Kostolanské scískance (fotorecept)
Autor receptu: miki77
Veľmi chutné jedlo (pochúťka) ktoré má dlhodobú tradíciu vo Veľkých Kostoľanoch a v blízkom okolí. Kto je originálnym autorom tohto receptu netuším a ani to či sa toto jedlo pripravuje aj v iných kútoch slovenska ale pod iným názvom. Viem len toľko, že "scískance" sa pečú v každej veľkokostolianskej domácnosti...
4 porcie |
120 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Zemiaky uvarené v šupke zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich očistíme.
- Očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle...
- ...pridáme osiatu múku a soľ. Solíme tak aby bolo cesto mierne slankavé...
- ...cesto dôkladne a dlho miesime až sa začne lepiť na pracovnú dosku. Počas miesenia múku nedosýpame ! Keď máme cesto dostatočne vymiesené tak ho máličko posypeme múkou aby sa nám nelepilo...
- ...a vytvarujeme " šulec " z ktorého odkrajujeme približne rovnaké kúsky...
- ...ktoré rozgúľame na tenkú placku ( od bodu 1 až po bod 6 sú to v podstate nepečené lokše ). Potrieme kačacou masťou ( môže byť aj olej ) a ...
- ...preložíme vrchnú časť...
- ...spodnú časť...
- ...jednu stranu...
- ...a druhú stranu.
- Scískance poukladáme na vymastený plech,potrieme kačacou masťou alebo olejom,prípadne ešte trošku osolíme ...
- ... a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 - 200 stupňov na cca 20-25 minút, obojstranne. Každá rúra pečie inak, treba skúšať.Niekto scískance vypráža na oleji v panvici ako šišky.
- Scískance majú jednu obrovskú chybu tak ako aj všetky dobré jedlá - nevydržia dlho. Obsah misky mal životnosť asi 10 minút. Verím tomu, že kto okúsil " scískanec " , nezabudne a neodradí ho ani zdĺhavosť a pracnosť prípravy ...