi oceňujem tvoj príspevok, odporúčam, aby si založila samostatnú diskusiu, ktorá bude pre mnohých postihnutých s touto poruchou veľmi užitočná - myslím to úplne vážne. :-)
tatranocka
Ja som neuzavrela a považujem vaše odvolávky na wikipédiu v otázkach zdravia za trestuhodné...a myslím to úplne vážne!
julica
Pusta, prednasku (zavadzajucu, ako aj inokedy, akurat teraz ide o zdravie) ste napisali do receptu, preto sa nemozete teraz divit a niekomu nieco zakazovat. Odstrante tag a bude!
tatranka
Rôznych druhov pagáčikov,nikdy nie je dosť.Niekedy naozaj stačí zmeniť len nejakú ingredienciu,napríklad chutný,voňavý syr a zase vzniknú nové a chutné pagáče.Máš ich veľmi pekné.
pusta
@tatrankka - martuška milá, presne tak, použila som ingrediencie, ktoré som mala k dispozícii u nás doma a zapojila fantáziu, tak vznikli tieto moje nové slané pagáčiky a dostala som za ne sladkú pusu :-)
pagáčikov nikdy nie je dosť, som rada, že ich považuješ za veľmi pekné - tvoj názor si veľmi vážim :-)
dakujem za pochvalu a uznanie.
eviana
@pusta milá, krásne si sa vynašla, pagáčiky vyzerajú krásne, krehko, chrumkavo, chutne... veru by som im neodolala :) 5*
pusta
@eviana milá, to viešš, vynašla, ako sa často skúsení kucháry a kuchárky vynájsť musia, ved aj ty sama to dobre poznáš...a mojim chlapom úžasne chutilo :-) za pagáčikmi sa idú utĺcť :D
už zase so mnou vyjednávajú, ale teraz pre zmenu lístkové oškvarkové im prišli na chuť :-)
sú krásne, chrumkavé, krehké a chutné - verím, že by si neodolala :-)
dakujem za pochvalu i 5*****
pusta
*oprava
kuchári /no fujjj, ako som to mohla napísať :D/
pusta
@stacy7777 , tie pagáčiky sú nekysnuté, napriek tomu pekne vysoké ...
teší ma, že ich hodnotíš ako krásne vypracované :-)
aj chuťovo sú úžasné.
dakujem za uznanie.
tinca
@pusta krásne pagáčiky, ale aj bomba /husacia masť/,no čo ak zhrešiť, tak poriadne. Chcem ti poradiť, ja tie mriežky na pagáčiky robím koliečkom čo pretláčam zemiaky na šalát, ušetríš si robotu aj čas,pá
nonna
Pekne si vyfotila, podrobne, jednoducho ukladám do KK!
pusta
@tinca , to je bomba s tou husacou masťou :D ale vdaka nej sú aj vláčne aj na druhý deň, zároveň sú aj krehké.
ak zhrešiť, tak poriadne :-) ak do pekla, tak na peknom koni :D
to je super nápad, mám to koliečko na pretláčanie zemiakov, no vidíš - nabudúce iste použijem :-)
dakujem z pochalu, pá :-)
pusta
@nonna , to je ale uznanie, popis aj fotenie, :-))) s fotením nie som extra zdatná. od teba ma to teší.:-)
dakujem za uloženie do kk i hodnotenie
nonna
Šak, čo sa má pochváliť, TO pochválené musí byť. Nie sú zlé tie foto, vypracovávaš sa. Niekedy pofotíme spolu, nadirigujem Ťa a budeš "palec hore".
julica
Pozeram, ci uz ta nafukana pusta zvazila dosledky svojho sebeckeho konania a odstranila nebezpecny tag - ale nie. Tak vazene a vazeni, ak ste chori a dodrziavat dietu, nikdy nechodte na pustine recepty. Ved podla nej je aj taka husacia mast vegetarianska. (asi si mysli, ze si jej recept najde viac ludi, ale iba milych, takych, co si ju vazia, haha) hanba ti!
mata3636
Poslala som redakcii upozornenie na tento rcp, keďže @pusta nechce opraviť menované tagy. Som zvedavá, čo s tým urobia. @pusta - Tvoje správanie je nanajvýš neseriózne.
pusta
@mata3636 , poviem ti po pravde, na drzé komentáre nereagujem, komentáre istých ľudí vôbec nečítam, nehádam sa s ľumi, ktorých si nevážim.
na slušné pripomienky odpoviem vždy, nie som neseriozna, tak je to.
julica
Tu nejde o osoby, co si nevazis, ale o osoby, co si nevazia teba - lebo sa spravas primitivne.
2010
@pusta , pusta este nedavno si mala zakazane pridavat na varechu lebo si sirila bludy, no co ty sa nezmenis , ze? skoda
pusta
@2010 , a ty čo považuješ za bludy?
nebola som dosť pozorná, jednoducho som sa pomýlila a čo chceš povedať, že sa ešte nikdy nikto nepomýlil na vareche? ked som si chybu všimla, odstrániila som ju sama. :-)
to že nereagujem na drzé komentáre, že sa nehádam s tými, ktorých si nevážim, istých ľudí si nevšímam a ich komenty ani nečítam, to sa ti nepozdáva?
ty si sa teda poriadne zmenil, to je však len tvoj problém. :-)
a to je škoda.
ty tiež máš ban od istého času? a prečo ho vlastne máš, ak ho máš?
nemusíš mi to povedať...
julica
svoje chyby povazovat za vysadu a obklopovat sa len patolizacmi, to robia slabosi. nemas za co
evanaaa
Čo sa týka pagáčikov, aj mne sa páčia a čo sa týka tagu, ani si ho navšímam, myslím si len, že každý by aspoň trochu mal vedieť, čo môže a čo nie a podľa toho sa stravovať. Ak si pozrie recept, tak usúdi, že nie je preň a ak už má skúsenosti s tým, že menšie množstvo laktózy raz za čas mu neublíži, vyskúša alebo ochutná. Tak ako aj diabetik nesmie sladké, ale občas a s rozumom si môže dať aj krémeš....no, nei som odborník, možno to nie je to isté, len vidím, ako sa supy zlietajú......jedno upozornenie snáď mohlo stačiť, inak dať do diskusií. A teraz čakám reakcie na mňa....ale rada sa poučím. A - nikomu nedržím stranu.
julica
@evanaaa , ja nie som sup, ale pacientka s takou diagnozou a viem, co to spravi. castokrat si na varechu chodia po radu ludia, ktorym taku diagnozu zistili, a nevedia, co maju robit. Nuz, nie je to ako s diabetom, male davky nepomahaju, niektori ich zvladnu, ale skodia si crevam, vie to rozhadzat travenie na niekolko dni, nehovoriac o inych problemoch. Cela zalezistost alergie na mleiko a intolerancie je stale velka neznama, aj ked pacientov pribuda, preto taketo zavadzania mozu uskodit. (na takuto chybu by som upozornila kohokolvek, najma ak na to v recepte sam/a navadza - inak by som si to nevsimla)
pusta
@evanaaa , presne tak, každý by mal mať o svojom ochorení aspoň toľko, koľko má vedieť. okrem toho nie každý stupeň intolerancie laktozy je rovnaký a nie každému robí rovnaké problémy. niektorí chorí s touto poruchou trávenia dokonca dobre znášajú kyslo-mliečne produkty a nemajú žiadne ťažkosti, hoci samotné mlieko nesmú.
medzi kyslo- mliečne produkty patrí aj créme fresh. za tým si teda stojím.
čo sa týka diabetu, to je tiež veľká neznáma v medicíne ešte aj dnes a to napriek mnohým známym poznatkom a pokrokom v tejto oblasti medicíny.
preto treba rešpektovať všetko prísne individuálne a čo najviac vedieť o svojej chorobe a odpovedi vlastného organizmu na konkrétnu liečbu a všetky možnosti.
som rada, že sa ti moje pagáčiky páčia.
dakujem za tvoj názor.
mata3636
@pusta - v týchto pagáčoch laktóza je a preto, už len logicky, nemôže byť recept zaradený do kategórie BEZlaktózové. Z desiatich surovín je päť živočíšneho pôvodu a rcp bol zaradený medzi Vegetariánske, veď to je čistý blud. A že si sama od seba uvedené tagy opravila? Klamstvo. Už 17.1. Ťa julica upozornila na tú laktózu a Ty nič. Až dnes, keď som napísala redakcii, nastala náprava. Recepty pekné, ale tie reči okolo :-((
pusta
@mata3636 , už som ti raz napísala, že komentáre určitých ľudí vôbec nečítam, na drzé komentáre nereagujem.
ak som recept tagy v recepte opravila, tak som ich opravila, klamať nemusím, klamstvo nepatrí ku mne.
ver, čomu ty veriť chceš, neberiem ti to. len keby si používala na každého rovnako prísny meter, nechám to na teba :-)
inde ti neprekážajú oveľa horšie veci, nevzrušuje ma to.
považuj to za môj posledný koment v tomto smere :-)
môžeš hovoriť, čo len chceš.
megdesign
Madarska kuchyna a Bratislavsky kraj???? Nie su Húni az za Dunajom? A este mi tam nesedi Bez chemie....
To kupovovane Creme Fraiche nieje urcite chemicky konzervovane, ze???? :)))
megdesign
@evanaaa Vela ludi si da vyhladat: Bezlaktozove... A ked cloveku s intoleranciou laktozy vyhladavanie vypluje rcp pani @pusty , rozklikne a aha ho! Ono to obsahuje laktozu! :)

nie @pusta , "klamať nemusím, klamstvo nepatrí ku mne." omg....
tatranocka
@megdesign a Lacné jedlá (tag) ti sedí ? Pecorino 19,-€/kg,maslo 2,50€.Ak by tam bolo len 30Dg syra+maslo+ vajcia=3x obedové menu...Bez slov.
megdesign
@tatranocka.... to je tiez pravda :D Ale tak pre mna by bolo do 30€ lacne jedlo, pre dakoho 30€ je drahe jedlo a lacne povazuje za 10€ komplet menu... tu sa da polemizovat... ale bezlaktozove a bez chemie je bez polemiky :)
sanguinaria
k receptu..je samozrejme skvelý...ocení ajr profesionálny labužník z Provence
dievčatá , dámy a páni s intoleranciou , nepatrí sa autorku nasilu presviedčať a atkakovať,z vašich slov cítiť oprávnenú potrebu súcitenia a spolupatričnosti..,áno, to má autorka na spracovanie :-) a zamyslenie, to je všetko
nemusíte to piecť, určite si každý bezlaktózový s romi zažitou skúsenosťou vie posúdiť surovinu, ktorá mu nerobí dobre a múdro link opustí jedným klikom bez zbytočného hecovania seba a druhých ..vy viete, že nešlo o zásadu, mimochodom, s intoleranciou a celkovým vitálnym stavom sa dá popracovať okrem stravy podporne aj iným spôsobom,ktorý pracuje pomaly ale účinne.skúste si vygogliť
2michal
Recepty od @pusta sú podľa môjho názoru jedny z najlepších na Vareche, aj tento recept je dobrý, len @sanguinaria si sa sekla v tom, že na Varechu nechodia len tí, citujem : "určite si každý bezlaktózový s rokmi zažitou skúsenosťou vie posúdiť surovinu ktorá mu nerobí dobre", ale aj ľudia ktorým bola novodiagnostikovaná intolerancia a práve preto hľadajú recept vhodný pre nich, a potom sú z rozporných informácií zmätení.
pusta
@michal , celkom nemáš pravdu, pretože sú aj také stupne intolerancie laktozy , ktoré napriek tejto závažnej poruche trávenia, veľmi dobre znášajú práve kyslo-mliečne produkty, medzi ktoré patrí napr. jogurt, kyslá smotana, dokonca aj créme fraiche a iné....
@sanguinaria má zase pravdu v tom, že každý človek a podľa môjho názoru aj pacient s čerstvo zisteným a s akýmkoľvek stupňom poruchy intolerancie laktozy, má vedieť, čo môže a čo nesmie už z lekárskej ambulancie a má byť dostatočne informovaný o svojom ochorení.
a ked pôjdem do detailov, tí pacienti s najťažším stupňom poruchy trávenia laktozy - aj takí sú, tak tí musia vynechať úplne aj samotné "bezlaktozové výrobky" ako také nie sú úplne bez laktozy, i ked v menšom množstve ako bežné výrobky, ale obsahujú laktozu - pozri napr. výrobky firmy Omira a iných výrobcov.
potom týmto pacientom nezostane nič iné ako úplne vynechať mlieko, a všetko, čo sa z mlieka vyrába, ako aj všetko, čo sa s mliekom pripravuje a všetko, čo v recepte obsahuje ako ingredienciu, ktorá je vyrobená z produktov mlieka - tvaroh, smotana..atd., dokonca úplne vynechať aj tie spomínané tzv bezlaktozové výrobky".
sú aj takéto ťažké poruchy, žiaľ a nemú ani tie tzv. "bezlaktozové výrobky", len náhrady.
vždy platí zásada, čo najviac vedieť o svojom ochorení, o stupni postihnutia a hlavne počúvať svoje telo, ktoré odpovedá vždy individuálne u každého z nich
dakujem, že moje recepty považuješ za jedny z najlepších na vareche, je to pre mňa veľká česť!
