Králičia šunka

finticka - fotkafinticka, 8. februára 2010
Králičia šunka
Foto: finticka

Žiadne umeliny, žiadne emulgáty, čisté šťavnaté mäsko z vlastného chovu, mňam :-)

8
porcií
1560 minút
príprava
120 minút
na 77 °C

Suroviny

1 kg
25 g
medzi prsty štipka
1 - 2 strúčik
1 dl
1 čajová lyžička




Postup

  1. 1

    Vykostené králičie mäso (1 kg čistého mäsa) nakrájame na 1 cm kocky, pridáme koreniny a vodu, dobre premiešame, necháme odstáť min. 24 hod. v chladničke.

  2. 2

    Odstátym, ochuteným mäsom naplníme šunkovar, poprípade 7 dl zaváraninový pohár, tak, že vložíme sáčok, ktorý na vrchu neuzatvárame, aby mohla prípadná voda z mäsa vytekať. Ak nemáme šunkovar, zaťažíme mäso v pohári vodou naplneným pohárom napr. z majonézy. Varíme na 1 kg mäsa 2 hod. pri 75 - 80 st. Celzia, pričom vodu nalejeme popod okraj nádoby, v ktorej to varíme. Najlepšie je po dovarení to prudko ochladiť, čo je trochu problém pri zaváraninovom pohári, vtedy je to treba nechať vychladnúť do studena.

  3. 3

    Oplatí sa počkať, stojí to za to. Naše skúsenosti: z 1,667 kg králika s kosťami sme dostali 1,23 kg čistého králičieho mäsa. Z ochuteného mäsa o hmotnosti 1,167 g sme dostali po uvarení šunky 1,031 kg čistého produktu. Len pre zaujímavosť, keď som kúpila domov 40 dkg šunky v obchode, jednému to bolo na posedenie málo, keď sme si dali v nedeľu na raňajky našu šunčičku, nevládali sme zjesť 4 koliečko pri tej istej "oblohe".

Diskusia k receptu

martina34
Som rada, že ešte niekto robí túto šunku. Pripomenulo mi to detstvo. Rodičia chovali veľa zajacov a doslova sme boli na nich odchovaní. Či to bola šunka, zajačie klobásy alebo iné recepty na 100 spôsobov.
mia2404
mala by som jednu otázku,,,,,,nedalo by sa to urobit v sáčku na tlačenku???
finticka
1500 minút, keď rátam aj "pácovanie" min. 24 hodín (24x60´1440 min. + 60 min. varenie)