giussa
pani @pusta aj keď budete neustále vysvetľovať o intolerancii laktózy ďalšie a ďalšie podrobnosti, nič to nemení na fakte, že recept, ktorý obsahuje akékoľvek, aj keď minimálne množstvo laktózy, určite nepatrí medzi bezlaktózové. Preto tieto siahodlhé zbytočne podráždené komentáre. Najprv ste to tvrdohlavo nechcela uznať a po všetkých zbytočne vyvolaných vášniach nakoniec poviete, že veď ste uznala svoj omyl a odstránila tag (urobila to podľa všetkého redakcia a nie vy). To proste vypovedá o vašej povahe všetko a preto sa dokola musia stále točiť negatívne a obraňujúce komenty a diskusie v 90% len okolo vás. Ale aj negatívna reklama je reklama, aspoň sa udržiava pozornosť najmä na Vašich receptoch, prečo nie, niektoré sú výborné. Len vela ľuďom sa potom vyhodia vyrážky keď otvoria Varechu, namiesto aby zrelaxovali. Čo myslíte, prečo sa toto nedeje pod inými receptami, teda až na malé, ojedinelé výnimky...
pusta
Vážená madame@giussa ,
toto isté som už napísala mnoholrát práve v tomto recepte, ako aj teraz.
tágy som odstránila ja sama, či už veríš, či neveríš a napokon ver si, čomu veriť chceš ty sama, neberiem ti to :-)
jedovatú slinu tu šíriš ty sama, nie ja, avšak to je tvoja vec, nebránim ti v tom. : -) a tvoj názor,vypovedá o tebe samej...
nemienim sa už k tomu vracať.
ak si si nevšimla, madame Giussa, odpoved v predchádzajúcom mojom komente bola napísaná @2michal a @sanguinaria , nie tebe :-)
môžeš však pokračovať ako zlej v brazílskej telenovele - aj tak, kto chce si tento recept spraví, bez ohľadu na to, čo si ty myslíš:-)
Prajem ti pekný deň:-)
pusta
Ctená@giussa , svoj terajší názor som vyjadrila na vareche už dávno pred tvojim príchodom na tento portál vo viacerých diskusiách a aj pod receptami bez tvojho pričinenia.
pozri napr. tu:

 varecha.pravda.sk/recepty/torta-tak-trosku-bezlaktozy-d/2...

 varecha.pravda.sk/recepty/bezlaktozova-cokoladova-torta-/...

tiež si pozri konštatovanie autorky nasledujúceho receptu, kde píše, že jej malý Patrik môže kyslo-mliečne produkty, aj ked tvaroh nesmie.
 varecha.pravda.sk/recepty/patrikova-meninova-torta/29946-...

podľa tvojej teorie im môžeš vynadať :-) alebo prijať fakt, že sú rôzne stupne intolerancie laktozy.
dakujem za tvoju milú pozornosť, ktorú mi tak často s láskou preukazuješ.... :-)
jozka2
Az teraz som to citala.Vdaka @Methi ,chcem sa ale vyjadrit ku komentu @Julica ,predsta si,ze jedina mast ktore z tela doslova cholesterol odbyrava je vraj mas husacia.citala som to uz viac krat v roznych casopisoch zdrava.
pusta
@jozka2 , nevidím tu síce komentár od @methi , ak som prehliadla, tak pardon.
o husacej masti to nie je žiadna novinka :-)
je to stará známa vec, že Francúzi, ktorí často používajú husaciu masť, často pijú alkohol, majú cholesterol v poriadku a majú relatívne nízky počet kardiovaskulárnych ochorení.
netvrdila by som, že táto masť odbúrava cholesterol, to je nezmysel.
len, že husacia masť nemá vysoký obsah cholesterolu.
čudujem sa, že ty @jozka2 s príslušným VŠ vzdelaním v tomto smere, o odbúravaní cholesterolu toto nevieš z hľadiska svojej profesie, na to nepotrebuješ predsa @methi , chválim, že ona to vie.
cholesterol ako taký je oveľa zložitejšia otázka, ktorú tu nechcem rozvádzať.
nerozumiem, čo si týmto komentárom chcela dokázať :-)
monnikka
páčia sa mi pagáčiky, ale nemám rada kozí syr taký ako poznám tu u nás, neviem aký je ten pecorino, myslíš, že by som mohla dať namiesto neho napr. granu padano?
pusta
@monnnikka , to ma veľmi teší, že sa ti môj receptík páči :-)
toto nie je kozí syr, mala si zrejme na mysli váš kozí syr. Pecorino Romano je tvrdý taliansky ostrý syr pikantnnej chuti, ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka, inak máš to napísané aj v bode č. 23 v postupe receptu.
samozrejme môžeš dať aj syr Grana Padano.
dakujem za pochvalu.
kristinajuly
super receptík, akurát sa dopeká druhý plech, s prvým sme nadmieru spokojní :). trošku som si prispôsobila, pecorino som nenašla v tescu tak som dala mix tvrdých syrov čo sme mali doma, trošku chilli, na pol špaldovú múku a miesto créme fraiche grécky jogurt. nemá chybu, sú krehučké