dá sa to urobiť i v sáčku na tlačťenku, ale buď tento bude čo sa týka obvodu taký priemerom ako šunkovar, alebo potom pohár v ktorom to budete robiť, je tam potrebný pri tom dusení ten tlak na celú hmotu - zaťaženie, aby sa to mäso spojilo. Pri prvej som sa aj ja pomýlila, pretože ako veľká hrdinka som zobrala salámový sáčok, ale ten je priemerovo užší ako šunkovar, mäso, keďže bolo stlačené aj v prepísanej vode saurobilo, aj chuťovo dobre, ale tvar nepopíšem v éteri kvôli etike
finticka
"martina34" aj my sme si mysleli, keď sme začali chovať vo väčšom, že mäso to je všetko. Pomaličky sme skúsili klobásy, recepty nerátam a už sú tak prekombinované, že ani neviem, ktorý pôvodný varím. Donedávna som nevedela, že šunkovar existuje, a to i napriek tomu, že nejakých 6 rokov dozadu sme ho doma mali, ale už je fuč. Bolo umenie v dnešnej dobe veru zohnať také niečo, za rozumnú cenu. Ešte sa trošku zdokonalíme, potom ešte aj tlačenku skúsime. Medzitým možno nejakú "králičiu" debrecínku, alebo podobné šunkové kombinácie.
Najkrajšie na tom je, že viem čo jem a je to čisté mäsko, nie ako v obchode.
veronika353
Tuto šunku děláme už aspoň 25 let, recept máme podobný a máme na to 2 kg šunkovar.Dávali jsme 1kg králičího masa a 1kg vepřového plecka, ale máme v mrazáku 2kg masa z králíka, tak to uděláme jen z toho.Ten šunkovar je vyráběný z antikoru a je hranatý.Maminka měla hliníkovou formu,ale někdo to vařil i v plastové flaši od octa.Jinak to králičí maso má všestrané využití a je velmi dobré.My jsme byli taky na tom odchovaní, ale někdo by králíka nesnědl.Z té šunky dělám rolky plněné křenovou šlehačkou a s kupovanou šunkou se to nedá porovnat.
finticka
Veronika, aj my sme mali doma 2 kg šunkovar, ale ako sa hovorí "dostal nohy" a nikto sa nechce priznať, že ho má doma. Tak sme zohnali tiež ten hliníkový a keď pominie kríza, kúpime aj antikorový, avšak ako som zisťovala posledné 3 mesiace, u nás vôbec nie sú dostať ani hliníkové, ešte v ČR niekto ponúka, majú aj rôzne tvary, len sú dosť drahé. Mňa ani nenapadlo to kombinovať s bravčovinou, načo si zvyšovať cholesterol, keď nemusíme.
martina34
Škoda, že už zajace nechováme, teda už nemáme na to podmienky. A vidieť to aj na zdraví, na cholesterole... V detstve sme mali sviatok, keď bolo na obed kura. Dnes je sviatok, keď kúpim králika a je z kostí polievka a z mäsa nejaký chutný zdravý recept.
finticka
Martinka, ono je to pravda, lebo to mäso je dosť drahé v obchodoch. A tí, čo ho majú doma, tiež sa musia narobiť a aj investovať do toho, aby vychovali kvalitu. My máme špeciálne brojlerové typy, takže je tam krásna výťažnosť a sú vychované za 11 - 13 týždňov. Keď ho urobím akokokoľvek, krásne vidno farebnú škálu mäsa na reze. A vôbec netreba vymýšľať špeciálne recepty. Môj brat má zdravotné problémy, korenisté nemusí, zapražené ani mastné, ten si ho zaleje celého vodou a nechá uvariť len s trošku vegety. Má aj polievku aj mäsko. Dorobí si ryžu a má pokoj. Jeden by neveril, že viac pochutí, ako pripravený s najvyberanejšími prísadami. U nás doma keď to počuli, frflali, že čo to môže byť, len raz som nestíhala, tak reku, čo narýchlo. No nič, "bratov" recept. A išli sa zadrhnúť. Tiež pomaly učíme tých, čo povedali, že by králika do úst nezobrali a teraz sa vypitujú, kedy budeme zabíjať :-) Alebo polievku z hláv. Že fúj. A veru, ako dobre im padla, ani nevedeli, čo jedli. Mäsko sa vyvarilo, aj psi mali hody a my polievku s jemným vývarom. Robili sme klobásy. Ostali nám kosti, reku, čo s nimi. Niečo havkáčom a koráby a chrtby do polievky. Uvarila som na kyslo fazuľu. Tiež boli pripomienky, fazuľa na kyslo a bez údeného. Môj "spolubývajúci" fazuľu na kyslo nezjedol, odkedy sme spolu. Že mu nechutí. A s touto sa kŕmil celý týždeň. A najkrajšia pochvala bola, keď mi brat povedal, že je ako od mamy :-)
martina34
No u nás tiež králik sa zúžitkuje celý. Deti milujú polievku zo zajačích hláv a doslova sa bijú o to kto bude mať mäsko z hlavy. Kým boli menší a robila som polievku zo sliepky, pýtali sa, či je tam aj zajačia hlava, to ešte nerozlišovali.
veronika353
Múj muž ty hlavy vyhazuje, ale z kostí vařím polévku a je velmi dobrá.Ty králíky chováme taky asi 3 měsíce,ale ne brojlerové, ale obyčejné.Nad těmi brojlerovými jsme už taky uvažovali.1x denně jim dáváme trochu granulí a jinak je krmíme senem, ječmenem a tvrdým chlebem.
finticka
Veronika, my máme doma psíkov, takže aj kosti z hláv sa zídu, a ten vývar je dobrý, jemný ako aj z kostí, akurát je babračka s čistením a ešte závisí od toho, ako sa stotožníte, keď varíte s "kukadlami", niekomu je nepríjemné s tým pracovať.
Keďže chodíme do práce, zvlášť v zime, kŕmime tiež len raz denne, ale keď sme doma, tak ráno a večer. Keď ináč nie, snažím sa, aby ráno dostali aspoň vodu. Dávame granuel a seno, občas ovos alebo vločky, hlavne "maminám" a chovným samcom, jačmeň pomenej, ale keď nemáme ovos, tak aj jačmeňom suplujeme granule. Avšak ojedinele. Chlieb nedávame. Kým sme nemali brojlerové tak sme dávali aj chlieb aj jačmeň, len tieto môžu mať z toho zažívacie problémy, tak to neriskujeme a hlavne idú z toho do tuku. Brojlere sú dobré v tom, že máte väčšiu výťažnosť mäsa a je to mäsko jemnejšie a vláknité a výživnejšie, čo sa týka nutričných hodnôt, ale dobrá gazdiná pripraví akéhokoľvek králika fantasticky. A hlavne, že ich skôr vychováte.
finticka
OSPRAVEDLNENIE:
Až teraz som si všimla, že som urobila chybu v recepte, nie 1 hodinu dusiť na kg mäsa, ale 2. Už aj to opravujem. Resp. dá sa skrátiť, ale závisí od nádoby. Avšak "majstri" odporúčajú na každé kg 2 hodiny.
lelyl
dalo by sa nahradiť králičie mäso aj kuracím?
lelyl
dalo by sa nahradiť králičie mäso aj kuracím?
finticka
Neskúšala som, priznám sa, ani ma nenapadlo, asi aj preto, že u nás kuracina ide veľmi málo, ale skôr bravčové by som odporučila. Skúste obertovať zopár stehien, možno prsia, či horné časti krídel. Nemusí byť zlé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia